Svetovanje

Kurkuma – rastlina z mnogimi blagodejnimi učinki

20. 05. 2020

Kurkuma ni le del kulinarike Daljnega vzhoda, temveč jo najdemo tudi v tradicionalni vzhodni medicini, saj ima številne zdravilne učinke. Kurkuma, trsu podobna trajnica, ki v višino zraste do enega metra in ima izredno dekorativne in velike liste ter čudovite belo-rumene cvetove, je rastlina, ki izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Danes jo gojijo na jugu Kitajske, v Indiji, v Indoneziji in še zlasti na Javi.

Deli

Indijski žafran, rumeni ingver ali kitajske korenine, kakor rastlino še imenujemo, pri nas še ni uveljavljena kot samostojna začimba tako kot na Daljnem vzhodu, kjer je vsakodnevno uporabljena začimba, se pa nahaja v številnih mešanicah začimb, kot je recimo curry, ki mu daje značilno rumeno bravo. Po okusu je blago pikantna, malce grenka, jedka, morda še najbolj spominja na nekakšno mešanico ingverja in pomaranče. V Evropo je po vsej verjetnosti prišla z arabskimi trgovci. 

Proti vnetju, za čiščenje krvi in prebavil, tudi pri hepatitisu

Kurkuma pa ni le del kulinarike Daljnega vzhoda, temveč jo najdemo tudi v tradicionalni vzhodni medicini, saj ima številne zdravilne učinke. Med drugim vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalija. V tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so jo sprva uporabljali predvsem kot zdravilo proti vnetju, že od nekdaj pa jo uporabljajo tudi za čiščenje krvi in prebavil ter pri težavah z jetri in žolčniku, pa tudi pri hepatitisu. Kurkuma vsebuje snov imenovano kurkumin – to oranžno barvilo naj bi bilo glavna zdravilna učinkovina rastline – ki deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Izločanje teh snovi namreč z leti pri posamezniku oslabi, kar pomeni, da se zmanjša absorpcija hranil, ki so topna v maščobah. Kurkuma prav tako varuje jetra proti strupom in kemikalijami, hkrati pa je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa ter izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno. 

Če se soočate z navedenimi težavami, je priporočena količina zaužitje ene 632mg kapsule na dan. Kurkumo telo absorbira samo če je zmešana s črnim poprom. Čeprav je kurkuma varna za uživanje, pa je, če jemljemo kakršnakoli zdravila za trombocite, kljub temu treba paziti, da je ne zaužijemo preveč, saj poleg omenjenih zdravilnih lastnosti zmanjšuje njihovo lepljivost. Posebna previdnost je potrebna tudi med nosečnostjo, opozoriti pa velja tudi na možnost blage reakcije, na primer srbečice, ki se lahko pojavi pri posameznikih. Če pride do tega, jo preprosto speremo in nehamo uporabljati. 

Zdravilni učinki dolgo znani na Vzhodu, sedaj jo odkrivamo tudi na Zahodu

Kot rečeno so njeni zdravilni učinki na Vzhodu že dolgo znani, njene blagodejne zdravilne vplive pa sedaj odkrivajo tudi strokovnjaki na Zahodu. Tako so med drugim z raziskavami dokazali, da kurkuma kot močan antioksidant varuje črevesje pred prostimi radikali, ki, kot je znano, poškodujejo celice DNK. Že omenjena sestavina, kurkumin, namreč ustavi spremenjene celice, jih uniči in tako prepreči, da bi se širile po telesu. 

Rezultati študije, ki so jo opravili na Medicinski univerzi v Gradcu, kažejo, da lahko kurkuma potencialno upočasni okvaro jeter, ki sčasoma vodi v cirozo, raziskave, ki so potekale na Univerzi Kanstas State pa so pokazale, da lahko kurkumina bistveno zmanjša ravni heterocikličnih aminov, se pravi rakotvornih spojin, ki nastajajo pri kuhanju, pečenju ali cvrtju mesa. Prav tako velja omeniti študije iz Univerze v Teksasu, ki kažejo, da kurkuma zavira rast kožnega raka, melanoma, prav tako pa naj bi upočasnjevala širjenje raka na dojki na predel pljuč. Do presenetljivih ugotovitev so prišli tudi raziskovalci iz Univerze v Južni Dakoti. Ugotovili so, da predhodno zdravljenje s kurkumo naredi rakave celice bolj občutljive za kemoterapijo in radioterapijo, medtem ko epidemiologi menijo, da je kurkuma eden izmed razlogov za nizko stopnjo Alzheimerjeve bolezni v Indiji, kjer je ta začimba del vsakodnevnih obrokov. Med prebivalstvom, starim od 70 do 79 let, je stopnja obolelosti za to boleznijo kar za četrtino manjša kot v Združenih državah Amerike. 

Naravni antiseptik in antibakterijsko sredstvo

Splošno znano je tudi, da je kurkuma naravni antiseptik ter antibakterijsko sredstvo, zato se uporablja za razkuževanje ran in opeklin, hkrati pa je intenzivno protivnetno sredstvo. Po mnenju nekaterih deluje enako dobro kot številna farmacevtska zdravila, a brez stranskih učinkov. Zaradi te lastnosti je tudi naravno sredstvo za zdravljenje artritisa in revmatoidnega artritisa. 

Tu pa so še nekateri drugi zdravilni učinki: v kombinaciji s cvetačo naj bi ta rastlina preprečevala raka na prostati in rast že obstoječih celic na prostati, prav tako pa naj bi preprečevala nastanek metastaz pri različnih vrstah raka. Kurkuma je tudi naravno sredstvo proti bolečinam. V kitajski medicini jo že dolgo s pridom uporabljajo za zdravljenje depresije, menda pa je učinkovita tudi pri zdravljenju luskavice in drugih obolenjih vnete kože. Prav tako hitro celi rane ter blagodejno vpliva na preoblikovanje poškodovane kože, po njej pa posegajo tudi tisti, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, saj naj bi pomagala pri presnovi maščob in uravnavanju telesne teže.