Svetovanje

Živila, bogata z antioksidanti

22. 10. 2020

Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oksidacijske procese, pri katerih kot stranski produkt nastajajo prosti radikali. Prosti radikali lahko pospešujejo staranje kože, slabijo imunski sistem in celo povečajo tveganje za razvoj težjih obolenj. Najbolj so jim izpostavljeni kadilci in posamezniki, ki pogosto uživajo alkohol, so podvrženi stresu ali živijo oziroma delajo v onesnaženem okolju.

Deli

Živila, bogata z antioksidanti

 

Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oksidacijske procese, pri katerih kot stranski produkt nastajajo prosti radikali. Prosti radikali lahko pospešujejo staranje kože, slabijo imunski sistem in celo povečajo tveganje za razvoj težjih obolenj. Najbolj so jim izpostavljeni kadilci in posamezniki, ki pogosto uživajo alkohol, so podvrženi stresu ali živijo oziroma delajo v onesnaženem okolju.

Številne raziskave so pokazale, da uživanje rastlinskih antioksidantov zmanjšuje možnost za nastanek določenih bolezni. Antioksidanti služijo kot obramba pred prostimi radikali, ki nastajajo v našem telesu, saj se nanje vežejo in preprečujejo oksidacijo celic. Med najpomembnejše antioksidante štejemo vitamina C in E, provitamin A, selen, cink in druge.

Vitamin C je zelo vsestranski in ima pozitiven vpliv na imunski sistem, vitamin E pa je ključnega pomena za celično presnovo ter preprečevanje staranja tkiva. Ob pomanjkanju vitamina E lahko pride recimo do starostnih peg, pri športnikih pa do zmanjšane moči, saj vitamin E skrbi tudi za izkoristek kisika v celicah. Vitamin A je nujen za normalno reprodukcijo in zdrave oči, kot antioksidant pa krepi tudi lase ter nohte.

Antioksidante uživamo z raznovrstno, uravnoteženo prehrano, po želji pa tudi s prehranskimi dodatki. V naravi obstaja več živil z visoko vsebnostjo antioksidantov. Zelo izstopa temno jagodičevje: divje in gozdne borovnice, črni ribez, maline, robide, brusnice ter aronija. Bogat vir antioksidantov so tudi orehi pekan, artičoke, jagode, fižol, špinača in goji jagode, pa tudi temna čokolada, saj vsebuje visoko vrednost kakava – še posebno, če so kakavova zrna minimalno obdelana in kakovostnega porekla, kar lahko preverimo z ekološkim certifikatom.

Z antioksidanti je bogata tudi matcha, vrsta japonskega zelenega čaja v prahu. Zaradi načina priprave matcha vsebuje hranila iz celotnega lista in bistveno več antioksidantov kot običajen zeleni čaj. Poleg jagodičevja in drugega sadja pa je izvrsten vir vitamina C, ki deluje kot antioksidant, tudi camu camu v prahu, saj je ta sadež eden od najbogatejših virov vitamina C na svetu.