Sanolabor

 

Šifra:

Začimba žafranove nitke, bio Sonnentor, 0,5 g
Začimba žafranove nitke, bio Sonnentor, 0,5 g
    Za povečavo kliknite na sliko

Žafran je začimba iz posušenih cvetnih brazd pravega žafrana (Crocus sativus L.) iz družine azijskih in sredozemskih perunikovk. Več>>

7,30 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

Posušene cvetne brazde, ki jim pravijo tudi žafranove nitke, ohranjajo v dobro zaprti posodi vonj in okus tudi 2 do 3 leta. Iz 80.000 cvetov naberejo 2,5 kg cvetnih brazd, iz katerih po sušenju dobijo le 500 g žafrana, zato je razumljivo, da je še vedno najdražja začimba.

Za večino jedi žafran prej namočijo v vodi, mleku, rastlinskih napitkih ali pa ga poparijo. Če dodajo tekočino z žafranom proti koncu kuhanja, se jed navzame žafranovega vonja, na začetku kuhanja dodani žafran pa bo jed le obarval, njegov vonj pa bo izpuhtel. Žafrana ne smemo dodati preveč, da ne bi jed dobila grenkega okusa. Z njim dajemo vonj in okus sredozemskim ribjim juham in enolončnicam, med katerimi sta najbolj znani katalonska zarzuela in provansalska "bouillabaisse". Z žafranom začinjamo riž v valencijski paelli, milanski rižoti, iranskem "polu", mogulskem "biryaniju" ali turškem zelenjavnem pilavu. Švedi začinjajo z njim žafranove zvitke ("lussekatter, lussebullar") ob praznovanju svetlobe na dan svete Lucije sredi decembra, kornijske gospodinje še vedno pečejo žafranove kolače, iranske pa krofke bamieh in kolačke koloocheh. Žafran da žlahten okus tudi sladoledom, tako evropskim kot indijskim ("kulfi") in iranskim ("bastani").

Sestava

žafranove nitke*.

Trenutno je izdelek na zalogi v prodajalnah:

Izdelka ni na zalogi.

Sorodni izdelki

Začimba klinčki, mleti bio Sonnentor, 35 g
Začimba klinčki, mleti bio Sonnentor, 35 g

Klinčki ali nageljnove žbice so cvetni popki dišečega klinčevca, ki je doma na Molukih, ognjeniškem otočju vzhodne Indonezije.

2,73 €
 
Bio čaj oves zeleni Sonnentor, 50 g
Bio čaj oves zeleni Sonnentor, 50 g

Oves si običajno predstavljamo v mislijih in jedeh iz žit, pred vami pa je tudi kot čaj. Le posezite po tej nenavadni vrsti.

3,57 €
 
-20 %
Čaj bio grški planinski Sonnentor, 40 g
Čaj bio grški planinski Sonnentor, 40 g

Grški planinski čaj je prava izbira, če potrebujete sprostitev, saj pomirja želodec, poleg tega pa sta njegova mediteranska aroma in cvetlični ter živahni okus izjemno navdihujoča.

3,41 € 4,26 €
 
Čaj bio slezenovac gozdni Sonnentor, 50 g
Čaj bio slezenovac gozdni Sonnentor, 50 g

Gozdni slezenovec, imenovan tudi črni klobuk, je zelišče, ki ga potrebujete, ko imate kepo v grlu.

3,56 €
 
Bio čaj šipek Sonnentor, 100 g
Bio čaj šipek Sonnentor, 100 g

Šipek je zelo raznovrsten.

2,94 €
 
Čaj bio navadna plahtica, 40 g
Čaj bio navadna plahtica, 40 g

Plahtica je zvesta spremljevalka ženskam, ki vedo, kaj hočejo, saj poudarja najlepše plati ženstvenosti v vseh fazah življenja.

3,26 €