Sanolabor

 

Naučimo otroke jesti zdravo hranoKoledar dogodkov

S čisto majhnimi otroki običajno ni težav, saj še ne poznajo nezdravih pregreh in si od zdravih možnosti izberejo tiste, ki jim najbolj ustrezajo in se nanje navadijo. Kmalu pa male radovedneže začne zanimati, kaj jedo drugi, da tako zadovoljno cmokajo.

Težje je z večjimi otroki, ki hodijo v vrtec ali šolo, saj lahko tam dobijo kar nekaj obrokov, ki pa so včasih tudi slabše kakovosti. Hrenovke, mesne paštete, tunini namazi, bureki ali čokoladni navihančki prav gotovo ne sodijo med najbolj zdravo hrano. Vendar takšna hrana z močnimi aditivi in ojačevalci okusov hitro zasvoji brbončice (kar je tudi njen namen). In otrokom naravna hrana z blagimi okusi ni več zanimiva. 

Kako otrokom priučiti dobre prehranske navade? 

Najbolje je, da smo sami otroku zgled in ga podučimo, kaj je zdravo in kaj ne ter kaj lahko določena živila povzročijo njegovemu telesu. Učinkovito je tudi, če ga podučimo o tem, kako deluje oglaševanje. Otrok bo tako bolj razumel, da neka čokoladna rezina ni polna vitaminov in mineralov.  

Otroke vključimo v pripravo hrane. Mlajši kot so, bolje je. Sicer pa nikoli ni prepozno, saj otroci zelo radi pomagajo pri kuhanju. Tako spoznajo tudi kakšno živilo, ki jim je novo in ga poskusijo že med pripravo obroka. Naučijo se, kako določena jed nastane in jo, ko je pripravljena, z veliko večjim užitkom tudi pojejo, saj so sodelovali pri pripravi. 

Jemo tudi z očmi

Krožnik naj bo zanimiv za oči in če je le možno uporabimo svojo domišljijo in iz različnih koščkov hrane oblikujmo kakšen zanimiv lik.  

Pripravimo »sadna nabodala«. Na palčke nataknemo različne vrste sadja in boste videli, kako z veseljem in zanimanjem ga bodo otroci pojedli.

Zdrave sladice so dovoljene

Dovolimo tudi sladice, vendar zdrave sladice. S tem se izognemo temu, da postanejo sladice nekaj prepovedanega in posledično zelo zaželenega. Izogibajmo pa se nagrajevanju s sladicami.

Verjemimo vase! Če smo nekaj odločeni, nam bo uspelo. Vendar pustimo času čas. Brez prehitevanja in brez prisile.

Vsekakor pa bomo otroku naredili veliko uslugo, če ga bomo navadili na zdravo hrano. Starši smo tisti, ki imamo moč postaviti prehranske temelje naših otrok. 

V Sanolaborjevi ponudbi nismo pozabili na izdelke zdrave prehrane, kot so super hrana, bio živila (olja, semena, moka, začimbe, namazi, čaji, naravni sokovi in drugi izdelki), brezglutenska prehrana, bio otroška hrana, energijske ploščice itd. 

 

Besedilo nastalo v sodelovanju z Ekolife natura