Svetovanje

Minerali: zakaj so pomembni?

22. 10. 2020

Minerali so snovi, ki jih potrebujemo zgolj v majhnih količinah, a so še vedno nujne za pravilno delovanje našega telesa. Med minerale uvrščamo magnezij, kalij, fosfor, kalcij, jod, natrij, klor, fosfor, železo, baker, cink in druge snovi.

Minerale je najbolje uživati skozi hrano, za dodaten vnos pa lahko poskrbimo s prehranskimi dopolnili. Minerali in vitamini so zelo soodvisni, kajti vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati.

Deli

Minerali: zakaj so pomembni?

 

Minerali so snovi, ki jih potrebujemo zgolj v majhnih količinah, a so še vedno nujne za pravilno delovanje našega telesa. Med minerale uvrščamo magnezij, kalij, fosfor, kalcij, jod, natrij, klor, fosfor, železo, baker, cink in druge snovi

Minerale je najbolje uživati skozi hrano, za dodaten vnos pa lahko poskrbimo s prehranskimi dopolnili. Minerali in vitamini so zelo soodvisni, kajti vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati.

Eden od najbolj pomembnih mineralov je fosfor, ki je takoj za kalcijem drugi najpogostejši mineral v našem telesu. Shranjen je v kosteh in celičnih membranah. Na srečo do njegovega pomanjkanja redko pride, saj ga pogosto zaužijemo celo več, kot je potrebno. Nahaja se v številnih živilih, v predelana živila pa se včasih dodaja tudi v obliki aditivov. Fosfor je v kosteh povezan s kalcijem. Tega najdemo predvsem v mlečnih izdelkih, mleku in siru, pa tudi tofuju in zeleni zelenjavi. Kalcij je izjemnega pomena sploh pri otrocih in najstnikih, saj njegovo pomanjkanje upočasnjuje rast kosti. Starejši ljudje kalcij težje absorbirajo kot mlajši, kar lahko privede tudi do osteoporoze.

Večino natrija zaužijemo preko kuhinjske soli, izgubljamo pa ga s potenjem. Magnezij pa je mineral, ki ga ljudem le redko primanjkuje, saj je v živilih dobro zastopan. Skrbi za zdrave mišice, kosti ter živce.

Večji problem lahko predstavlja železo, ki ga predvsem ženskam pogosto primanjkuje. Izgubljamo ga z urinom in skozi kožo, ženske pa še z menstrualno krvjo. Pomanjkanje železa vodi do slabokrvnosti in utrujenosti. Priporočen vnos železa je med 10 in 15 mg/dan za ženske in 10 do 12 mg/dan za moške. Železo najdemo v v mesnih izdelkih, stročnicah in temno zeleni zelenjavi.

Še en pomemben mineral je jod, saj lahko njegovo pomanjkanje povzroči težave z delovanjem ščitnice. Slovenija je z jodom precej osiromašena, zato smo že pred desetletji začeli z jodiranjem kuhinjske soli. Poleg nje pa je dober vir joda tudi morska hrana.

Ob uravnoteženi prehrani pride do pomanjkanja mineralov precej redko. Rastlinska in živalska hrana sta namreč bogati s temi snovmi. Kljub temu pa nevarnost za pomanjkanje obstaja, še posebno ob zelo enolični prehrani ali posebnih stanjih kot je denimo nosečnost.

Izdelke, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini, si lahko ogledate tu.