Sanolabor

 

Šifra:

Nicorette Freshfruit z okusom sadja 4 mg zdravilni žvečilni gumiji, 30 kom
Nicorette Freshfruit z okusom sadja 4 mg zdravilni žvečilni gumiji, 30 kom
    Za povečavo kliknite na sliko

Zdravilo Nicorette Freshfruit zdravilni žvečilni gumiji je zdravilo za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom. Več>>

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  • pdf
14,87 €
    V košarico

Izdelka ni na zalogi v spletni trgovini.
Dobava: predvidoma 1 teden.

Podroben opis

Namenjeno je za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja z zmanjševanjem potrebe po nikotinu in zmanjšanjem odtegnitvenih simptomov, kar olajša odvajanje od kajenja pri kadilcih, ki želijo prenehati s kajenjem. Pomaga pa lahko tudi pri zmanjševanju obsega kajenja kot začetnem koraku pred prenehanjem kajenja.

Ko prenehate kaditi ali ko zmanjšate število pokajenih cigaret, v vaše telo nenadoma prenehate dovajati nikotin, na katerega ste bili navajeni. Zato se lahko ob opustitvi kajenja kot posledica odvisnosti od nikotina pojavijo neprijetni občutki in nezadržna želja po cigareti.

Ob uporabi zdravila Nicorette Freshfruit se sprošča nikotin, ki se absorbira v telo. Tako absorbirani nikotin olajša neprijetne odtegnitvene simptome in pripomore zmanjšati potrebo po kajenju.

Pretehtati morate tveganje uporabe nadomestnega nikotinskega zdravljenja v primerjavi s tveganjem nadaljnjega kajenja.

Navodila

Pri uporabi zdravila Nicorette Freshfruit natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Otroci in mladostniki mlajši od 18 let
Brez priporočila zdravnika zdravila ne smejo uporabljati osebe, mlajše od 18 let. Izkušnje z zdravljenjem te starostne skupine so omejene.

Odrasli starejši od 18 let
Zdravilo Nicorette Freshfruit 2 mg zdravilni žvečilni gumiji uporabite v primeru, če pokadite manj kot 20 cigaret na dan.
Zdravilo Nicorette Freshfruit 4 mg zdravilni žvečilni gumiji uporabite v primeru, če pokadite več kot 20 cigaret na dan ali če je bilo odvajanje od kajenja z 2-mg jakostjo ţvečilnih gumijev neuspešno.
Zdravila Nicorette Freshfruit ne smejo uporabljati nekadilci.

Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne prenehate uporabljati zdravila Nicorette Freshmint, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Takojšnje prenehanje kajenja
Zdravilo Nicorette Freshfruit je namenjeno kot pomoč pri zmanjševanju potrebe po nikotinu in zmanjšanju odtegnitvenih simptomov.
Uporabljajte le po en ţvečilni gumi naenkrat. Če se odločite povsem prenehati s kajenjem, ne smete kaditi in hkrati uporabljati zdravilo Nicorette Freshfruit ali drugih zdravil z nikotinom, ker bi se lahko zaradi prevelikega vnosa nikotina v telo počutili slabo.
Jakost in število žvečilnih gumijev, ki jih boste uporabili na dan, sta odvisna od vaše potrebe po cigaretah. Običajno zadošča 8 do 12 ţvečilnih gumijev na dan. Ne smete preseči števila 24 žvečilnih gumijev na dan. Ţvečilne gumije uporabljajte vsaj 3 mesece, potem pa začnite postopoma zmanjševati število žvečilnih gumijev na dan, dokler jih ne boste popolnoma prenehali uporabljati.

Zmanjševanje obsega kajenja
Če boste zdravilo Nicorette Freshfruit uporabljali zato, ker želite zmanjšati svojo porabo cigaret kot začetni korak pred popolnim prenehanjem kajenja, nadomestite čim več vaših dnevnih cigaret z zdravilnimi žvečilnimi gumiji Nicorette Freshfruit in s tem podaljšajte presledke brez kajenja cigaret.
Kadar se pojavi želja po kajenju, preţvečite en zdravilni ţvečilni gumi Nicorette Freshfruit. Na ta način boste v telo vnesli nikotin, ki bi ga drugače dobili s kajenjem – ne pa tudi nevarnih snovi, kot sta katran in ogljikov monoksid.
V enem dnevu uporabite zadostno število ţvečilnih gumijev, vendar največ 24. Če po 6 tednih števila cigaret ne zmanjšate, razmislite o strokovnem svetovanju oz. podpori. Kajenje poskusite opustiti takoj, ko se počutite pripravljeni, a ne pozneje kot 6 mesecev po začetku odvajanja od kajenja z zdravilom
Nicorette Freshfruit. Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne naredite resnega poskusa prenehanja kajenja, poiščite strokovno svetovanje oz. podporo.

Splošna navodila
Redna uporaba zdravila Nicorette Freshfruit, daljša od 12 mesecev, običajno ni priporočljiva. Nekateri bivši kadilci pa utegnejo za preprečitev ponovnega kajenja potrebovati dolgotrajnejše zdravljenje.
Neporabljene žvečilne gumije imejte tudi po prenehanju kajenja pri roki, ker se hlepenje po kajenju lahko pojavi nenadoma.

Kako žvečiti zdravilne žvečilne gumije Nicorette Freshfruit
Ţvečilni gumi uporabite, kadar začutite potrebo po kajenju. Ţvečilni gumi je treba ţvečiti, da se sprosti nikotin, nato pa ga shraniti med dlesni in lica, da se lahko nikotin absorbira prek ustne sluznice. S slino pogoltnjeni nikotin ne koristi; če ga je preveč, pa lahko razdraži žrelo, povzroči želodčne težave ter povzroči npr. kolcanje. 

Način žvečenja:
1. Žvečite počasi, dokler ne bo okus postal močan. Potem prenehajte žvečiti in spravite žvečilni gumi med dlesni in lice.
2. Ko okus oslabi, žvečilni gumi še nekajkrat poţvečite, da bo okus spet postal močnejši, potem pa ga ponovno shranite med dlesni in lice.
3. Žvečilni gumi žvečite, kot je opisano, približno pol ure.
4. Ko Žvečilni gumi izgubi svojo moč, ga ustrezno zavrzite, npr. shranite nazaj v odprtino
pretisnega omota.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Nicorette Freshfruit, kot bi smeli
Če ste uporabili preveč ţvečilnih gumijev lahko pride do naslednjih simptomov:
slabosti, slinjenja, trebušnih bolečin, driske, znojenja, glavobola, omotice, motenj sluha in oslabelosti.

Če vaš otrok požveči ali pogoltne zdravilo Nicorette Freshfruit
Če vaš otrok poţveči ali pogoltne zdravilo Nicorette Freshmint, se nemudoma obrnite na svojega zdravnika ali pojdite na urgentni oddelek najbliţje bolnišnice. S seboj vzemite tudi to navodilo in ovojnino zdravila. Odmerki nikotina, ki jih med zdravljenjem prenesejo odrasli kadilci, lahko pri majhnih otrocih povzročijo hude simptome zastrupitve in so lahko celo smrtni.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Opozorila

Ne uporabljajte zdravila Nicorette Freshfruit:
če ste alergični (preobčutljivi) na nikotin ali katerokoli sestavino zdravila Nicorette Freshfruit.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Nicorette Freshfruit, če:
- ste noseči ali dojite,
- imate hudo bolezen srca ali oţilja (ste preţiveli srčni infarkt, imate hudo motnjo srčnega ritma, angino pektoris, srčno popuščanje, zaporo arterij v okončinah),
- ste pred nedavnim imeli moţgansko kap,
- imate povišan krvni tlak, ki ni dobro nadzorovan s terapijo,
- imate razjedo na ţelodcu ali dvanajstniku,
- vaša žleza ščitnica deluje prekomerno (hipertiroidizem),
- imate sladkorno bolezen - spremljajte nivo sladkorja v krvi bolj pogosto, ker lahko uporaba zdravila Nicorette spremeni potreben odmerek insulina,
- so vam postavili diagnozo tumorja nadledvične ţleze (feokromocitom), ki lahko vpliva na krvni tlak,
- imate okvaro jeter ali ledvic,
- uporabljate zdravila kot so teofilin, takrin, klozapin ali ropinirol. Prenehanje kajenja ali
zmanjšanje pokajenih cigaret lahko vpliva na to, kako se bo vaše telo odzivalo na nekatera zdravila, zato bo morda treba prilagoditi odmerek nekaterih zdravil.

Žvečilni gumi se lahko prilepi na zobno protezo in mostičke in jih lahko v redkih primerih tudi poškoduje.

Prosimo, posvetujte se z zdravnikom, tudi če so se zgornje navedbe nanašale na vas kadarkoli v preteklosti.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Pri odvajanju od kajenja bo morda treba prilagoditi odmerek tega zdravila.

Poleg nikotina vsebuje tobačni dim tudi druge snovi, ki učinkujejo v telesu tako, da vplivajo na jetrne encime. Po prenehanju kajenja lahko zaradi spremenjenega delovanja teh encimov pride do povečanja koncentracije nekaterih zdravil v krvi. To je lahko pomembno pri zdravilih, ki se jih zelo natančno odmerja, kakršna so npr. teofilin, takrin, klozapin in ropinirol. Ta pojav pa bi bil lahko pomemben tudi pri imipraminu, olanzapinu, klomipraminu in fluvoksaminu, čeprav dokončnih podatkov o tem ni.

Ko boste uporabljali zdravilo Nicorette Freshfruit, bo prišlo do zmanjšanja količine nikotina v vašem telesu in sčasoma bo ta postala še niţja, kot je bila, ko ste kadili. Ta sprememba lahko vpliva na to, kako se bo vaše telo odzivalo na nekatera zdravila.

Jemanje zdravila Nicorette Frashmint skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Nicorette Freshfruit lahko jemljete ne glede na hrano.

Nosečnost in dojenje
Preden vzamete katerokoli zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nikotin prehaja skozi posteljico in vpliva na dihanje in krvni obtok ploda. Vpliv na krvni obtok ploda je odvisen od odmerka. Kajenje lahko resno škoduje plodu oziroma dojenčku, zato je treba z njim prenehati. V obdobju nosečnosti bi morali v idealnem primeru poskusiti opustiti kajenje brez uporabe zdravil, ki vsebujejo nikotin. Če tega ne morete, lahko zdravilo Nicorette Freshfruit uporabljate le po posvetu s svojim zdravnikom ali s farmacevtom. Tveganja za plod niso povsem znana.
Nikotin se izloča v materino mleko v takšni meri, da bi to pri terapevtskih odmerkih lahko vplivalo na dojenčka. Če vam je vaš zdravnik ali farmacevt priporočil uporabo zdravila Nicorette Freshmint v obdobju dojenja, morate zdravilo vzeti takoj po dojenju, ko je v materinem mleku najmanjša količina nikotina.
Če morate za pomoč pri prenehanju kajenja uporabljati nadomestno nikotinsko zdravljenje, bo vaš dojenček ali otrok prejel precej manjšo in manj škodljivo količino nikotina kot pri vdihavanju dima pri pasivnem kajenju. Cigaretni dim povzroči težave pri dihanju in druge vrste teţav ter bolezni pri dojenčkih in otrocih.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Nicorette Freshfruit v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost voţnje in
upravljanja strojev.

 

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na 
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika 
Center za zastrupitve 
Zaloška cesta 2 
SI-1000 Ljubljana 
Faks: + 386 (0)1 434 76 46 
e pošta: farmakovigilanca@kclj.si. 
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 9 mesecih, se posvetujte s svojim zdravnikom.  

Sestava

Kaj vsebuje zdravilo Nicorette Freshfruit
– Zdravilna učinkovina je nikotin.
En žvečilni gumi vsebuje 2 mg nikotina v obliki 10 mg 20 % kompleksa nikotina z ionskim
izmenjevalcem. En žvečilni gumi vsebuje 4 mg nikotina v obliki 20 mg 20 % kompleksa nikotina z ionskim izmenjevalcem.
– Pomožne snovi v 2 mg žvečilnih gumijih so:
Jedro: podlaga za žvečilni gumi, ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, brezvodni natrijev karbonat (E500), natrijev hidrogenkarbonat (E500), kalijev acesulfamat (E950), levomentol, lahki magnezijev oksid (E530), smukec, dušik.
Nad-obloga: aroma sadja, hipromeloza (E464), sukraloza (E955), polisorbat 80 (E433),
prečiščena voda.
Trda obloga: ksilitol (E967): arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), aroma sadja,
karnauba vosek (E903), prečiščena voda.
- Pomožne snovi v 4 mg ţvečilnih gumijih so:
Jedro: podlaga za ţvečilni gumi, ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, brezvodni natrijev karbonat (E500), kalijev acesulfamat (E950), levomentol, lahki magnezijev oksid (E530), kinolinsko rumeno (E104), smukec, dušik.
Nad-obloga: aroma sadja, hipromeloza (E464), sukraloza (E955), polisorbat 80 (E433),
prečiščena voda.
Trda obloga: ksilitol (E967), arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), aroma sadja,
karnauba vosek (E903), kinolinsko rumeno (E104), prečiščena voda.

Izgled zdravila Nicorette Freshfruit in vsebina pakiranja
Nicorette Freshfruit 2 mg so kvadratni obloženi belkasti ţvečilni gumiji, velikosti pribliţno 15 x 15 x 6 mm.

Nicorette Freshfruit 4 mg so kvadratni obloženi žvečilni gumiji krem barve, velikosti približno 15 x 15 x 6 mm.
Zdravilo je na voljo v:
- škatli s 30 zdravilnimi žvečilnimi gumiji (2 x 15 žvečilnih gumijev v pretisnem omotu).

 

Trenutno je izdelek na zalogi v prodajalnah:

Izdelka ni na zalogi.

Sorodni izdelki

Herbion trpotčev sirup, 150 ml
Herbion trpotčev sirup, 150 ml

Herbion trpotčev sirup je zdravilo rastlinskega izvora, ki ga priporočamo pri suhem, dražečem kašlju, ki spremlja obolenja zgornjih dihalnih poti.

6,03 €
 
Strepsils brez sladkorja z okusom limone 0,6 mg/1,2 mg pastile, 24 pastil
Strepsils brez sladkorja z okusom limone 0,6 ...

Zdravilo Strepsils brez sladkorja z okusom limone je namenjeno za ublažitev simptomov vnetega žrela in okužb v ustih in žrelu. 

6,85 €
 
Strepsils z okusom medu in limone 0,6 mg/1,2 mg, 24 pastil
Strepsils z okusom medu in limone 0,6 mg/1,2 mg, ...

Zdravilo Strepsils z okusom medu in limone uporabljamo za ublažitev simptomov vnetja žrela in okužb v ustni votlini in žrelu. 

6,85 €
 
Prospan pastile, 20 pastil
Prospan pastile, 20 pastil

Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot pomoč pri redčenju goste sluzi v dihalnih poteh, s čimer olajša izkašljevanje. 

6,25 €
 
Neo-angin brez sladkorja 1,20 mg/0,60 mg/5,72 mg pastile, 24 pastil
Neo-angin brez sladkorja 1,20 mg/0,60 mg/5,72 mg ...

Zdravilo neo-angin brez sladkorja je antiseptik in blag analgetik za usta in žrelo. 

6,98 €
 
Panthol 120 mg tablete, 20 tablet
Panthol 120 mg tablete, 20 tablet

Zdravilo Panthol tablete se uporablja pri:
- blažjih vnetjih ustne votline in žrela ter
- poškodbah ustne sluznice zaradi pritiska zobne proteze, če niso prisotni znaki vnetja. 

4,60 €