Svetovanje

5 korakov za odpornost

03. 10. 2022

Otroci so uspešno pričeli šolsko leto, obljubljajo nam in želimo si, da ga bi končali v učilnicah. Prekinili smo delo od doma in se vrnili v pisarne. Ponovno smo začeli obiskovati kulturne dogodke in skupinske športne vadbe. Več druženja seveda pomeni večjo verjetnost ponovnih okužb, kar želimo preprečiti. V preteklih dveh letih smo dodobra usvojili odgovorno samozaščitno vedenje, kamor sodi umivanje rok, zračenje, uporaba maske ter tudi uravnotežena, z mikrohranili bogata prehrana.

 

 

Deli

Bolje preprečevati, kot zdraviti

Spoznali smo, da so pandemijo COVID-19 najtežje prenesli prav kronični bolniki, katerih bolezen je neposredno povezana z izbiro živil, kakovostjo prehrane: sladkorni bolniki, srčno -žilni bolniki ter osebe s prekomerno telesno težo. Končno smo ozavestili, da je prehrana ključno povezana z imunostjo, da se je vredno potruditi in jesti kakovostno, ne preveč in ne premalo in predvsem to, česar ni mogoče kupiti v vrečkah in folijah: ribe, zelenjavo, sadje, polnovredna žita, nenasičene maščobe.

 

Zelo očitno je, da nam tempo dneva vsakodnevno ne omogoča jesti optimalno. Zato prihaja do subkliničnih pomanjkanj določenih mikrohranil, kar pa lahko vodi tudi v padec imunosti.  Če daljši čas ne uspemo jesti primerno in skladno z našimi potrebami ali če izključujemo živila, ki so sicer bogata z mikrohranili (npr. ribe, oreščke, določeno zelenjavo), je treba vnos mikrohranil dopolnjevati s prehranskimi dopolnili. Mikrohranila imajo številne pomembne vloge pri dvigovanju imunosti, zato nam lahko pomagajo hitreje in z manj negativnimi posledicami prebroditi okužbo, poleg tega pa lahko celo preprečujejo učinkovito razmnoževanje mikrobov v telesu.

 

Če smo še pred nekaj leti svetovali uživanje vitamina D le starostnikom in otrokom, so danes smernice popolnoma jasne - vitamin D3 naj dopolnjujejo vsi otroci dnevno do 18. leta, odrasli pa z dopolnjevanjem lahko prekinemo v poletnih mesecih in z njim nadaljujemo spet oktobra. Dodajanje vitamina D v zadostnih odmerkih prispeva k delovanju imunskega sistema ter tudi k normalni absorpciji kalcija in fosforja, mineralov, pomembnih za naše okostje. V želji po odgovorni živinoreji, ki zmanjšuje ogljični odtis, so pri Terranovi v formulacijo osnovali na biološko aktivni obliki vitamina D3, ki je ne pridobivajo iz ovčje rune, temveč je estrahirana iz alg. Slednje vitamin D akumulirajo v svojo matrico, zato so odličen vir holekalciferola.  Vitamin D3, kompleks vsebuje 2000 IU holekalciferola, medicinske gobe šitake, še en izjemen prehranski vir vitamina D3, primeren za vegane.  Dodano bučno seme zagotovi maščobne kisline, saj je vitamin D3 maščobotopni vitamin. Seveda pri Terranovi niso pozanili niti na različico za otroke, ki v drobni kapsuli, ki se jo lahko tudi odpre in zmeša v poljubno hladno jed ali napitek, zagotovi 400 IU omenjenjega vitamina.

 

 

Če vaš mesečni meni ne vsebuje vnos školjk, morskih sadežev in oreščkov, bogatih s cinkom, je dobro v svojo domačo lekarno dopolniti tudi s tem izjemnim mineralom, ki naj bo v kelirani obliki. Obliko, v kateri je cink spojen z aminokislino glicin, prepoznamo na deklaraciji kot cinkov bisglicinat. Če se odločimo za to obliko, smo lahko prepričani, da se mnogo bolje  vsrkava v kri kot anorganska različica, obenem pa ne draži  občutljive sluznice prebavil. Cink, kompleks Terranova so poleg 15 mg cinka na kapsulo, oplemeniten tudi polnovrednimi živili, kot so npr. spirulina, bučnice, jagode acai ter stabilizirani riževi otrobi, ki lahko okrepijo nadaljnjo uporabo cinka v celicah, kjer lahko uspešno zavira replikacijo virusov.

 

 

Pomanjkanje železa je eden izmed javnozdravstvenih težav, s katerim se soočajo predvsem ženske v rodni dobi, odraščajoča dekleta in fantje, starostniki, rekonvalescenti. Kljub nesporni in ključni vlogi, ki jo železo igra pri učinkoviti odpornosti, številni posamezniki po zdravilih ali dopolnilih z železom ne posežejo zaradi stranskih in neželenih prebavnih nevšečnosti: zaprtost, slabost, prebavne motnje. Kadar je železo kelirano z amino kislino, se absorbira na drugačen način kot železove soli. Kdor si želi zagotoviti dobro obrambo in zvišati koncentracije železa, naj obenem poskrbi tudi za primeren vnos polifenolov in vitamina C, saj bistveno olajšajo vsrkavanje in izboljšujejo biorazpoložljivost železa. Odlična Terranovina kombinacija plodov šipka, zakladnice polifenolov in vitamina C, ter železovega bisglicinata je blaga, varna, a učinkovita izbira za nadomeščanje manjka železa.

 

 

Seveda minerali in vitamini še zdaleč niso edini, na kar se naša odpornost opira. Človek se je ves svoj obstoj zanašal na naravo oz fitoterapijo. Skozi zgodovino je izkustveno ugotovil, kaj je treba uživati, kadar se pojavijo različni znaki odstopanja od optimalnega počutja. Različne svetovne farmakopeje opisujejo moč zdravilnih rastlin ali gob, današnja fitoterapija pa je z dokazi pogosto podprla tradicionalna zeliščarska znanja. Sodobni čas zaradi izjemne pretočnosti informacij omogoča kombiniranje različnih zdravilskih in fitoterapevtskih izkušenj ter spoznanj.  Sinergija med mikrohanili, zdravilnimi in blagodejnimi rastlinami iz vsega sveta, medicinskimi gobami in različnimi bioaktivnimi molekulami je najnovejši trend pri krepljenju organizma v namen učinkovite obrambe. Za izjemno koristne so se izkazali imunomodulatorni beta 1,3 in 1,6 glukani. Severni Indijanci so prisegali na jagode črnega bezga, za katerega se najbrž spomnite, da so v preteklosti tudi na Slovenskem kuhali čaje, kadar nam je začelo teči iz nosu. Na drugi strani sveta so smrkajočih nosovih in pordečenih žrelih ponudili opnasti grahovec in z njim lajšali tegobe, ki nastopijo ob zoprnem napadu mikrobov.

A odpornost ni le odziv na mikrobe, dober imunski sistem mora znati uravnavati svoje akcije, uperjene proti zavojevalcem. Delovati mora ravno prav motivirano. Preobširen odziv lahko sproži citokinski vihar, ki ustvari več škode kot mikrob, proti kateremu je napad imunskega sistema uperjen. Sočasno nevtralizacijo prostih radikalov lahko dosežemo z uživanjem sadja, zelenjave, s pitjem zelenega čaja, uživanjem različnih medicinskih gob, česna in čebule, ki vsebujeta kvercetin.... ali pa si jih zmes vsega tega privoščimo v dopolnilu Beta glukani plus, kompleks, ki s svojimi 11. sestavinami pokrije različne potrebe telesa ob sproženem imunskem odgovoru.

 

Premalo je poznano dejstvo, da imajo med živili pomembno mesto pri odpornosti tudi omega 3 maščobne kisline. Iz njih namreč telo izdeluje posebne prostaglandine, molekule, ki delujejo podobno kot zdravila, za zmanjševanje neugodnih simptomov vnetja ob okužbi z virusi ali bakterijami. Kdor ne zmore v svoj jedilnik vnesti rib vsaj trikrat na teden, lahko razmisli o dopolnjevanju s kakovostnimi maščobnimi kislinami omega 3. Pred nakupom tovrstnih dopolnil se je treba posvetovati pri svetovalnem osebju. Pozanimajte se, kateri proizvajalci omogočajo največjo čistost (brez težkih kovin, polikloriranih bifenilov) in z najnižjo stopnjo oksidacije (TOTOX), brez skrbi pa lahko zaupate izdelkoma Peak omega 3 ali Peak EPA, Wiley’s Finest.

 

 

In ne pozabite na osnovne stebre dobre odpornosti. Umiritev misli s čuječnostjo, molitvijo, ali meditacijo, vsakodnevno zmerno vsaj dvajsetminutno gibanje na svežem zraku in krepčilni spanec, ki je vedno boljši kot žganec. Njihovih mankov ne da izolirati in kasneje nadomestiti v koncentrirani obliki, zato vzpostavimo rutino, ki jo bomo lahko vzdrževali. Telo in duša nam bosta za vse, kar storimo zanju, stokrat povrnila v obliki učinkovite odpornosti, življenjskega elana in pristne radosti.