Omega-3, ključ do srečnega življenja?

Leta 2012 je prvič izšlo poročilo najsrečnejših držav na svetu. 3 leta je zmagovala Danska, nato pa mesto predala še Norveški ter Finski. Čeprav se vse severne države ponašajo z občudovanjem vrednimi fjordi, jezeri in slapovi, so strokovnjaki ugotovili, da k njihovi sreči ne pripomore toliko prelestna narava, kot njihova prehrana – ribe, a ne ribe same, kot tisto, kar se skriva v njih. Omega-3 maščobne kisline.

OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE SE PREDSTAVIJO

Omega 3 esencialne maščobne kisline so tiste maščobe, ki jih v naravi najdemo v ribah, algah in nekaterih semenih ter oreščkih. Najpomembnejše omega-3 maščobne kisline so ALA (alfa linolenska kislina), iz katere lahko telo omejenem deležu eikozapentanojsko (EPK) in dokozaheksaenojsko kislino (DHK)

EPA in DHA sta pomembni v vseh življenjskih obdobjih:

 • Nosečnost in dojenje: EPA in DHA sta v nosečnosti pomembni za razvoj otroka in zdravo nosečnost. EPA preko zaviranja nastajanja specifičnih snovi zmanjšuje nastanek visokega krvnega pritiska, povezanega z nosečnostjo, in posledično komplikacij kot je preklampsija in zavrta rast ploda. DHA je odgovorna ra razvoj možganov in dobrega vida otroka v času nosečnosti in v prvem letu razvoja, ko se možgani najhitreje razvijajo in rastejo, pri materah pa  zmanjšuje poporodno depresijo.
 • Otroštvo: DHA izboljša kognitivne funkcije pri otroku. Otroci se lažje učijo, imajo boljši spomin, izboljšajo pisavo. V veliki meri ugotavljajo izboljšanje sindroma »hiperaktivnega otroka«. EPA zmanjšuje vnetni odgovor v telesu in zmanjšuje nastajanje astme pri otroku.  
 • Odrasli: Pri odraslih sta EPA in DHA pomembni za ohranjanje dobrega vida in zdravja možganov ter srčno žilnega sistema. Zmanjšujeta degeneracijo makule v očesu, izboljšata spomin in pomnjenje, zmanjšujeta depresijo in agresivno vedenje. Izboljšata tudi skoraj vse rizične dejavnike v razvoju srčno žilnih bolezni: znižata nivo trigliceridov, rahlo zvišata nivo dobrega HDL holesterola, znižujeta krvni pritisk in preprečujeta nastajanje krvnih strdkov.

 

ZNAKI POMANJKANJA

Simptomi, ki so povezani s pomanjkanjem omega 3 esencialnih maščobnih kislin so:

 • akne
 • bolezni srca in ožilja,
 • hitrejše staranje,
 • visok krvni tlak,
 • luskavica,
 • rak prostate,
 • shizofrenija (duševna bolezen z motnjami v mišljenju, čustvovanju),
 • duševne bolezni,
 • lupus (tuberkulozno vnetje kože, pri katerem nastanejo krogličaste tvorbe, ki kasneje razpadejo),
 • motnje vida,
 • depresija in
 • druge bolezni.

GLAVNI VIRI

Naše telo samo ne more proizvesti omega 3 maščobnih kislin, zato jih moramo v telo vnesti s hrano. Glavni viri omega 3 maščobnih kislin so globokomorske ribe, ribje olje ter pripravki iz ribjega olja. Bogata živila so tudi chia in lanena semena, kokosovo olje in arašidovo maslo, v zadnjem času pa se omenja tudi krilovo olje.

Ker pa z redno prehrano po navadi ne zaužijemo dovolj omega 3 nenasičenih maščobnih kislin, še posebej pa ne kislin DHA in EPA, je potrebno manjko zadostiti s povečanim uživanjem hrane, bogate z njimi ali pa prehranskih dopolnil.

PREHRANSKA DOPOLNILA

Težava, ki nastane pri vnosu preko hrane je predvsem nenadzorovan vnos omege 3 (nikoli ne moremo vedeti točne vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, saj lahko močno variira), hkrati pa tudi kvaliteta oziroma polutivnost (onesnaženost) vira, kot je živo srebro in druge težke kovine.
Strokovnjaki se v tem smislu celo bolj nagibajo k uživanju prehranskih dopolnil z nenasičenimi maščobnimi kislinami, saj je v njih lažje nadzorovati vnos, pa tudi sam vir omega 3 je lahko veliko bolj varen.

Omega-3 izdelke najdemo v obliki:

Pastile imajo pred kapsulami prednost. Ribje olje in omega-3 je v mehkih pastilah razpršeno v zelo majhnih delcih. Temu se reče mikroemulzija. Posledično se ribje olje tako v telesu zelo hitro sprosti ter se bolje absorbira. Poleg tega mehke pastile zakrijejo močan in neprijeten okus po ribjem olju ter preprečijo spahovanje.

Uživanje prehranskih dopolnil pa se še posebej priporoča:

 • ljudem s povečano vrednostjo holesterola v krvi

 • nosečnicamin doječim materam

 • ljudem z enolično in neredno prehrano

 • športnikom

 • starejšim

 • vsem, ki so na dieti.

IZDELKI V SANOLABORJU

V naši ponudbi lahko najdete vse zgoraj omenjene oblike. Poleg tega ponujajo tudi:

Večina ljudi se maščob boji. Besedo povezujejo zgolj s prekomerno težo in neaktivnim življenjskim slogom, nevedoč kako pomembne so za naše življenje. Brez njih ne morejo nastajati hormoni, ki nadzorujejo celotno delovanje našega telesa. Maščobe so nujne. Razlika je le v tem, katere izberemo; transnasičene in predelane ali tiste zdrave in esencialne.

 

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA

Katere ribe so vir EPK in DHK?

Največ omega-3 maščobnih kislin vsebujejo mastne morske ribe, ki lahko vsebujejo celo večje količine omega-3 kot prehranski dodatki. Z DHK in EPK je izredno bogat losos, sledijo pa mu sardele, tuna in postrv. 

Ali lahko omega-3 dobimo z vegansko prehrano?

Veganska hrana iz rastlinskih virov ne vsebuje omega-3 maščobnih kislin DHK in EPK. Eden redkih rastlinskih virov omega-3 so morske alge oz. algalne olje.

Koliko DHK in EPK moramo zaužiti dnevno?

Priporočen vnos EHK in DPK je med 250 in 500 mg. Evropska agencija za varno hrano ob priporočenem odmerku 250 mg dovoli naslednje trditve. Omega-3 so pomembne tudi za nosečnice, doječe matere in majhne otroke.