Predstavitve izdelkov

Kako izbrati primeren čaj za naše težave

22. 10. 2020

Pitje čajev, poparkov in drugih toplih napitkov je verjetno ena starejših metod, s katerimi si je človek pomagal pri odpravi zdravstvenih težav. A kako vedeti, kateri čaj je primeren za naše težave in do katere mere nam lahko pomaga? Odgovore najdete v prispevku.

Deli

Čaj je aromatični topli napitek, ki ga pripravimo s prelivanjem vroče vode na liste čajevca (pravi čaj), zelišča (zeliščni čaj) ali posušeno sadje (sadni čaj). V evropski in tudi slovenski kulturi že stoletja pijemo različne zeliščne in sadne čaje, tako za krepitev telesa kot tudi duha. Z njimi odpravljamo prehlade, lajšamo menstrualne krče, izboljšujemo prebavo, pomirjamo duševne stiske ter na splošno izboljšujemo mnoge vidike našega življenja.

 

A vedeti moramo, da ni vsako zelišče ali sadje, ki ga oblijemo s toplo vodo in pustimo, da iz njega nastane čaj, enako učinkovito za vse težave, ki nas pestijo.

Katere učinkovine poznamo v čaju?

Zeliščni in sadni čaji imajo lahko v sebi različne učinkovine, ki blagodejno (ali škodljivo) vplivajo na naše telo in počutje. Pomembno je vedeti, da je za razliko od zdravil in prehranskih dopolnil količino teh učinkovin skoraj nemogoče izračunati.

 

Različne rastline rastejo na različnih mestih, vsako leto in vsako sezono malo drugače. Posledično ne moremo pridobiti popolnoma enotne koncentracije učinkovin ob vsakem pakiranju. Prav tako so lahko temperatura vode, njena kakovost (trdota) in čas, ki ga čaj preživi v vodi, pomembni dejavniki, nad katerimi včasih nimamo vpliva.

 

Ne glede na zgoraj napisano je pitje čaja tudi v primeru nizke količine učinkovin prijeten trenutek našega dneva, ki nam omogoči pomiritev in trenutek zase.

 

činkovine, ki jih pogosto srečamo v sadnih in zeliščnih čajih, so:

 

  • fenol: kemijska spojina, ki se v farmaciji uporablja tudi za izdelavo aspirinov.
  • antioksidanti: molekula, ki lahko upočasni ali prepreči oksidacijo drugih molekul in tako pomaga pri njihovem preživetju in zdravju.
  • flavonoidi: najbolj poznani po antioksidativnem delovanju, hkrati pa pozitivno učinkujejo proti raku in srčnim boleznim.
  • karotenoidi: pomagajo pri pretvorbi vitamina A v telesu.

Kdaj izbrati kateri čaj?

Različni čaji glede na njihove učinkovine pomagajo pri različnih težavah. V Sloveniji je verjetno najbolj poznan seznam patra Simona Ašiča. Na tem mestu bomo navedli le 15 najbolj uporabljenih, ki jih lahko najdete v vsaki lekarni ali specializirani trgovini, vključno z našo.

 

 1. Kamilica

 

Kamilico imamo prav gotovo vsi doma, saj jo že generacije uporabljamo za sproščanje in lažje spanje. Kamilico skupaj s koromačem največkrat uporabljamo v čajih, namenjenih želodčnim in prebavnim težavam, pomoči pri spanju ter pomiritvi.

 

2. Poprova meta

 

Poprova meta, za razliko od drugih vrst met, naj bi pomagala pri napihnjenosti, glavobolih in migrenah, zamašenih sinusih ter težjih prehladih. Zaradi svojega hladilnega učinka je odlična tudi kot ledeni čaj, saj nam daje dodatno energijo tudi v najbolj vročih dnevih.

 

3. Timijan

 

Timijan je odlično zelišče in hkrati začimba, ki pomaga pri bronhitisu ter težkem, »mastnem kašlju. Odlično sprošča dihalne poti in lajša izkašljevanje, hkrati pa nudi pomiritev in olajšanje.

 

4. Slezenovec

 

Podobno kot timijan tudi gozdni slezenovec pomaga pri težkem kašlju, ki se kot kepa nabira v grlu, sapniku in pljučih. Pomaga pri mehčanju sluzi in pomiritvi sluznice, kar vodi k zmanjšanemu kašljanju in napenjanju dihalnih poti.

 

5. Žajbelj

 

Verjetno smo vsi od svojih babic kdaj dobili obilno šalico žajbljevega čaja. Žajbelj lahko deluje kot antiseptik in pomaga pri vnetjih ustne votline (afte, razjede). Prav tako naj bi preprečeval nastanek slabega zadaha in ustne gnibole.

 

6. Sivka

 

Sivka je v čajih uporabljena kot sprostitev pred spanjem. Zaradi svojega aromatičnega vonja nam pomaga pri globokem dihanju in pomiritvi srčnega utripa. Med drugim naj bi pomagala tudi pri težavah z drisko.

 

7. Šipek

 

Šipkov čaj je dobro piti preventivno, saj je posušen šipek poln vitaminov C in A, ki nam pomagata pri vzdrževanju zdravega imunskega sistema. Prav tako je uporaba šipka svetovana, če moramo iz telesa odvajati veliko vode.

 

8. Kopriva

 

Posušena kopriva, za razliko od sveže, ne pika in ni čisto nič neprijetna, ko iz nje naredimo čaj. Kopriva naj bi imela številne razstrupljevalne lastnosti, nekateri jo pijejo kot pomoč pri hujšanju, saj spodbuja telesno presnovo. Blagodejno vpliva tudi na naša odvajala (ledvice in mehur).

 

9. Ognjič

 

Ognjič velikokrat uporabljamo v obliki mazila, saj pomaga pri opeklinah in poškodovani koži. Odličen je za razstrupljanje jeter in spodbujanje zdrave prebave.

 

10. Janež

 

Pri janeževi rastlini uporabljamo njegova posušena semena, ki odlično odpravljajo napihnjenost in težave s prebavo. Poleg ugodnega vpliva na žolč in želodec lahko po janežu posežemo, ko imamo napade kašlja ali če smo astmatiki.

 

11. Brinove jagode

 

Posušene brinove jagode lahko z vrelim kropom zaužijemo, ko imamo težave z zaprtjem in drisko. Pomagajo tudi pri zniževanju holesterola ter vzdrževanju zdravega srca in ožilja.

 

12. Ameriški slamnik

 

Ameriški slamnik pogosto uporabljamo, ko zbolimo, saj lajša okužbe zgornjih dihal ter zmanjšuje smrkanje in kašljanje. Prav tako lahko ameriški slamnik pijemo preventivno, saj dokazano krepi naš imunski sistem in odpornost.

 

13. Arnika

 

Arniko največkrat uporabljamo kot tinkturo, s katero lahko razkužujemo rane, prav tako naj bi pripomogla k njihovemu celjenju. V čajih se arnika uporablja predvsem za blažitev bolečin v trebuhu in preprečevanje bruhanja. Prav tako naj bi

 

14. Brusnica

 

Čaj iz brusnice je odličen pri težavah s sečili, saj pomaga pri odvajanju vode v primeru vnetja in preprečuje nastanek ledvičnih kamnov. Koristna je tudi pri boleznih srca in ožilja, saj znižuje holesterol in preprečuje nastanek ateroskleroze.

 

15. Rman

 

Rman je najpogosteje uporabljen v čajnih mešanicah, namenjenim ženskam. Pomaga pri blažitvi menstrualnih krčev, zmanjševanju potenja med menstruacijo in pomirja naša prebavila.

Zeliščni in sadni čaji kot prva naravna obramba

Čaji so lahko odličen pripomoček pri preventivnem ohranjanju zdravja in odpravi prvih znakov bolezni ter bolečin. Četudi smo se že posvetovali z  osebnim zdravnikom in dobili načrt zdravljenja, je lahko pitje čaja izredno blagodejno. Svetujemo vam le, da pri vnosu velikih količin in visokih koncentracij o tem obvestite svojega zdravnika. Tako preprečite, da ne bi prišlo do kontraindikacij z zdravili, ki jih že jemljete.