Predstavitve izdelkov

Kako imeti lepo kožo že to poletje

09. 06. 2020

Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov na izpostavljen obraz in roke ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes, čez leta in desetletja. Sončenje, bolj natančno UV žarki povzročajo kar 80 % vidnih znakov staranja kože. Pretirano sončenje pušča trajne in nemalokrat nevarne posledice na koži.

Deli

Kaj so UV- in drugi žarki?
Sončno sevanje je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Infrardeče sevanje čutite kot toploto in niso nevarni. Nevarni so UV-žarki A, B in C. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva in povzroča opekline. UVA sevanje pa deluje ves dan in ne povzroča opaznih opeklin, je pa kljub temu nevarno, saj povzroča poškodbe globjih struktur kože.

Kaj se dogaja v koži pod vplivom UV žarkov?
UV-žarki poškodujejo sestavine kože s svojo energijo in povzročijo poškodbe molekul beljakovin in maščob. Pri tem nastajajo reaktivne snovi, radikali, ki še naprej poškodujejo celice v koži, vključno z molekulami DNK, kar lahko povzroča tudi mutacije v dednem zapisu in vodi v razvoj malignih sprememb (maligni melanom in druge vrste kožnih rakov). 

Radikali poškodujejo strukture v koži, kot so kolagen, elastin in druge strukture, ki dajejo koži obliko in prožnost. Poškodbam sledi vnetje, ki povzroči povečan pretok krvi. Ta se pokaže kot rdečina in bolečina, v hujših primerih pa tudi v obliki mehurjev. Temu sledi tvorba zaščitnega pigmenta melanina (zato porjavimo), nepopolno popravilo kože, brazgotinjenje, izguba strukture in tvorba pigmentih peg. Koža se zaradi delovanja radikalov prezgodaj postara kar imenujemo »foto staranje kože«.

Sončni žarki pa seveda nimajo le negativnih učinkov. Zadostno izpostavljanje soncu (UVB žarki) omogoča, da se v koži tvori vitamin D. Ljudje, ki se soncu ne izpostavljajo dovolj, morajo zato vitamin D praviloma dodajati v obliki prehranskih dopolnil ali obogatenih živil. V splošnem je pri nas preskrbljenost z vitaminom D nezadostna.
 

Kaj lahko storite?
Za pridobivanje lepe barve naj bo sončenje predvsem zmerno in postopno. To pomeni:
•    izogibajte se soncu med 10. in 16. uro,
•    uporabljajte klobuk in zaščitno obleko,
•    redno in obilno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več,
•    pijte dovolj tekočine,
•    uživajte snovi z antioksidativnim učinkom, kot so na primer beta karoten, vitamin C, vitamin E in riboflavin ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb kože.
Ali so kreme za sončenje dovolj?
Kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (30+) pri redni in obilni uporabi nudijo zelo visoko zaščito. Njihova pomanjkljivost je predvsem v tem, da jih uporabniki ne uporabljamo dovolj pogosto in pravilno. Uporabljamo jih predvsem na plaži, v gorah in takrat ko smo na soncu dalj časa, pogosto pa pozabimo nanje pri krajši ali nenačrtovani izpostavljenosti. Morda ne izgleda veliko, vendar se škodljivi učinki sonca na zdravje in izgled naše kože seštevajo. Z uporabo »zaščite kože od znotraj« je koža pred škodljivim delovanjem UV žarkov stalno zaščitena.

Kako Braunemon deluje?
Koža je oksidativnemu stresu zaradi delovanja sončnih žarkov še posebej izpostavljena. Braunemon je prehransko dopolnilo s sestavinami, ki ščitijo celice kože pred oksidativnim stresom. Vitamin E, vitamin C in riboflavin imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamina E in C pri tem delujeta vzajemno, saj vitamin C obnavlja že porabljen vitamin E. Vitamin C ima tudi vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože.


Kako uporabljati Braunemon ®? Preprosto!
Braunemon® začnite uživati že 2–3 tedne, preden boste izpostavljeni soncu, in nadaljujte v obdobju sončenja. Priporočeni dnevni odmerek (1 kapsula) zaužijte s tekočino, in sicer 60 dni zapored.

Za vzdrževanje lepe porjavelosti priporočamo uporabo Braunemona® tudi po obdobju intenzivnega sončenja. Lahko ga uporabljate vsak dan, celo leto.