Svetovanje

Ohranjanje spomina in zbranosti

23. 03. 2021

Kako krepiti svoje možgane in ohranjati spomin ter koncentracijo?

Veliko lahko naredimo že s prehrano, priporočljivo je, da je nepredelana in vsebuje nenasičene esencialne maščobne kisline oz. omega-3 maščobne kisline. Pomembna je tudi telesna aktivnost, zato nam bo za ohranjanje spomina in zbranosti koristil sprehod, branje knjig, reševanje križank ali sudokujev

Deli

Za zdrave možgane

Sprememba razpoloženja, pešanje spomina, slaba zbranost, depresija, demenca so lahko nekateri znaki težav z možgani. Možgani so kompleksen organ, središče za sočasno gibanje, govor, mišljenje in čustva. Za podporo in delovanje možganov je zelo pomembna izbira kakovostnih živil in dopolnil.  Hrana, ki jo zaužijemo, naj bo nepredelana in naj vsebuje nenasičene esencialne maščobne kisline oz. omega-3 maščobne kisline. Najpomembnejša predstavnika omega-3 kislin sta DHK (dokozaheksaenojska kislina) in EPK (eikozapentojska kislina). Hrana, v katerih je v večjih količinah, so mastne ribe. V manjših količinah jih lahko zaužijemo z lanenim oljem, konopljinim oljem, orehi, mandlji, lešniki, bučnimi in sončničnimi semeni. DHK je možganski gradnik in prispeva k normalnemu delovanju možganov in ohranja vid. Pri otrocih ima ugoden vpliv na rast, fino motoriko, verbalno inteligenco, branje in spomin. EPK ima vpliv pri delovanju srca in zavira vnetne procese.

V zadnjih letih se vedno pogosteje srečujemo z otroki, ki imajo težave z zbranostjo, razdražljivostjo, motnjami vida, astmo, disleksijo, ADHD, težavami s kožo in debelostjo. Raziskave so pokazale, da omega-3 maščobne kisline lahko te težave preprečijo, zmanjšajo ali pomagajo pri zdravljenju. Ker večina otrok ne mara rib, lahko na naših prodajnih policah najdete kakovostne omega-3 kisline v obliki olja, kapsul ali mehkih pastil, ki imajo zakrit okus z naravno aromo.

Veliko motenj zbranosti je tudi pri dejavni populaciji. Kažejo se kot zaskrbljenost, upočasnjenost, redkobesednost. Poleg omega-3 kislin se za boljšo zbranost uporablja tudi ginko. Njegovo učinkovitost so dokazale številne študije. Vsebuje terpenoide, ki izboljšajo prekrvavitev ter živčne celice ščitijo pred poškodbami in odmrtjem. Opozorilo: previdnost pri uporabi z antikoagulantno terapijo. Obvezen posvet z zdravnikom.

Žal smo v času, ko večina otrok in veliko odraslih polovico dneva preživimo pred računalnikom in vedno pogosteje se srečujemo s stresom. Vedno manj se gibamo na svežem zraku, zato so možgani slabše prekrvavljeni, prav tako telo ne more samo tvoriti omega-3 kislin. Možganom moramo v vseh življenjskih obdobjih zagotoviti kakovostno hrano in veliko gibanja, kar je ključno za njihov razvoj in delovanje. Odložimo telefone, ugasnimo računalnike. Pojdimo vsak dan na sprehod, s svinčnikom napišimo pismo, berimo knjige, rešujmo križanke, sudoku, družimo se, pogovarjamo in smejmo se s svojimi najožjimi družinskimi člani in s tem si bomo krepili možgane, ohranili spomin in zbranost.


Svetuje: Kristina Letonja, poslovodkinja prodajalne Sanolabor Vič