Piškotki

 

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Namen piškotkov je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu do spletnega mesta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporablja posamezen uporabnik, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik za shranjevanje piškotkov po želji omeji ali pa popolnoma onemogoči.

 

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno. Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika.

Če omenimo le nekaj glavnih razlogov za uporabo piškotkov:

  • shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani),
  • pomoč pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine),
  • pomoč pri zbiranju različnih statistik in navad spletnega uporabnika (npr. spremljanje pogostosti obiskovanja določene spletne strani...)

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove in strukture svojih spletnih strani ovrednotijo posamezne vsebine, spremljajo tipično "potovanje" posameznega uporabnika skozi vsebinsko strukturo, opredelijo šibke točke, kjer npr. izgubijo večino uporabnikov, ocenijo ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih na svojih spletnih straneh nudijo uporabnikom.

 

Upravljanje s piškotki

Nekateri uporabniki piškotkov ne želijo uporabljati, zato večina spletnih brskalnikov omogoča upravljanje s piškotki, kot ustreza posameznemu uporabniku.

Da bi si zagotovili natančnejši nadzor nad lastno zasebnostjo v nekaterih brskalnikih pravila za upravljanje s piškotki lahko nastavite ločeno za vsako posamezno spletno mesto. Tako lahko piškotke z nepoznanih spletnih mest blokirate, omogočite pa delovanje piškotkom s spletnih strani, ki jim zaupate.

Performačni piškoti:

Piškoti naših partnerjev, ki se naložijo ob nadaljevanju uporabe spletnega mesta in skrbijo za izboljšanje uporabniške izkušnje uporabnikov in zagotavljanje vsebine, ki obiskovalce našega spletnega mesta zanima. Če se z uporabo teh piškotov ne strinjate, jih lahko na dnu strani izklopite.

- DoubleClick
id, _drt_

Navodila za urejanje piškotkov:

Orodja za analizo, trženje in ponovno trženje:

Google Analytics
To spletno mesto uporablja funkcije storitve spletne analize Google Analytics. Ponudnik je Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, ZDA. 
Informacije, ki jih ustvari piškotek o vaši uporabi te spletne strani, se običajno prenesejo na Googlov strežnik v ZDA in tam shranijo. 
Piškotki Google Analytics se shranjujejo na podlagi čl. 6 (1) lit. f GDPR. Upravitelj spletnega mesta ima legitimen interes za analizo vedenja uporabnikov, da bi optimiziral svojo spletno ponudbo in trženje. 
Podatki, ki jih piškotki ustvarijo o vaši uporabi spletnega mesta so:

  • Vrsta / različica brskalnika (na primer: Firefox 59.0.2 (64 bit))
  • Uporabljeni operacijski sistem (na primer: Windows 10)
  • Napotitelj
  • IP naslov
  • Čas dostopa

Google je certificiran po sporazumu o zasebnosti in zato ponuja jamstvo, da bo spoštoval evropsko zakonodajo o varstvu podatkov.


Facebook Pixel
Tako imenovani "Facebook Pixel" socialnega omrežja Facebook, ki ga upravlja Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, ZDA ali, če imate stalno prebivališče v EU, Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, pristanišče Grand Canal, Dublin 2, Irska, ("Facebook") se na našem spletnem mestu uporablja na podlagi našega legitimnega interesa za analizo, optimizacijo in komercialno delovanje naše spletne ponudbe.

Facebook lahko s pomočjo Facebook Pixela najprej določi obiskovalce našega spletnega mesta kot ciljno skupino za oglase (tako imenovani »Facebook oglasi«).

Podatke obdeluje Facebook na podlagi Facebookove politike uporabe podatkov. Splošne informacije o predstavitvi Facebook Ads najdete v Facebook-ovem pravilniku o uporabi podatkov.
 

Katere piškotke vsebuje spletno mesto?
 

Vir piškotka Ime piškotka Namen
Google Analytics _utma, _utmb, _utmc, _utmx, _utmxx, _utmz Statistika ogledov spletne strani

 

 

 

 

Upravljalec piškotokov: Sanolabor, d.d.