Sanolabor

 

Šifra:

Začimba žafranove nitke, bio Sonnentor, 0,5 g
Začimba žafranove nitke, bio Sonnentor, 0,5 g
    Za povečavo kliknite na sliko

Žafran je začimba iz posušenih cvetnih brazd pravega žafrana (Crocus sativus L.) iz družine azijskih in sredozemskih perunikovk. Več>>

7,30 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

Posušene cvetne brazde, ki jim pravijo tudi žafranove nitke, ohranjajo v dobro zaprti posodi vonj in okus tudi 2 do 3 leta. Iz 80.000 cvetov naberejo 2,5 kg cvetnih brazd, iz katerih po sušenju dobijo le 500 g žafrana, zato je razumljivo, da je še vedno najdražja začimba.

Za večino jedi žafran prej namočijo v vodi, mleku, rastlinskih napitkih ali pa ga poparijo. Če dodajo tekočino z žafranom proti koncu kuhanja, se jed navzame žafranovega vonja, na začetku kuhanja dodani žafran pa bo jed le obarval, njegov vonj pa bo izpuhtel. Žafrana ne smemo dodati preveč, da ne bi jed dobila grenkega okusa. Z njim dajemo vonj in okus sredozemskim ribjim juham in enolončnicam, med katerimi sta najbolj znani katalonska zarzuela in provansalska "bouillabaisse". Z žafranom začinjamo riž v valencijski paelli, milanski rižoti, iranskem "polu", mogulskem "biryaniju" ali turškem zelenjavnem pilavu. Švedi začinjajo z njim žafranove zvitke ("lussekatter, lussebullar") ob praznovanju svetlobe na dan svete Lucije sredi decembra, kornijske gospodinje še vedno pečejo žafranove kolače, iranske pa krofke bamieh in kolačke koloocheh. Žafran da žlahten okus tudi sladoledom, tako evropskim kot indijskim ("kulfi") in iranskim ("bastani").

Sestava

žafranove nitke*.

Trenutno je izdelek na zalogi v prodajalnah:

Izdelka ni na zalogi.

Sorodni izdelki

Začimba za kavo aladdin bio Sonnentor, 25 g
Začimba za kavo aladdin bio Sonnentor, 25 g

Ali si je Aladin začinjal kavo s posebno mešanico začimb? Verjetno. V arabskih deželah tudi danes radi začinjajo kavo s kardamomom.

3,35 €
 
Bio začimba piment celi, 35 g
Bio začimba piment celi, 35 g


Piment (Pimenta dioica, Pimenta officinalis) je začimba s Karibov, ki jo je opazil že Krištof Kolumb, a je menil, da je našel poper. Od tod tudi znanstveno ime Pimenta, kar v španščini pomeni ‘poper’.

2,44 €
 
Začimba klinčki, mleti bio Sonnentor, 35 g
Začimba klinčki, mleti bio Sonnentor, 35 g

Klinčki ali nageljnove žbice so cvetni popki dišečega klinčevca, ki je doma na Molukih, ognjeniškem otočju vzhodne Indonezije.

2,73 €
 
Začimba Curry sladko bio Sonnentor, 50 g
Začimba Curry sladko bio Sonnentor, 50 g

Curryjeve začimbne mešanice v prahu se razlikujejo od pokrajine do pokrajine in od jedi do jedi.

3,07 €
 
Kardamom celi bio Sonnentor, 30 g
Kardamom celi bio Sonnentor, 30 g

Kardamom je tropski grm iz družine ingverjevk, doma v južni Indiji in Šrilanki. Za žafranom in vaniljo je pravi (zeleni) kardamom tretja najdražja začimba na svetu.

3,63 €
 
Začimba vanilija v prahu bio Sonnentor, 10 g
Začimba vanilija v prahu bio Sonnentor, 10 g


Dišeča vanilja ("Vanilla planifolia" Andrews) so plodovi srednjeameriške trajne prirasliške vzpenjalke iz družine kukavičevk ("Orchidaceae").

14,78 €