Predstavitve izdelkov

Živa voda

03. 01. 2023

Gostujoči prispevek, avtor: Boštjan Jelovčan

Naloga vodnega someljeja je, da vam predstavi vodo. Verjetno se je masikdo izmed vas ob tem nasmejal v smislu, saj vodo pa vsi poznamo. Res je, verjetno ni človeka na zemlji, ki ne bi slišal za vodo. Res je pa tudi, da voda ni zgolj brezbarvna tekočina, katero spijemo kozarec, če nam slučajno zmanjka soka. Voda je mnogo, mnogo več. Rek “brez vode ni življenja” še kako drži.

 

 

Deli

V Sloveniji je trenutno zgolj peščica vodnih someljejev (cca. 5), ki so opravili šolanje za someljeje. V tujini je to bolj poznano in tovrsten kader zaposlujejo v boljših restavracijah, kjer opravljajo t. i. food pairing. Različne tipe vode kombinirajo z različno hrano. Kot se to dogaja z vinom, gre tudi z vodo, samo nianse pri okusu niso tako izrazite. Naloge vodnega someljeja so lahko tudi v smeri promotorja oz. ambasadorja vode, kjer lahko že mlajšim generacijam v šolah in vrtcih predstavijo pomembnost vode za naš organizem in življenje nas vseh.

Kaj je dobra voda?

Da lahko opredelimo vodo kot dobro, moramo upoštevati nekaj osnovnih smernic:

  • Vsebnost škodljivih elementov v vodi mora biti čim manjša (nitrati in nitriti)
  • Uravnoteženost in čim skladnejša vsebnost mineralov (glede na kemijsko sestavo krvi)
  • Visoka stopnja kisika raztopljenega v vodi
  • Alkalna Ph vrednost vode

Pri takšni vodi je moč zaznati rahlo sladkasto noto in jo z lahkoto pijemo.

Zakaj je pitje vode pomembno?

  • Hidracija telesa

Naše telo je v odrasli dobi sestavljeno iz cca 70 % vode in zato je pomembno, da pijemo kvalitetno vodo v zadostni količini. Že samo 2 % izguba tekočine iz telesa povzroči glavobole in omotico, 6 % izguba lahko povzroča mišične krče in padec krvnega tlaka. V primeru še večje izgube se kri začne gostiti in ob neukrepanju lahko nastopi tudi smrt. Seveda pa tudi obratno, prevelika hidracija ni dobra, saj se v telesu določeni minerali preveč razredčijo.

  • Pomembna vloga pri procesih v telesu

Voda igra pomembno vlogo pri vseh procesih v telesu, tako na celični in medcelični ravni, pri prenosu hranil do organov kot tudi pri prebavi hrane.

  • Odplavljanje toksinov iz telesa

Zadosten vnos vode ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa, saj lahko le s tekočino odplavimo strupe iz telesa in tako razbremenimo organizem.

Voda kot topilo

Vodni somelje opravlja tudi vlogo svetovalca, saj s poznavanjem različnih voda svetuje ljudem pri morebitnih težavah. Voda je tudi v našem telesu glavno topilo in hkrati glavni transportni medij za dostavo kisika in hranil do celic. Na tem mestu je pomemben tudi vnos kvalitetnih hranil. Nekatere lahko dobimo s kvalitetno hrano, druge pa s kvalitetnimi prehranskimi dopolnili. Torej kombinacija kvalitetnih hranil in kvalitetne vode, poleg gibanja seveda, je ključna za zdravje v vseh obdobjih življenja.

Ena izmed kvalitetnejših vod na celotnem trgu ustekleničenih vod je Živa voda. Živa voda se pretaka po bogatih kremenčastih podlagah. Zaradi tega vsebuje neznansko majhne minerale koloide, ki so nastali med drsenjem mogočnih ledenikov, ko so na svoji poti mleli kamnine. Voda med svojo potjo proti površju do izvira pobira vso mineralno strukturo območja, ki je bila pred milijoni let del Panonskega morja, polnega življenja, kjer so se na dnu odlagali minerali alge in soli – neokrnjenei  in neonesnaženi.

Je čista, s prainformacijo zdravja in znanstveno dokazano vsebuje 75 mineralov, kar je 8 9% vseh obstojnih elementov (med njimi je zlato) tudi v človeškem telesu in jih naše telo potrebuje. Pitje Žive vode zaradi bogate vsebnosti elementov tako vzpodbuja človeško telo k samozdravljenju.

Posebnost izvira je tudi njegova Ph vrednost, ki je minimalno 7,6 in je ključnega pomena za zdravje. Pitje vode namreč pomaga pri razkisovanju organizma. Zakisanost telesa povečuje možnost virusnih obolenj ob izločanju odpadkov pri celični presnovi, saj se virusi razmnožujejo v kislem okolju.  Znanstveno je dokazano (Alberts 1994, Dr. Ben Kim, Dr. Susan E. Brown), da ohranjanje telesa v alkalnem stanju zmanjšuje, celo preprečuje razvijanje usodnih bolezni ter zmanjšuje možnosti izločanja odpadkov celične presnove, ki povzroča zakisanost telesa in s tem obolenja človeškega organizma.

Posebnost Žive vode iz Tunjic je tudi njena struktura pri zamrznitvi vode. Voda je desno sučna, kar ponazarja struktura vodnih kristalov v trdem agregatnem stanju. Voda namreč tvori strukturo desno sučne spirale, kar ponazarja njeno neprestano vrtenje.

Slika : Posušena kapljica Žive vode (Za povečavo kapljic smo uporabili mikroskop Olympus BX-51, s katerim razpolaga Laboratorij za kognitivno modeliranje na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Mikroskop ima temno vidno polje in 4 kratno povečavo objektiva.)

Živa voda iz Tunjic se z vsemi svojimi lastnostmi uvršča med vode, primerne za hidracijo telesa in dvig imunskega sistema. Njeno energijsko moč in izjemno sestavo dokazujejo rezultati EPC testov na Inštitutu za elektrofotoniko v Berlinu. Pitje 2 dcl Žive vode dokazano ohranja energijski optimum posameznikovega biopolja.

Pa na zdravje. Z Vodo!