Sanolaborjevi nasveti

Kako se znebiti naglavnih uši?

30. 08. 2022

Ko slišimo besedo uši, največkrat pomislimo na slabe higienske standarde, vendar temu ni tako. Naselijo se na vsako lasišče, še najraje na čisto. Najpogosteje se pojavijo v spomladanskem in jesenskem času, ko je zaradi ugodnih temperatur njihovo razmnoževanje v porastu.

Deli

Ko slišimo besedo uši, največkrat pomislimo na slabe higienske standarde, vendar temu ni tako. Naselijo se na vsako lasišče, še najraje na čisto. Najpogosteje se pojavijo v spomladanskem in jesenskem času, ko je zaradi ugodnih temperatur njihovo razmnoževanje v porastu.

Kako vemo, da so se naglavne uši naselile na glavo našega otroka? Gre za majhne žuželke, ki imajo prosojno telo, ki se po hranjenju s krvjo obarva rdeče-rjavo. Njihovo življenjsko okolje je človeško lasišče, najpogosteje se naselijo na področju zatilja in za ušesi. Svoja jajčeca  ̶ gnide odlagajo pri korenini lasu, kjer se nanj močno pritrdijo. Prenašajo se s tesnim stikom, zato so pogosto prisotne v vrtcih in šolah, kjer se otroci igrajo, in tako pride do prenosa uši z glave na glavo. Idealne za njihov prenos so tudi kape, glavniki, plišaste igrače itd.

Pomembno je, da v jesenskem času pogosteje pregledujemo lasišče otroka. Pomagamo si s pregledovalno lučko ali še bolje s prečesavanjem las z gostim glavnikom na beli podlagi. Za obisk bazenov uporabljamo kopalne kape, saj uši v vodi plavajo, in tudi tako lahko pride do prenosa. Vsi namreč prav dobro vemo, da je bolje preprečiti kot zdraviti, če je to le mogoče.

 

V Sanolaborju za zaščito pred ušivostjo v svojem pestrem prodajnem programu ponujamo preventivna pršila na osnovi eteričnega olja čajevca, hibridne sivke, španskega origana, timijana in neemovega olja. Pršilo nudi 24-urno zaščito, las ne masti in je primeren za vsakodnevno uporabo.

V svojih poslovalnicah za odstranjevanje uši in gnid priporočamo uporabo preparatov, ki ne vsebujejo insekticidov in so prijazni do kože. Uši zadušijo oz. izsušijo. Uši nanje ne morejo razviti odpornosti, saj mehanizem ne deluje kemično. Preparati so na voljo v obliki losjona, gela, olja, šamponov in kape. Nanašamo jih na suhe lase in pustimo delovati predpisani čas. Za uspešno odstranjevanje je treba nanos po sedmih do desetih dneh ponoviti. Med enim in drugim nanosom se priporoča vsakodnevno prečesavanje lasišča z gostim glavnikom. Pomembno je tudi, da po uporabi olj, gelov in losjonov lasišče umijemo še z navadnim šamponom. Pri uporabi šampona za odstranjevanje uši dodatno pranje las ni potrebno.

Za odstranjevanje uši imamo na voljo tudi elektronski odstranjevalec. Njegova glavna naloga je, da med zobci ustvarja električni naboj, ki je tako majhen, da ga uporabnik ne zazna, a učinkovito onesposobi tako uši kot njihova jajčeca. Prav tako je dobrodošel pri odpravljanju zajedavcev pri hišnih ljubljenčkih (psih in mačkah).

Po uspešni odstranitvi uši in gnid ne smemo pozabiti razkužiti okolice. Posteljnino, brisače, glavnike in krtače operemo na visoki temperaturi (vsaj 60 ⁰C). Vse, česar ne moremo oprati na visoki temperaturi, za 48 ur zamrznemo v zamrzovalniku ali za dva do tri dni nepredušno zapremo v vrečko. Posesati moramo tudi oblazinjeno pohištvo, avtomobil in otroški avtomobilski sedež.

Naj v zaključku še poudarim, da se bomo ob upoštevanju vseh nasvetov tako glede preventive kot že odstranjevanja teh trdovratnih žuželk zagotovo lažje spopadali in morda tudi preprečili njihov nastanek na glavah svojih otrok.

Svetuje Delila Suljević, poslovodja prodajalne Sanolabor Kočevje