Sanolaborjevi nasveti

Skrb za zdrave oči

04. 09. 2023

Oči, čutilo, ki nam omogoča raziskovanje in dojemanje sveta okoli nas, običajno jemljemo kot samoumevne.


Težave z očmi pogosto zahtevajo obravnavo pri zdravniku. S prepoznavanjem začetnih simptomov in osnovnih mehanizmov razvoja očesnih bolezni pa si lahko pomagamo tudi sami, oziroma znamo bolje presoditi kdaj pa je obisk zdravnika neizogiben. 

Deli

1. Očesna higiena

Redna očesna higiena je osnovni in najpomembnejši korak za preprečevanje očesnih okužb. 

 • Če uporabljamo ličila, skrbimo za redno odstranjevanje ličil in čiščenje vek
 • Pri dolgotrajni uporabi različnih vrst ekranov so očesne mišice bolj napete in je zato frekvenca mežikanja manjša. Pogosteje si vzemimo čas za odmore s pogledom v daljavo za vsaj 10 minut.
 • Namenjajmo pozornost tudi zadostnemu mežikanju
 • Poskrbimo za ergonomsko osvetlitev in oddaljenost od ekrana ter zadostno vlago v prostorih. 
 • Pred UV žarki oko zaščitimo s sončnimi očali
 • Skrbimo za dovolj spanja in redno ter zadosten vnos tekočin, predvsem vode.

Suhe oči

Nekoč so se težave s suhimi očmi pojavile šele v kasnejših življenjskih obdobjih, danes pa se zaradi sodobnega načina življenja in vedno bolj onesnaženega okolja pojavijo že bistveno prej. Suho oko je lahko posledica

 • dolgotrajnega dela za računalnikom, 
 • suhega zraka v prostorih, 
 • tobačnega dima, 
 • nezadostne hidracije, predvsem premalo pitja vode,
 • nošenja kontaktnih leč, 
 • pomanjkanja vitamina A, 
 • očesne alergije, 
 • uporabe konzervansov v zdravilih za lokalno uporabo,
 • laserske operacije dioptrije,
 • menopavze itd.

Kako prepoznati sindrom suhega očesa? Težave, ki se najpogosteje pojavljajo so občutek peska v očeh, pretirano solzenje, utrujene oči, zamegljen vid, rdeče oči, občutljivost na svetlobo, težave pri nošenju kontaktnih leč itd.

Kaj lahko naredimo sami? 
Suho oko je potrebno zdraviti simptome pa lahko v večji meri omilimo z uporabo nekaterih medicinskih pripomočkov: 

 • Umetne solze simptome omilijo težave povezane s suhim očesom, po nanosu običajno pride do takojšnjega olajšanja. Priporočamo uporabo kapljic z visokomolekularnim natrijevim hialuronatom, saj se na očesni površini zadržijo dlje časa kot izdelki z drugačno sestavo. Za dolgotrajnejši učinek uporabimo pripravke v obliki gela ali mazila
 • Za dolgotrajnejši učinek lahko nanesemo gel za suhe oči, ki je primeren predvsem preko dneva. Nanos gela lahko sicer povzroči kratkotrajno prehodno zameglitev vida, vendar hkrati omogoči takojšno in daljšo osvežitev, ker se na površini zadrži dlje časa, kot kapljice. 
 • Mazilo je gostejše konsistence od kapljic in se zato dlje časa zadrži na očesni površini. To omogoči daljšo hidracijo očesa in s tem intenzivnejše lajšanje simptomov. Mazilo najpogosteje nanesemo na oko (lahko tudi na okolico očesa) zvečer pred spanjem, ter pustimo da mazilo blagodejno deluje preko noči. 

Ker kapljice in mazila za oči večkrat dnevno in pogosto na razdražene oči, stroka svetuje, kjer je to mogoče uporabo izdelkov brez konzervansov (to velja tako za očesne pripravke za samozdravljenje, kot tudi za zdravila za zdravljenje očesnih bolezni).

Vnete oči

Simptomi kot so rdečica, srbenje, izcedek, bolečina, zamegljen vid, občutljivost na svetlobo, splošno nelagodje, pretirano solzenje itd. nakazujejo na začetek ali pa že napredovano stanje očesne okužbe.    

Vnetna stanja se lahko pokažejo kot: 

 • Blefaritis: je vnetni proces roba vek. Spada med preprostejše očesne okužbe, ki jih je mogoče zdraviti doma, predvsem z redno in ustrezno očesno higieno. Robove vek negujemo 1-2x dnevno. Pripravimo tople obkladke, saj z gretjem zmehčamo izločke v žlezah lojnicah na robovih vek. Uporabimo nežne krpice, ki ne vsebujejo dražečih snovi kot so alkohol in določeni konzervansi. Ko veke ogrejemo, jih pred ali med samim čiščenjem nežno masiramo navpično proti robu, ter vodoravno med trepalnicami. Izogibamo se močnejšemu pritisku na oko.
 • Virusni konjunktivitis se običajno začne na enem očesu in se v nekaj dneh razširi na obe očesi. Vnetje je hitro nalezljivo in se lahko pojavi pri več članih gospodinjstva ali skupine (na primer v vrtcu in šoli). Značilno je solzenje, bister izcedek, pekoč občutek v očesu, lahko tudi srbež in oteklina. Praviloma zadostuje samopomoč z blaženjem težav, to je izpiranje in vlaženje očesne veznice s kapljicami, ki imajo protibakterijsko in protivirusno delovanje (kot na primer edinstvene kapljice s cinkom). 
 • Bakterijski konjunktivitis se sprva pojavi na enem očesu, nezdravljen pa se pogosto razširi tudi na drugo oko. Značilen je gostejši rumenkast izcedek, zlepljeno oko, lahko oteklina, kljuvajoča bolečina. Potreben je pregled pri zdravniku, ki predpiše ustrezno antibiotično zdravilo. Sočasno pred nanosom antibiotika izpiramo in vlažimo očesno veznico s kapljicami, ki vsebujejo antiseptične učinkovine.
 • Alergijski konjunktivitis: Osebe, ki so nagnjene k alergijam,so običajno seznanjene, v katerem delu leta lahko pričakujejo pojačan vpliv alergenov in posledično reakcijo tudi na očeh. Terapijo s kapljicami je smiselno začeti že dva tedna pred predvideno težavo. Ker kapljice v primeru alergijskih stanj običajno uporabljamo v daljšem časovnem obdobju, je izjemno pomembno, da so brez konzervansov. Kapljice v tem primeru predpiše zdravnik. Za zmanjšanje srbeža so na voljo kapljice z antihistaminskim učinkom. Zelo pomembno je tudi redno izpiranje očesa.


 

RDEČE OČI 


Pordelost oči lahko povzročajo različne očesne okužbe, alergije, pa tudi: 

 • uporaba kapljic ali drugih pripravkov za zdravljenje ali nego oči s konzervansi,
 • krvavitev v očesu,
 • grobo mencanje oči, 
 • kontaktne leče, zlasti če jih nosimo predolgo časa – robovi leč namreč med uporabo izgubljajo mehkobo in postajajo bolj grobi. Oči pordijo tudi pri neustreznem vstavljanju ali odstranjevanju leč, v primeru nečistoč na lečah ali različnih nepravilnostih na njihovi površini;
 • dražilni dejavniki, kot so tujki v očesu, dim, prah veter, kemikalije ali onesnažen zrak,
 • preobremenjenost oči zaradi dolgotrajnega dela z računalnikom, učenja, branja in gledanja televizije itd., 
 • napenjanje pri močnejšem kašljanju ali kihanju,
 • bruhanje,
 • utrujenost, pomanjkanje spanja in preobremenjenost,
 • dvigovanje težkih bremen prav tako lahko povzroči krvavitve v beločnici očesa,

Posvetujmo se z zdravnikom, če pordelost ali krvavitve v očesu ne izzvenijo po treh dneh, obvezno pa čimprej v kolikor jih spremlja bolečina ali izguba vida, vključno z zamegljenim vidom in občutljivostjo na svetlobo.

NEGA OČI ZA NOVOROJENČKE, DOJENČKE IN OTROKE

Nega in higiena oči sta pri novorojenčkih in otrocih izjemno pomembni, saj so predvsem novorojenčki zaradi  zmanjšane sposobnost produkcije solz bolj nagnjeni k razvoju očesnih okužb. V njihovi solzni tekočini je manj protiteles IgA in manjša aktivnost protibakterijskega encima lizocima v solzah. Tveganje za razvoj okužbe še poveča prezgodnji ali dolgotrajen porod. Najpogostejša okužba oči pri dojenčkih je vnetje oči. Pri novorojencih se pride pogosto do okužb oči že med porodom

Tudi predšolski otroci in otroci nižjih razredov se pogosto srečujejo z vnetjem oči. Njihov imunski sistem prav tako še ni dokončno razvit, zato se v večjih skupinah, kot so vrtec, šola, tabori itd., okužbe hitro razširijo – med vrstniki ali preko kontaminiranih predmetov, kot so brisače, oblačila, igrače … 

Izredno pomembno je, da pri izbiri izdelkov za nego in higieno oči malčkov natančno preverimo sestavine. Izogibajmo se izdelkom, ki vsebujejo konzervanse, parabene in parfumske komponente. Te sestavine se nahajajo v številnih kozmetičnih izdelkih in imajo potencialno škodljive učinke na občutljive otroške oči. 

V primeru vnetja ali srbenja vek uporabimo sterilne krpice kot tople ali hladne obkladke, ki lajšajo neprijeten občutek v očesu in okolici oči. 

Če so oči razdražene zaradi morske vode, klorirane vode, alergij, prahu, peska ali drugih dejavnikov, jih preprosto izperemo iz oči z univerzalnimi kapljicami za oči Ocuflash Blue. Te kapljice so primerne za uporabo pri otrocih že od novorojenčkov dalje in bodo pomagale olajšati nelagodje ter obnoviti naravno ravnovesje v očesu. 

Če se stanje ne umiri in ima otrok še vedno pordele oči, ki se solzijo in ga pečejo, lahko uporabimo kapljice z antiseptičnim učinkom. Včasih že uporaba kapljic, ki delujejo protibakterijsko in protivirusno, zaustavi vnetje in obisk pri zdravniku naslednji dan ni potreben. V nasprotnem primeru pa je potreben pregled pri zdravniku.