Svetovanje

O pomenu vitaminov v prehrani

22. 10. 2020

Vitamini so snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje. Sodelujejo namreč pri številnih procesih kot sta denimo obnavljanje kože in pravilno delovanje imunskega sistema.

Deli

O pomenu vitaminov v prehrani

 

Vitamini so snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Sodelujejo namreč pri številnih procesih kot sta denimo obnavljanje kože in pravilno delovanje imunskega sistema.

Naše telo večine vitaminov ne more proizvajati samo, zato jih moramo zaužiti s kakovostno in uravnoteženo prehrano. Preveč enolično prehranjevanje lahko vodi do avitaminoze, dolgotrajnega pomanjkanja vitaminov. Hudo pomanjkanje vitamina C lahko vodi do nastanka skorbuta, pomanjkanje vitamina B12 pa do slabokrvnosti. Slednje zna biti problem predvsem pri veganskem načinu prehranjevanja, ki ne vključuje živil živalskega izvora, zato morajo vegani vitamin B12 vnašati s pomočjo prehranskih dodatkov.

Vitamin C najlažje dobimo s svežim sadjem in zelenjavo. Večje količine vitamina se nahajajo predvsem v zelju, citrusih, papriki, paradižniku, krompirju in bananah. Odrasli ljudje naj bi dnevno zaužili najmanj 100 mg vitamina C, nosečnice in kadilci pa nekoliko več. Vitamin C je pomemben za celjenje ran in rast kosti, deluje pa tudi kot antioksidant. 

Vitamini B-kompleks: vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12. B12 je esencialno hranilo, ki ga najdemo predvsem v mesnih izdelkih. Vitamin B9, folna kislina, pa je pomembna v nosečnosti in jo najdemo v listnati zelenjavi.

Vitamin A je nujno potreben za zdrave oči in kožo. Viri vitamina A so mlečni izdelki, jetra, korenje, ribe in zelenjava oranžne in temno zelene barve. Ker pa se je z vitaminom A mogoče predozirati in je v večjih odmerkih strupen, moramo biti previdni pri jemanju morebitnih prehranskih dodatkov.

Vitamin D igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja kosti in mišic. Pomanjkanje vitamina D je velik problem povsod po svetu, še posebno pozimi, ko smo sončni svetlobi manj izpostavljeni. Živila, ki vsebujejo vitamin D, so mastne ribe (npr. losos), ribje olje in jajčni rumenjak.

Vitamin E je pomemben antioksidant. Najdemo ga v rastlinskih oljih, predvsem tistih z več nenasičenimi maščobami: sončnično, sojino in olivno olje ter druga. Prav tako ga najdemo v različnih semenih in oreščkih.

Vitamin K je ključnega pomena za normalno strjevanje krvi in ohranjanje zdravih kosti. Z mešano prehrano enostavno pokrijemo potrebe po vitaminu K, le pri novorojenčkih je to včasih težje, saj tega vitamina v materinem mleku ni veliko. Bogat vir vitamina K je zelena listnata zelenjava (špinača, brokoli).

Raznolika in kakovostna prehrana s čim manj procesiranimi živili poskrbi, da v našem telesu nikoli ne pride do hujšega pomanjkanja katerega od omenjenih vitaminov. Če pa ocenimo, da bi nam koristila višja vsebnost določenega vitamina, si lahko vedno pomagamo z dodatki v prašku, pršilu, tabletah ali drugi obliki. Pri jemanju takih dodatkov pa moramo biti pazljivi, saj je poleg premajhne vsebnosti vitaminov za naše telo škodljiva tudi previsoka mera. Pretirano uživanje vitaminov lahko namreč vodi do stanja hipervitaminoze, zastrupitve s prevelikim odmerkom vitaminov.

Izdelke, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini, si lahko ogledate tu.