Predstavitve izdelkov

Je izguba las med prejemanjem kemoterapije res dejstvo ali obstaja rešitev? 

26. 10. 2021

Roza oktober, mesec boja proti raku dojk nas še vedno opominja in ozavešča na pravočasno odkrivanje in zato učinkovito zdravljenje te neizprosne bolezni. To je tudi mesec, ko beseda o raku, pa ne samo raku na dojkah, ampak tudi o drugih oblikah raka, večkrat teče. Ker bolezen ne izbira in bi lahko trdili, da že vsakdo od nas pozna nekoga, ki je za rakom dejansko zbolel ali pa smo rakav bolnik celo sami, bi tokrat z vami želeli deliti pomembno novico, ki je, če lahko tako rečemo, pozitivna točka na poti trnovega zdravljenja. 

Deli

Mnogim rakavim bolnikom je skupna želja, da o njihovi bolezni ne izvedo drugi ljudje. Pomilovanje jim ustvarja slaba čustva, ob tem se počutijo še slabše, še bolj bolni. S svojo boleznijo ne želijo prizadeti svojih najbližjih, svojih otrok. Ne želijo da bi otroci pomislili, da lahko umrejo. Želijo vsaj njim prihraniti to skrb. Preprosto želijo, da kljub bolezni živijo kar se da normalno. » Ni dolgo tega, ko smo zasledili članek, ki ga je napisala novinarka POP TV Damjana Seme potem, ko je skoraj dve leti skrivala svojo diagnozo raka, ker ni želela, da drugi vedo kaj preživlja. Izgubo las navaja kot dejstvo, ki jo je najbolj prizadela. Izjavila je celo, da je izguba las zanjo bila večja rana, kot tista, ki ji je ostala od operacije. 

Nihče ne meri koliko in kakšne travme preživljajo ljudje, ki zbolijo za rakom. Meri se samo ali preživiš ali ne. Hitro in na pamet rečemo : “Ah, kaj lasje, lasje bodo zrasli nazaj.«  Ali je to danes vse kar znamo, zmoremo narediti? Ali ne dolgujemo tem ljudem nekaj več? Ali imamo srce, da jim pomagamo ne samo preživeti, ampak živeti s čim manj mukami? Seveda in končno bi lahko rekli!


Kemoterapija deluje tako, da cilja na vse celice, ki se hitro delijo v telesu. Celice, ki proizvajajo lase so druge najhitreje deljive celice v telesu, in to je razlog, zakaj številna zdravila za kemoterapijo povzročajo izpadanje las. Lasni mešički v fazi rasti so napadeni, kar povzroči izpadanje las približno 2 tedna po začetku kemoterapije. Osnovno princip kemoterapije je poškodovanje mikotičnih in presnovnih procesov v rakavih celicah. Ker je kar 90 % lasnih mešičkov v rastni fazi, fazi, kjer se lasje proizvajajo, ti praktično čez noč nehajo proizvajati lase in lasje preidejo v telogen fazo. Takrat lasje začnejo izpadati, kar ima za posledico obsežno plešenje. Ko smo zdravi, je povprečna dolžina anagen faze rasti 6 do 8 let, to pomeni da so lasje približno toliko časa na glavi, rastejo približno 1 cm na mesec in po približno 6 do 8 letih izpadejo. Seveda vsak mešiček deluje samostojno, ne začenja istočasno anagen faze kot »sosed« mešiček. Na glavi imamo približno 100 do 150 tisoč las , vsak dan zaradi tega cikla rasti izpade normalno 50 do 100 las, odvisno od naravne gostote las posameznika. Ko se lasišče izpostavi kemoterapiji, to rastno fazo v zelo kratkem obdobju zaključi večina mešičkov/las, zato pride do tako velikega nenadnega izpada.

In kako lahko pomagamo? Rešitev, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji, se imenuje PAXMAN Scalp Cooling oziroma Paxmanova metoda hlajenja lasišča, ki učinkovito zmanjša izpadanje ali pa popolnima ohrani lase med kemoterapijo. Za paciente to pomeni priložnost, da ponovno pridobijo nekaj nadzora nad življenjem ter ohranijo svojo zasebnost.

V več kot 25-ih letih delovanja Paxmanovega hladilnega sistema so, skupaj z različnimi strokovnjaki z medicinskega področja opravili številne obsežne raziskave, klinične študije in testiranja. Neodvisne opazovalne študije so pokazale varnost in učinkovitost hladilnega sistema za lasišče pri preprečevanju izpadanja las med kemoterapijo s široko uporabljenimi odmerki in režimi kemoterapije. Vsa preskušanja poročajo o visoki stopnji udobja in sprejemljivosti pacientov, pri čemer je zelo malo bolnikov prenehalo s hlajenjem lasišča. Paxmanova brošura o klinični učinkovitosti opisuje dokazane zmogljivosti v najpomembnejših in najpogosteje omenjenih študijah, izvedenih z uporabo njihovega hladilnega sistema za lasišče. Mnogo teh študij je za branje na razpolago na linku. Ni tveganja. Kemoterapija deluje neodvisno in učinkovito tam, kjer je treba.

Tudi v Sloveniji in na Hrvaškem zdaj ljudje zboleli za rakom lahko povprašajo pri svojih zdravnikih za tehnološko razvitejši in učinkovitejši postopek hlajenja lasišča PAXMAN. 

Koristne informacije za vse, ki si želijo izvedeti več o izkušnjah in učinkovitosti hlajenja lasišča s Paxman tehnologijo, lahko najdete na spletni povezavi.

Spletna stran za paciente.

Paxman predstavitveni film: 


Paxman delovanje sistema:

 

Pacienti, ki bi si želeli nemudoma uporabiti ta sistem, se lahko obrnejo na:
roberto.marzi@sanolabor.si ali saso.hrovat@sanolabor.si
 
Pacienti, ki bi si želeli hitrih informacij glede tehnologije Paxman, vabljeni k vprašanjem tudi na Facebook stran in Facebook skupino.

Če veste za koga, ki ga je bolezen prizadela in bi mu zgoraj ponujene informacije oziroma rešitev pomagala lažje prebroditi pot prebolevanja bolezni, vas vabimo, da vsebino in informacije delite z njim. 

 

Avtor: Triholog AIT, Farm., Friz. Kozm., Klaudija Piskar