Predstavitve izdelkov

Sindrom suhega očesa je pogosta težava

22. 09. 2022

Težave, povezane s sindromom suhega očesa, so podcenjene in pogosto neprepoznane, čeprav bistveno vplivajo na kvaliteto življenja. Če jih ustrezno in pravočasno ne zdravimo, lahko bolezen napreduje v kronično obolenje in trajne poškodbe površine očesa.

 

 

 

Deli

POSLUŠAJMO SVOJE OČI

Sindrom suhega očesa je multifaktorska bolezen solz in očesne površine s simptomi nelagodja, motnjami vida in nestabilnostjo solznega filma s potencialno okvaro očesne površine.3 Pogostejši znaki so skeleč, pekoč ali praskajoč občutek v očeh, občutek prisotnega tujka v očeh, suhe in utrujene oči, solzeče se oči ali žilav izloček. Ob prisotnih simptomih je oko tudi bolj občutljivo na svetlobo, veter, težje prenaša kontaktne leče in vid se poslabša ob koncu dneva npr. pri gledanju televizije, po dolgotrajnejšem delu za računalnikom ali pri nočni vožnji avtomobila.

VZROKI NASTANKA SINDROMA SUHEGA OČESA

Najpogostejši vzrok nastanka sindroma suhega očesa je starost, saj s staranjem žleze v očesu proizvajajo manj olja. Slednje pa omogoči solzam prehitro izhlapevanje, kar vodi v suho oko. Malo znano dejstvo je, da pri večini bolnikov s sindromom suhega očesa produkcija solz ni osnovna težava, ampak ima kar 86% bolnikov blokirane Meibomove žleze.1 Ostali vzroki nastanka sindroma suhega očesa so še:

  • bolezni, kot je diabetes, Sjögrenov sindrom in Parkinsonova bolezen;

  • hormonske spremembe, še posebej po menopavzi;

  • uporaba zdravil, kot so antihistaminiki, triciklični antidepresivi, uspavalne tablete,  diuretiki, antihipertenzivi in oralni kontraceptivi;

  • sončno ali vetrovno okolje;

  • visoka nadmorska višina s povišanim UV indeksom;

  • cigaretni dim;

  • dolgotrajno branje, delo z računalnikom ali gledanje televizije;

  • uporaba kontaktnih leč;

  • uporaba obraznih zaščitnih mask4;

  • operacije na očesu in vnetne reakcije.

 

ZDRAVLJENJE SINDROMA SUHEGA OČESA

Suho oko ni ozdravljivo, obstaja pa veliko možnosti za lajšanje težav in preprečitev nadaljnjih okvar na očeh. Z zdravljenjem želimo vzdrževati oko vlažno, ponovno vzpostaviti normalno stanje solznega filma in omogočiti obnavljanje očesne površine. Za primerno zdravljenje se lahko odločimo le, če poznamo prave vzroke za nastanek simptomov. Zato se ob ponavljajočih in intenzivnejših simptomih bolezni suhega očesa priporoča obisk zdravnika oftalmologa.

 

KATERE UMETNE SOLZE IZBRATI?

Pri občasnih ali blagih težavah pogosto lahko že s spremembo svojih navad vplivamo na intenziteto pojavljanja simptomov suhega očesa, npr. z uporabo zaščitnih očal pred UV sevanjem, izogibanjem vetrovnemu vremenu in podobno. Najpogostejše zdravljenje je uporaba umetnih solz, ki nadomestijo pomanjkanje naravnih vlažilnih solz. Na voljo so v prosti prodaji v lekarni ali specializirani trgovini brez recepta.

Ob hudih in ponavljajočih težavah izberemo vlažilne kapljice z dolgotrajnejšim delovanjem. Te zagotavljajo intenzivnejše vlaženje očesne površine in manjše število potrebnih nanosov dnevno. Svetujemo jih tudi pred in po operaciji katarakte ali LASIK operaciji. Vlažilne kapljice v obliki gela, ki imajo večjo viskoznost in se zato dlje časa zadržijo na očesni površini, priporočamo predvsem pred spanjem, saj lahko zaradi debelejše zaščitne plasti na površini očesa začasno zameglijo vid. Umetne solze se lahko uporabljajo večkrat na dan po potrebi.

Ker je suho oko pogosto posledica nenormalnosti v mastnem delu solznega filma, za kar so odgovorne predvsem Meibomove žleze, nam samo nadomeščanje vlažilnih solz v takem primeru ne pomaga oziroma je olajšanje kratkotrajno. Disfunkcija Meibomovih žlez je pogostejša po 65. letu starosti in se tipično kaže kot lepljive ali solzeče se oči.  Za rešitev težave s suhim očesom je tako najprej treba normalizirati delovanje teh žlez.2 Tudi kapljice za oko v tem primeru vsebujejo lipide in mineralna olja , ki ponovno vzpostavijo naravno funkcijo lipidnega sloja solznega filma.

V kolikor imamo hkrati prisotne različne in ponavljajoče simptome suhega očesa, pozesimo po vlažilnih kapljicah z VSE-V-ENEM formulacijo. Njihova sestava ščiti in obnavlja vse sloje solznega filma, ne glede na vzrok in stopnjo suhosti očesa. Vodni del vlažilnih kapljic vlaži očesno površino, lipidni del pa ščiti oko pred pretiranim izhlapevanjem solz. Vlažilne kapljice za oko z lipidi niso primerne za sočasno uporabo s kontaktnimi lečami.

Solze so zapletena mešanica vode, maščobnih olj, beljakovin, elektrolitov in antimikrobnih zaščitnih snovi. Zaradi kronično suhega očesa se trajno spremeni solzni film in izzove vnetna reakcija, kar lahko vodi v trajne okvare očesa in očesnih struktur. Če opažate enega ali več simptomov suhega očesa, ne oklevajte z obiskom zdravnika ali farmacevta. Suho oko ni ozdravljivo, obstaja pa veliko možnosti za lajšanje težav in preprečitev nadaljnjih okvar na očeh.

 

Literatura in viri:

1 Lemp M.A., Crews L.A., Bron A.J., Foulks G.N., Sullivan B.D. Distribution of aqueous deficient and evaporative dry eye in a clinic based patient cohort: a retrospective study. Cornea, 2012; 31(5): 472-478.

2 Craig J.P. in sod. TFOS DEWS II Report Executive Summary, The Ocular Surface, 2017; http://dx.doi.org/10.1016/j.jtos.2017.08.003.

3 Stapleton F., Alves M., Bunya Y.V., Jalbert I., Lekhanont K., Malet F., Kyung-Sun N., Schaumberg D., Uchino M., Vehof J., Viso E., Vitale S., Jones L. TFOS DEWS II Epidemiology Report. The Ocular Surface, 2017;  15: 334-365.

4 Moshirfar M. West W.B & Marx D.P. Face Maask-Associated Ocular Irritation and Dryness, Ophthalmol Ther (2020). https://doi.org/10.1007/s40123-020-00282-6