Kolagen = eliksir mladosti?

Lahko bi rekli, da je kolagen trend današnjega časa. O njem slišimo in beremo skoraj vsak dan, najpogosteje v kontekstu »čudežnega izdelka«, ki naj bi upočasnjeval staranje. Pozornost je dobila tudi tehnika pomlajevanja obraza s PDO nitkami, ki naj bi s podkožno vstavitvijo spodbudile nastanek kolagena, obraz pa naredile čvrst in napet. Je navdušenje upravičeno ali gre zgolj za še en produkt marketinške strategije?

LEP VIDEZ IN MOČNO TELO / KAJ JE KOLAGEN?


Kolagen bi najenostavneje opisali kot lepilo, ki naše telo drži skupaj. Gre za beljakovino, ki spada med strukturne proteine z glavno funkcijo dajanja opore in oblike. Je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, nahaja se v koži, mišicah, kosteh, črevesju, nohtih, laseh, zobeh, hrustancu in vseh vezivnih tkivih, katerim daje trdnost in moč. Poleg tega je odgovoren tudi za lepo kožo, saj predstavlja 70 % vseh beljakovih, ki jo sestavljajo. 


Čeprav ga telo samo proizvaja vsak dan, se njegova proizvodnja s staranjem upočasni. Po 20. letu izgubimo minimalno 1 % kolagena letno, pri ženskah pa se ta proces še dodatno pospeši v obdobju menopavze. Upad najprej opazimo na:
-    koži, ki postane manj prožna, izgublja vlago
-    nastanejo in poglobijo se gubice, celulit in strije,
-    nohti postanejo krhki in izgubijo svoj sijaj,
-    lasje so lomljivi, suhi in redkejši

Poleg zunanjih znakov lahko primanjkljaj privede tudi do simptomov, kot so
- bolečine v sklepih
- hormonsko neravnovesje
- napihnjenost
- in druge prebavne težave


NARAVNI VIRI 


Pomanjkanje lahko deloma nadomestimo s hrano in živili, kot so:
-    meso, zlasti goveje, piščančje, kozje, jelenje in svinjsko
-    ribe, zlasti mastne ribe, kot sta losos in tuna
-    želatina, npr. v žolci
-    jajca
-    rdeče sadje in zelenjava, kot so jabolka, jagode, češnje, rdeča pesa, paradižnik, rdeča paprika itd.
-    oranžno sadje in zelenjava, na primer sladki krompir, korenje, mango in marelice
-    sadje, bogato z vitaminom C, kot so pomaranče, limone, kivi, grenivke, mango, ananas

Vendar se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah. Hkrati se naravni kolagen slabše absorbira v telo, saj ga sestavlja več aminokislin, zvitih v trdno in dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo v prebavnem traktu ne more absorbirati.


PREHRANSKA DOPOLNILA


Nesmiselna je tudi uporaba enostavnih vlažilnih kolagenskih krem in izdelkov proti gubam, saj kolagen ravno zaradi svoje zgradbe in velikosti ne more prodreti skozi vrhnjo plast kože ter priti do kritičnih točk, kjer bi lahko učinkovito deloval. Ob motečih težavah je zato bolj smiselno poseči po prehranskih dopolnilih, ki pa jih je na tržišču ogromno. In kateri izdelek je najboljši?


Sanolabor ponuja pester izbor različnih ponudnikov in oblik:
- v kapsulah
- v prahu
- v obliki MSM kompleksa
- kolagen obogaten s hialuronsko kislino
- kolagen rastlinskega izvora

 


Pomembno je, da izberemo kolagen s čim manjšimi molekulami, saj bo telo mnogo lažje vsrkalo več manjših delcev kot enega velikega. Poleg tega je sinteza kolagena bistveno boljša, če organizmu pomagata elementa, kot sta vitamin C in MSM – organsko žveplo. 
Najučinkovitejša oblika je hidroliziran kolagen. To pomeni, da je bil pri njegovi izdelavi uporabljen postopek hidrolize, ki kolagen razbije na manjše osnovne gradnike, imenovane peptidi. Ti lažje prehajajo skozi črevesno steno, iz črevesja pa v kri in se nalagajo tja, kjer jih telo najbolj potrebuje. 

Jemanje kolagena pa naj v splošnem ne bi bilo namenjeno zgolj preventivi za vse po dopolnjenem 20. letu starosti, temveč tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti, za športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom ter tiste, ki okrevajo po poškodbah. 


NAJVEČ LAHKO NAREDIMO SAMI


Kljub dokazanim pozitivnim učinkom jemanja kolagena pa se moramo zavedati, da lahko za svoje zdravje največ naredimo mi sami. Pred uporabo prehranskih dopolnil moramo zato poskrbeti za zdrave temelje našega življenjskega sloga in prevzeti nadzor nad dejavniki, ki kolagensko ogrodje kože poškodujejo bolj kot omenjene biološke zakonitosti.

To so predvsem:
-    nepravilna prehrana
-    prekomerno uživanje alkohola
-    stres
-    premalo spanja
-    telesna neaktivnost
-    kajenje 
-    izpostavljenost UV žarkom 

Zmanjšanje kolagena z leti je naravni pojav, vendar lahko na učinke njegove izgube vplivamo z enostavnimi odločitvami, ki ne zadevajo samo naše nege kože in telesa, ampak celosten način življenja. Navada pa je, kot pravi rek, železna srajca, ki je brez naše volje in prizadevanja ne bo uspelo sleči niti najbolj učinkovitemu kolagenskemu pripravku.  


POGOSTA VPRAŠANJA

Zakaj je kolagen pomemben?
Kolagen nam daje moč, prožnost in elastičnost naše kože, vezi, kit in nekaterih delov kosti.

Zakaj bi kolagen imel učinek na lase in nohte, če ti ne vsebujejo kolagena, ampak keratin?
Lasje in nohti res niso iz kolagena, se pa izraščajo iz kože, ki pa vsebuje kolagen. Uživanje kolagena ne bo vplivalo na strukturo vaših las in nohtov, bo pa vplivalo na čvrstost na mestu izraščanja, kar se po kliničnih raziskavah kaže kot bolj bujno in čvrsto lasišče, zmanjšanje izpadanja las ter čvrstost in manjša lomljivost nohtov. 

Koliko prehranskega dopolnila je potrebno zaužiti za doseganje učinkov?
Za doseganje učinkov je treba zaužiti toliko kolagena, kolikor so ga uživali testiranci v kliničnih raziskavah, kjer so dokazali koristen učinek. To se razlikuje za različne patentirane kolagene, načeloma pa so koristni učinki vidni pri dnevnem odmerku hidroliziranega kolagena od 2,5 g do 10 g, ne glede na vir (ribji ali goveji) ali izvorni tip kolagena (I, II ali III).