Svetovanje

Rožnati oktober – tukaj smo za vas!

28. 09. 2021

Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo v oktobru osveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije COVID-19 še toliko bolj pomembno.

Deli

Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. Zato so opozorili, da v času epidemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Združenje Europa Donna Slovenija si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Redno mesečno samopregledovanje in odzivanje na vabila Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA prispevajo k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, ki je ključno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, boljšo kakovost življenja in za zmanjševanje umrljivosti. Poudariti želijo, da se je tudi v času pandemije COVID-19 treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijemo sumljive spremembe, pa je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

UDOBJE PRED IN PO OPERACIJI

Če boste prestali raka dojk, ali je ta že za vami, je povsem normalno, da občutite določeno izgubo nadzora. Eden od načinov za zmanjšanje negotovosti je osredotočanje na stvari, ki jih lahko nadzorujete. Da se boste počutili korak bližje polnemu okrevanju, svoje potrebe predvidevajte in načrtujte vnaprej.

Pred operacijo
Najprej razmislite o stiku z društvom za samopomoč bolnicam z rakom dojk in se povežite z nekom, ki je šel skozi enak postopek in načrt zdravljena kakor vi. Čeprav je vsaka izkušnja edinstvena, je že pogovor z nekom v pomoč, saj boste vedele, kaj lahko pričakujete. O operaciji in okrevanju boste želeli vprašati tudi vaše zdravstveno osebje (npr. kakšen poseg bom prestala in zakaj je to zame najboljša oblika zdravljenja, kateri so morebitni stranski učinki zdravljenja, bi pred operacijo morala prenehati jemati kakšna zdravila ali prehranska dopolnila…). Če imate partnerja, prijatelja ali družinskega člana, si odgovore na vprašanja zapišite, da jim jih boste pozneje lahko posredovali. 
Prav tako boste morali s prijatelji in družino uskladiti pomoč pri nekaterih stvareh, kot so ureditev prevoza iz bolnišnice, prevoz na poznejše preglede, obroki, skrb za otroke in hišne ljubljence.

Med okrevanjem
Pogovor o tistem, kar se vam dogaja (vključno z vašimi potrebami in strahovi) skoraj vedno pomaga. Partner, prijatelj ali nekdo, ki je prebolel raka na dojkah, kot razumevajoč sogovornik lahko odigra pomembno vlogo. Najpomembnejše je, da ste se zares pripravljeni odpreti in izraziti občutke, ki jih doživljate. Ljudje, ki jih resnično poznate, včasih niso dobri poslušalci. Morda vam bo lažje, če se boste pogovorili z nekom, ki ni neposredno vpleten.

Izbire 
Po operaciji boste morali sprejeti marsikatero odločitev in pomembno je, da veste, da so ljudje, ki vam lahko pomagajo. O storitvah primernih za vas, se pogovorite z zdravstvenim osebjem, ki je specializirano za zagotavljanje izdelkov, ki jih potrebujete po operaciji. Da se boste lahko seznanili z možnostmi, ki so na voljo za vaše udobje in nego, v naslednjih vrsticah predstavljamo nekaj primerov.     

Misli vsake ženske pogosto za trenutek obstanejo na njenem videzu. Po operaciji dojke se je spremenila vaša zunanja podoba in s tem se je precej težko sprijazniti. Vseeno pa na stotine žensk samozavestno vstopi v nov dan, saj vedo, da jim bo njihova prsna proteza pripomogla k nespremenjenem videzu, udobju in občutku varnosti. Če boste zadovoljne s svojim videzom, se boste tudi počutile dobro, zato si vzemite čas in si z našo pomočjo izberite pravo prsno protezo in nedrček.
  
Približno šest tednov po operaciji dojke bi morali biti pripravljeni na prvo merjenje prsne proteze. Pri iskanju prsne proteze in nedrčka z žepki ter kopalk, ki vam ustrezajo, obiščite trgovine, ki so specializirane za izdelke po operaciji dojk. Pred obiskom razmislite o naslednjem:

•    iščite toplo, skrbno okolje s strokovnjakom za pomerjanje,
•    pred pomerjanjem si priskrbite naročilnico za nedrček in prsno protezo(izdelke v okviru standarda krije zavarovalnica),
•    načrtujte dovolj časa za pogovor o vseh možnostih za vas, zato je priporočljivo, da pred obiskom pokličete,
•    oblecite ali prinesite s seboj dobro prilegajočo se majico z rokavi, da boste lahko videli videz prsne proteze pod oblačili.
  

POSKRBITE ZASE

  
Vaše telo in um pri ozdravitvi delujeta skupaj. Predstavljamo nekaj namigov, s pomočjo katerih si boste olajšali učinke zdravljenja in se povrnili k vašim dnevnim opravkom. Ne pozabite slediti nasvetom vašega zdravstvenega osebja in pred spremembo prehrane, uporabo prehranskih dopolnil in prav tako pred pričetkom programa vadbe pridobite njihovo odobritev.

Za telesno udobje
•    ne drgnite vaše kože tam, kjer ste morda bili obsevani
•    ne nosite tesnih, prilegajočih se oblačil in nedrčkov
•    nosite zračne, naravne tkanine, kot je bombaž
•    pred uporabo raznih zdravil, praškov, krem, parfumov, mazil, losjonov ali domačih zdravil med zdravljenjem se posvetujte z vašim zdravnikom ali medicinsko sestro
•    pri zdravljenju z obsevanjem ne uporabljajte lepil, medicinskih obvez ali obližev z zdravili na prsnem košu
•    na zdravljeni koži ne uporabljajte grelnih blazinic ali ledu
•    med zdravljenjem in še eno leto po zaključenem zdravljenju se izogibajte izpostavljanju prsnega koša soncu

Za pomiritev skrbi
•    počasi se vračajte k vašim običajnim dnevnim opravkom. Ne poskušajte opraviti vsega, kar običajno počnete
•    družino ali prijatelje zaprosite za pomoč pri dnevnih opravkih (nakupovanje, kuhanje, varovanje otrok)
•    uživajte prehransko uravnoteženo hrano, vključno s sadjem, zelenjavo, stročnicami in pustim mesom
•    podnevi počivajte, ponoči poskušajte spati
•    aktivnosti poskušajte vključiti glede na njihovo pomembnost in jih načrtujte ob urah dneva, ko se počutite najbolje
•    vzdržujte določeno raven redne vadbe, a se z njo ne izčrpavajte. Če ste pred operacijo uživali v plavanju, teku ali drugi vadbi, te dejavnosti v vaš vsakdan uvajate postopoma
•    vzemite si čas za sprostitev in uživajte v dejavnostih, kot so branje, poslušanje glasbe ali meditacija
•    razmislite o tem, da bi prebrali kaj o izkušnjah drugih. Morda boste našli nekaj tolažbe v tem, ker boste vedeli, da niste edini
•    pridružite se podporni skupini. Mnogim ženskam zelo pomaga pogovor z drugimi ženskami, ki razumejo, kaj preživljate

PREPREČEVANJE LIMFEDEMA

Po operaciji raka na dojki pogosto pride do limfedema. Limfedem je akumulacija limfne tekočine, ki lahko povzroči otekanje roke in dlani na tisti strani telesa, kjer ste bili operirani.Naslednji nasveti lahko pomagajo preprečiti nastanek limfedema ali nudijo nekaj ublažitve:

•    vašega zdravnika obvestite o oteklinah, bolečini, toploti ali rdečici na roki ali dlani
•    roka naj bo navlažena, izogibajte se draženju kože, kot so prekomerna izpostavljenost soncu, ureznine, praske ali piki žuželk
•    izogibajte se dvigovanju težkih predmetov, ramenskim torbicam, tesnim oblačilom in nakitu na prizadeti strani
•    izogibajte se injekcijam, odvzemu krvi ali merjenju pritiska na prizadeti roki
•    izogibajte se savnam in parnim sobam

Ohranite s strani fizioterapevta priporočen vadbeni program vsaj dva do trikrat tedensko. Ob teh vadbah boste morda tudi lažje spali, če boste prizadeto roko rahlo dvignili s podloženo blazino. To razbremeni roko in spodbudi limfni in krvni pretok v srce. Možno pa je tudi pri vašem onkologu pridobiti naročilnico za posebej izdelano rokavico, ki vam zelo olajša način življenja.

Ko boste pripravljeni, smo tukaj za vas s prelepim perilom, čudovitimi kopalkami ter oblačili z vgrajenim nedrčkom, ki držijo delno ali celotno prsno protezo. Prav tako pa lahko v naših poslovalnicah opravite meritev rokava in rokavice, ki vam bo v pomoč pri lajšanju limfedema.

Svetuje Nina Čoper, poslovodja prodajalne Sanolabor Celje-Prosana.