Svetovanje

Kaj ne sme manjkati v vaši poletni lekarni?

12. 05. 2023

Poletje je za mnoge čas dopustov, čas za odklop, za številne aktivnosti in izlete, za sonce, morje, piknike in posebej v zadnjem času še toliko dragocenejša druženja z najbližjimi. Pa vendar poletnega časa ne gre podcenjevati in ga pričakati popolnoma brez skrbi, saj nam lahko kaj hitro postreže tudi s preglavicami, ki utegnejo prekrižati marsikateri načrt, pa naj bodo to roji komarjev na pikniku, sončne opekline, ki nam ne pustijo spati, ali druge nevšečnosti. Prav zato bodo najtoplejši del leta v najlepšem spominu ohranili tisti, ki so kar najbolje pripravljeni tudi na manj prijetne pripetljaje. In kako zagotoviti, da boste (skoraj!) vsako poletno težavo pričakali pripravljeni? Vse odgovore najdete v tem prispevku!

Deli

Najpomembnejša je preventiva

Pod preventivo, za katero moramo nujno poskrbeti še pred morebitnimi zapleti, vsekakor v prvi vrsti spada urejeno zavarovanje za domače podvige ali pot v tujini. V času korone moramo dodatno poskrbeti tudi za pogoje, ki jih moramo izpolnjevati za svojo pot, pred skokom v bolj oddaljene eksotične kraje pa se je modro pravočasno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom.

Druge vrste preventiva je v največji meri povezana z odzivi našega telesa na različne neprijetne situacije. Dobro založena domača poletna lekarna lahko prepreči slabo voljo in nas pogosto reši morebitnih dodatnih zdravstvenih zapletov. In kaj v njej nikakor ne sme manjkati?

Krema za zaščito kože pred soncem

V poletnih mesecih je zaščita pred škodljivimi UVA in UVB žarki še bolj pomembna. Pri tem je bistveno, da izberemo pravi zaščitni faktor. Zavedati se moramo tudi, da je krema za sončenje drugačna od tiste za obraz ali otroško kožo. Poleg tega so nam na voljo takšne z naravnimi sestavinami pa tudi paleta izdelkov za po sončenju. Čeprav imamo na voljo kreme od zaščitnega faktorja ZF6 pa vse do ZF50, je najbolje pričeti vsaj s faktorjem nad ZF15, najboljšo zaščito pa nudi ZF50, saj nas ščiti pred več kot 98 odstotki UVA in UVB sončnih žarkov.

Dobro je, da izberemo izdelek, ki je vodoodporen (zagotavlja do 80 min zaščite) ali vsaj rezistenten na vodo (do 40 min zaščite) in nas zaščiti tudi v primeru močnega potenja ali ko se zmočimo, denimo ob osvežilnem skoku v morje, jezero ali bazen. Nujno se je zavedati tudi, da mora biti sončna  krema na naši koži pol ure ali vsaj 15 minut pred izpostavljenostjo sončnim žarkom. Ponovni nanos je pomemben po vsakem kopanju ali obilnejšem potenju, tudi v oblačnem vremenu.

Za brezskrbno poletje niso dovolj le pripomočki za uživanje na plaži, temveč tudi dobro opremljena poletna lekarna.

Repelenti za zaščito pred komarji in klopi

Piki komarjev niso le nadležno srbeči. Nadležni insekti, ki jih povzročajo, so lahko namreč tudi prenašalci nevarnih bolezni. Odženemo jih lahko z uporabo repelentov proti komarjem na koži in obleki. Čeprav so tudi naravni repelenti učinkoviti, nam sintetični nudijo večjo zaščito, saj vsebujejo snovi  ikaridin in dietiltoluamid (DEET), ki učinkovito odženeta tako komarje kot tudi muhe in klope. Za potovanja v kraje, kjer komarji prenašajo najresnejše bolezni, kot sta rumena mrzlica ali malarija, je treba uporabiti repelent, ki vsebuje vsaj 30 odstotkov DEET.

Sredstev za zaščito proti mrčesu sicer nikoli ne nanašamo na poškodovano ali vneto kožo. Ob močnem vetru ali ob kopanju jih nanašamo pogosteje, to pa velja tudi  po nanosu sončne kreme in drugih izdelkov. Pred uporabo v nosečnosti, pri dojenčkih in majhnih otrocih moramo biti previdni in se posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Ob koncu dneva repelent speremo z vodo in milom.

Podobno se zaščitimo pred ugrizi klopov, ko se odpravimo v naravo. Izberimo repelent, ki nas ščiti dlje časa Posebej previdni pa smo na območjih z večjim tveganjem za boreliozo in klopnim meningoencefalitisom, ki ju prenašajo klopi.

Na voljo so tudi repelenti, ki nam omogočajo zaščito tako pred klopi kot komarji, a zaščita običajno traja krajši čas kot pri namenskih repelentih za zgolj eno vrsto nadloge.

Sredstva za razkuževanje

Ker nimamo vedno možnosti temeljitega umivanja rok, ki predstavlja našo prvo obrambno linijo pred napadom virusov, je zelo pomembna uporaba razkužil. Četudi rešujejo življenja, razkužila tudi zelo izsušujejo kožo, takšna poškodovana in suha koža pa virusom in bakterijam omogoča lažjo pot v naše telo. Če na dlaneh opazimo spremembe, je treba za nekaj časa prekiniti z uporabo alkoholnih razkužil, kožo pa tudi sicer vedno negujmo s kakovostno kremo, da ji hitreje povrnemo naravno zaščitno plast. Na poti nam bodo vedno prav prišli tudi osvežilni, čistilni in drugi robčki.

Pripomočki za intimno higieno

Še posebno za daljšo pot in če smo navajeni na določene znamke higienskih pripomočkov, je dobro, da poleti poskrbimo tudi za zalogo slednjih. Dame bodo v svoji poletni lekarni hranile tudi higienske vložke, tampone ali menstrualne skodelice, v veliko pomoč bodo tudi intimni robčki, geli, milo za intimno nego in drugi izdelki, prilagojeni za občutljivejše dele telesa. Zelo prav nam bodo prišla tudi sredstva za lajšanje morebitnih vnetij.

Sredstva proti slabosti

Težave s potovalno slabostjo so resda najpogostejše pri otrocih med 2. do 12. letom starosti, a včasih ta med plovbo z ladjo ali ob raziskovanju po zavitih cestah doleti tudi odrasle. Izognemo se ji lahko z omejevanjem vnosa hrane in sladkih pijač tik pred vožnjo, na zalogi pa imejmo vedno vodo in suhe prigrizke, kot so krekerji ali prepečenec. V avtomobilu naj ne bo pretoplo, trenutni temperaturi pa prilagodimo tudi svoja oblačila. Slabost lahko poslabšajo tudi močne vonjave.

Od naravnih pripravkov slabost zelo dobro premagujejo prehranska dopolnila z izvlečki ingverja, lahko pa si pomagamo tudi s klasičnimi  zdravili, ki jih vzamemo pol ure pred vkrcanjem na ladjo ali avtobus. Za otroke so na voljo lizike in različni pripomočki, kot so zapestni trakovi, ki pomagajo z akupresuro točk na notranji strani obeh zapestij.

Najpogosteje je med vožnjo slabo našim najmlajšim. Pomagamo jim lahko tudi z lizikami proti slabosti.

Sredstva za podporo ob športnih aktivnostih

Dopust je tudi čas, ko tisti najaktivnejši med nami postanejo še aktivnejši kot sicer, zato ni odveč, če svojo lekarno dodatno opremimo tudi za fizične napore. Za vse vrste poletnega naprezanja je nepogrešljiv magnezij. Z njegovim pomanjkanjem se namreč povečuje nagnjenost k poškodbam mišičnih vlaken, ki se jim lahko izognemo z dodatnim vnosom v obliki praškov in drugih dopolnil. Če bomo telo oskrbeli z dovolj magnezija,  bomo hkrati zmanjšali utrujenost in preprečili skrajno neprijetne krče, ki nas znajo presenetiti v zelo napačnih trenutkih

Med prehranskimi dopolnili za šport tudi sicer ne bodo odveč mineralni in drugi napitki za hitrejšo regeneracijo, športni geli za dolgotrajnejše izzive, hidracijski napitki, športne ploščice in drugi dodatki.

V lekarni aktivnih je dobro imeti tudi masažne in hladilne gele, za katere nam bodo najbolj hvaležne utrujene mišice, ter različne obliže ali trakove za fiksiranje sklepov, s katerimi lahko dobro podpremo morebitne občutljive sklepe in se izognemo poškodbam. Prav pridejo tudi ostali pripomočki za obkladke in drugi izdelki za lajšanje bolečin in poškodb, ki so med poletnimi norčijami pogosto neizogiben del vsakdana.

Dodatki za potovanje v bolj oddaljene in eksotične kraje

Pred potjo v eksotične kraje je priporočen obisk osebnega zdravnika ali ambulante za potnike. Ta deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer izvajajo cepljenja in kemoprofilakso proti nalezljivim boleznim, razširjenim na območjih, ki predstavljajo večje tveganje za okužbe

Ob vseh dodatnih dokumentih, ki jih potrebujemo poleg zavarovanja za tujino, nam bodo pri avanturah onkraj civilizacije (pa tudi v krajih brez pitne vode) zdravje reševale tudi tablete za dezinfekcijo vode, ki z uničevanjem škodljivih organizmov poskrbijo, da nam žeja ne bo prinesla tudi zastrupitve. In če do slednje pride, so bistveni tudi pripravki za rehidracijo po driski, ki nadomestijo izgubljene elektrolite v telesu.

Nepogrešljivi so tudi probiotiki in vsa druga prehranska dopolnila, ki jim bo posebej hvaležen razdražen želodec, blagodejno pa bodo vplivala na celoten prebavni sistem.

Na potovanja v eksotične kraje se je treba temeljito pripraviti.

Odrešujoča prva pomoč, ki jo potrebuje vsaka domača poletna ali potovalna lekarna

V primerih, ko nam jo vendarle zagode nepazljivost ali preventiva ni bila dovolj, je ključno hitro ukrepanje, to pa je mogoče le, če smo na morebitne nevšečnosti dobro pripravljeni.

Ko zapeče in zasrbi

Na prvem mestu vsake poletne lekarne so hladilni geli in drugi pripravki, ki bodo nahranili poškodovano kožo po sončnih ali drugih opeklinah. Za najboljši učinek jih uporabimo v kombinaciji s hlajenjem kože s hladnim tušem ali osvežilnimi obkladki.  Zelo priljubljeni so geli in drugi izdelki z zdravilno aloe vero, mnogi pa še vedno prisegajo kar na tretma z običajnim jogurtom. Na drugi strani se moramo izogniti mastnim kremam, ki bi koži preprečevale oddajanje toplote.

Hladilna krema je dobra rešitev tudi, ko si nas privoščijo nenasitni komarji. Še bolj bodo po piku insekta pomagali prav za to namenjeni pripravki, ki bodo olajšali srbečico.

Ureznine, odrgnine in druge poškodbe zahtevajo posebno pozornost

Za morebitne padce in poškodbe ob športnih aktivnostih - posebej če poletni čas preživljamo z otroki -, v naši lekarni ne smejo manjkati:

S temi pripomočki bomo lahko dobro oskrbeli tako najmanjše žulje kot globlje rane, s tem pa takoj preprečili nadaljnje okužbe in druge komplikacije, ki brez pravilne oskrbe v poletnih mesecih napredujejo še hitreje.

Zdravila brez recepta

Termometer in morebitna zdravila, ki jih jemljemo že sicer, so v naši lekarni seveda obvezna oprema. Ob tem bodo pogosto prav prišla tudi t. i. zdravila za dopust, ki nam bodo olajšala marsikatero lažjo zdravstveno težavo in nas odrešila iskanja zdravnika. Poletna lekarna naj zato vsebuje tudi:

  • zdravila proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi;
  • zdravila za vneto grlo in žrelo ter druga zdravila za lajšanje simptomov prehlada;
  • zdravila za pomoč pri vnetju sečil;
  • sirupe, svečke, praške in kapljice, ki jih uporabljamo pri zdravljenju majhnih otrok;
  • antihistaminike in druga zdravila za pomoč ob alergijskih reakcijah.

Pozorni bodimo pri shranjevanju zdravil v vročih dneh

Pri shranjevanju zdravil in drugih sredstev, ki sodijo v potovalno lekarno, je dobro upoštevati nekaj nasvetov, da se ta ne pokvarijo.

  1.  Za shranjevanje uporabimo torbice ali škatle, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage.
  2. Zdravila je priporočeno hraniti pri temperaturi okoli 25 °C, če pa to ni mogoče, uporabimo hladilno torbo.
  3. Torbica s potovalno lekarno naj bo v osebnem prostoru avtomobila, pri potovanju s sredstvi javnega prometa pa v osebni prtljagi. V prostorih za prtljago lahko namreč  pride do velikih temperaturnih nihanj. Ob tem ne pozabimo, da moramo ostre predmete, kot so škarje ali igle, pospraviti v prtljažni del, saj jih denimo na letalu ne moremo vzeti s seboj v potniško kabino.
  4. Še posebej pazljivi moramo biti na ustrezno shranjevanje zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja - takšen je denimo inzulin.