Svetovanje

Pomembnost vlaknin v prehrani

22. 10. 2020

Prehranske vlaknine so pomemben element zdrave prehrane, a koliko jih moramo dnevno zaužiti? Preverite, ali dnevno zaužijete dovolj prehranskih vlaknin in kako izboljšati njihov vnos v telo.

Deli

Ali ste vedeli, da so prehranske vlaknine balastne snovi, ki jih naše telo dejansko ne more prebaviti? Za razliko od nekaterih drugih sesalcev človek nima prilagojenega prebavnega trakta za razgradnjo vlaknin. Kako je torej mogoče, da imamo brez zadostnega vnosa vlaknin v telo lahko težave?

Prehranske vlaknine delimo v dve skupini: v vodi topne in netopne vlaknine.

Topne vlaknine se ob stiku z vodo spremenijo v gelu podobno snov. Ker upočasnjujejo absorpcijo določenih maščob in sladkorjev, te namesto v kri preidejo v blato, ki ga izločimo. Topne vlaknine so tako lahko koristne pri posameznikih s povišanim holesterolom ali sladkorjem v krvi.

Za razliko od topnih vlaknin netopne ostanejo v enaki obliki, kot smo jih zaužili, in se ne topijo. Predvsem so koristne tistim, ki imajo težave z zaprtostjo ali upočasnjeno prebavo, saj pripomorejo k pospeševanju prebave in spodbujanju gibanja blata naprej po prebavnem traktu.

Prehranske vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, različnih žitaricah in stročnicah. S kuhanjem se količina vlaknin praviloma ne zmanjšuje, v nekaterih primerih se celo poveča.

Dnevni vnos vlaknin je odvisen od naše starosti in spola. Pri starosti do 50. leta je priporočeni dnevni vnos 25 gramov vlaknin za ženske in 38 gramov za moške. Pri starosti nad 51. letom se te količine zmanjšajo; priporočeni dnevni vnos je 21 gramov pri ženskah in 30 gramov pri moških.

Do vlaknin s prehranskimi dopolnili


Vlaknine v obliki prehranskega dopolnila jemljemo le, če nam z redno prehrano ne uspe v telo vnesti zadostne količine vlaknin.

Do nezadostne količine vlaknin v naši prehrani pride takrat, ko je naša prehrana zelo omejena (smo alergični na določena živila, ki imajo visoko vsebnost vlaknin) ali pa je vsebnost vlaknin v zaužiti hrani zelo nizka (bistri sokovi, bela moka, testenine, predelana hrana, jajca, meso ipd.).

V takšnih primerih so lahko prehranska dopolnila smiselna, a jih morate previdno jemati. Preden jih začnete uživati morate pozorno slediti navodilom za uporabo, saj lahko prevelika količina povzroči napenjanje, vetrove in trebušne krče.

Ob jemanju vlaknin v obliki prehranskega dopolnila morate popiti veliko vode, predvsem pa je pomembno, da se o jemanju posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. Učinki prehranskega dopolnila lahko v nekaterih primerih negativno vplivajo na jemanje drugih zdravil, zagotovo pa dopolnila niso nadomestek zdravi in uravnoteženi prehrani.

V trgovinah Sanolabor nudimo aktivne vlaknine Psylliox, vsaka vrečka vsebuje 3,6 grama vlaknin, pridobljenih iz lupine semen trpotca.

Preveč vlaknin


Verjetnost, da boste v telo vnesli preveč vlaknin, je veliko manjša od tega, da jih boste vnesli premalo. Najpogosteje se to zgodi pri vegetarijanskem in veganskem načinu prehranjevanja, kjer posamezniki jedo povečane količine sadja, zelenjave in stročnic.

Takšna prehrana lahko, če niste previdni, povzroči hudo zaprtost in bolečine v trebuhu. Tudi tukaj pomaga pitje zadostnih količin vode, v primeru dodatnih težav pa lahko stanje izboljšate z vnosom dodatnih encimov ali probiotikov (fermentirana hrana). Pri načinih prehranjevanja, kjer zelo omejujemo vnos določenih živil, ni odveč posvet z zdravnikom, nutricionistom ali svetovalcem za prehrano.

Bolezni črevesja


V primeru, da trpite za eno od številnih obolenj črevesja, lahko vlaknine postanejo vaš dober zaveznik ali velik sovražnik. Pri težavah z zaprtostjo zaradi slabe ali počasne prebave so lahko vlaknine pravi odgovor. Pri kroničnih boleznih, katerih posledica je visoka občutljivost prebavil, pa so lahko prav vlaknine povzročitelj težav.

Posvet z osebnim zdravnikom je v takšnih primerih nujen, saj je treba uskladiti zdravila, prehrano in življenjski slog, če tega še niste storili.

Z vlakninami do uravnotežene prehrane


Prehranske vlaknine so zelo pomembne za zdravo in uravnoteženo prehrano, zato je zelo pomembno, da ste pozorni na njihov vnos v telo in redno vključevanje v vaše obroke.

  • Namesto »belih« izberite polnozrnate izdelke.
  • Povečajte vnos stročnic, kot so fižol, leča in ječmen.
  • V vsak obrok vključite vsaj eno zelenjavo in eno sadje.
  • Za zajtrk si privoščite granolo ali kosmiče namesto kosmičev z visoko vsebnostjo sladkorjev.
  • Za prigrizke si izberite polnovredne priboljške namesto predelane hrane.
  • Ob vsakem obroku in telesni aktivnosti ne pozabite spiti zadostnih količin vode.