Sanolabor

 

Nadležni komarji … koga imajo najraje?Šport

Obletavanje komarjev v trenutku pokvari prijetno večerjo na prostem, sproščujoče vrtnarjenje, tek v naravi ali prijetno zazibavanje v spanec. V različnih delih sveta je komarjev pik lahko tudi tvegan, saj komarji prenašajo za čoveka nevarne bolezni kot so: zika, denga, rumena mrzlica in čikungunja. 

V Evropi živi približno 100 vrst komarjev, od teh jih v Sloveniji poznamo 30. A na srečo je med njimi zgolj 10 % takih, ki se hranijo s človeško krvjo. Zanimivo je, da smo ljudje že zapičili svojo zastavico na luni, nismo uspeli popolnoma razvozlati vprašanja, zakaj kri nekaterih ljudi komarjem bolj tekne od krvi drugih. 

Koga imajo komarji najraje?
Komarji izbirajo svoj obrok glede na vonj. Ali ste vedeli, da krvna skupina določa, katere snovi in v kakšni količini bomo izločali iz kože ? Tigrasti komarji dvakrat pogosteje pikajo posameznike s krvno skupino 0 kot s krvno skupino A. Osebe s krvno skupino B pa naj bi bile med komarjevimi preferenciami v zlati sredini. 

Komarjem še posebej dišijo: mlečna kislina, ki jo človek izloča skozi kožo, privablja jih zmes znoja in kožnih mikrobov ter izdihani ogljikov dioksid. Slednjega izločijo več visokorasli ljudje, osebe s povišano telesno maso, športniki, nosečnice, osebe, ki se bolj znojijo in osebe s hitrejšim metabolizmom. Njih si komarji najbolj želijo. 

Zakaj potem komarji radi pikajo otroke? 
Saj veste, otroci dišijo drugače. Koža otrok je namreč toplejša in tudi izloča druge snovi kot koža odraslih. Višja temperatura kože odda več hlapnih snovi kot hladnejša koža, zaradi česar jih komarji hitreje zaznajo. Odrasli vedno komarjevih pikov ne zaznamo, pri otrocih pa se piki, aradi večje občutlivosti in manj razvitega imunskega sistema radi vnamejo. 

S čim in kako se varno zaščitimo proti komarjem?  
Komarji zanjo uživati v najlepših dnevih dneva: v jutranji zarji in v večerni zori so najboj aktivni.

- Smiselno je, da se jim takrat manj izpostavljamo.

- Priporočljivo si je obleči dolge hlače in majice z dolgimi rokavi.

- Z zaščitnimi mrežami se lahko obvarujemo pred napadi komarjev ponoči.

- Že stoletja pa nam pri odganjanju komarjev in preprečevanju pikanja  pomagajo vonjave eteričnih olj, ki prekrijejo vonj hlapnih snovi na naši koži in s tem odženejo komarje. Ker so komarji različnih vrst, na različni predelih sveta prisegajo na različne rastline za oganjanje komarjev.  Odlični naravni repelenti italijanske linije Ecoziz združujejo vsa preverjeno učinkovita in varna eterična olja, ki se tradicionalno uporabljajo v Evropi in Aziji.  Med olji izstopa neemovo olje. Pridobivajo ga iz semen plodov te zimzelene rastline, ki ji v Indiji, zaradi vseh njenih zdravilnih lastnosti, pravijo kar "vaška lekarna". Neemovo olje je že tisočletja naravni insekticid, ki ga lahko uporabljamo tudi kot larvicid (ubija jajčeca žuželk) in kot repelent, saj žuželke ne prenesejo njegovega vonja. Drugi uporabljeni naravni repelent je močvirski rožmarin, divji rožmarin, ki raste v močvirjih srednje in severne Evrope. Finski pisni viri pričajo, da so ga za odstranjevanje škodljivih žuželk uporabljali že v trinajstem stoletju. Danes ga uporabljamo za notranjo in za zunanjo uporabo in velja za dobrega zaveznika v boju proti komarjem. 
Oba izvlečka skupaj potencirata delovanje drug drugega in sta izjemno učinkovita proti komarjem. Odlično se povezujeta tudi z drugimi eteričnimi olji, dodanimi v posameznih izdelkih: limonsko travo, geranije, cipreso in baziliko. Prav vse sestavine so učinkovite, zanesljive, naravne in obenem tako varne, da  se lahko uporabljajo tudi za zaščito občutljive otroške kože in domačih ljubljencev.