Sanolabor

 

Šifra:

Bekunis gastrorezistentne tablete, 45 tablet
Bekunis gastrorezistentne tablete, 45 tablet
    Za povečavo kliknite na sliko

Bekunis gastrorezistentne tablete so odvajalo rastlinskega izvora, ki učinkuje po 8 do 12 urah. Več>>

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 • pdf
5,20 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

Namenjeno je kratkotrajni uporabi za spodbujanje odvajanja blata v primerih občasnega zaprtja, kot so na primer zaprtje zaradi spremenjenega načina prehranjevanja, na potovanjih, v stresnih obdobjih, pri zmanjšani fizični aktivnosti, pretežno sedečem delu in podobnih stanjih. Uporabljamo ga takrat, ko zaprtja ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano in vlakninskimi odvajali.

Navodila

Kako jemati zdravilo Bekunis gastrorezistentne tablete

Vzemite eno gastrorezistentno tableto dnevno. Zaužijte jo z malo tekočine, najbolje po večernem obroku pred spanjem. Gastrorezistentne tablete ne žvečite! Običjano zadostuje, da vzamete zdravilo 2 do 3 krat na teden. Odmerek lahko spremenite le po dogovoru z zdravnikom ali farmacevtom. Ne uporabljajte zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom. Če ste vzeli večji odmerek zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete, kot bi smeli, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Opozorila

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Bekunis gastrorezistentne tablete 

Ne jemljite zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete

 • Če ste preobčutljivi na zdravilne učinkovine;
 • Če imate črevesno zaporo (ileus), zožitev (stenozo) ali ohlapnost (atonijo) črevesa, vnetje slepiča (apendicitis), vnetno bolezen debelega črevesa (npr. Chronova bolezen, ulcerozni kolitis);
 • Če imate trebušne bolečine neznanega izvora;
 • Če imate hudo dehidracijo z izgubo vode in elektrolitov.

Gastrorezistentnih tablet ne smejo uporabljati otroci mlajših od 12 let.

Bodite pozorni pri uporabi zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete

 • Ne uporabljajte zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom; če težave v tem času ne prenehajo ali pa se pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom!
 • Kot vsa odvajala se tudi to zdravilo ne sme uporabljati pri bolnikih z zastojem blata v danki ter ob nepojasnjenih akutnih ali dolgotrjanih prebavnih motnjah (npr. trebušni bolečini, slabosti in bruhanju), razen po navodilu zdravnika; ti znaki so namreč lahko znak potencialne ali obstoječe črevesne zapore.
 • Če so odvajala potrebna vsakodnevno, potrebno raziskati vzrok zaprtja.
 • Dolgotrajni uporabi odvajal se je treba izogibati; uporaba stimulativnih odvajal skozi daljše obdobje lahko poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter vodi v poslabšano delovanje oz. lenobnost črevesa in odvisnost od odvajal.
 • Driska je lahko znak prevelikega odmerjanja.
 • Zdravilo naj se uporablja le tedaj, ko zdravilnega učinka ni mogoče doseči s spremembo prehrane ali uporabo vlakninskih odvajal oz. odvajal, ki povečajo volumen blata.
 • Ob uporabi zdravila pri odraslih bolnikih z inkotinenco naj se hlačne predloge menjajo pogosteje, da se prepreči podaljšan stik kože z blatom.
 • Med uporabo zdravila se lahko pojavi tudi rumerno ali rdeče-rjavo obarvanje urina, ki nima za zdravje škodljivih posledic.
 • pri bolnikih z obolenji ledvic je večja verjetnost elektrolitskega neravnotežja.
 • Uporaba antrkinonskih odvajal pri kroničnem zaprtju ne more nadomestiti sprememb v prehrani.
 • Odvajala niso primerno sredstvo za hujšanje.

Jemanje drugih zdravil

V primeru dolgotrajne uporabe oz. zlorabe zdravila lahko pride do znižanja ravni kalija v krvi (hipokaliemija), posledica česar je okrepitev delovanja srčnih glikozidov in medsebojno delovanje z zdravili za zdravljenje motenj srčnega ritma. Sočasna uporaba z drugimi zdravili, ki znižujejo koncentracijo kalija v krvi npr. zdravila, ki odvajajo vodo iz telesa (diuretiki), zdravila, ki imajo podobno delovanje kot hormoni skorje nadledvične žleze (kortikosteroidi) in korenina golostebelnega sladkega korena (Liquiritae radix), lahko vodi v povečano elektrolitsko neravnotežje. Če jemljete katero do navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete posvetujte z zdravnikom. Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Nosečnost in dojenje

Uporabo v času nosečnosti in dojenje odsvetujemo.Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Ni znano, da bi imele Bekunis gastrorezistentne tablete vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete

Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev (imate intoleranco za nekatere sladkorje), se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na

Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika

Center za zastrupitve

Zaloška cesta 2

SI-1000 Ljubljana

Faks: + 386 (0)1 434 76 46

e pošta: farmakovigilanca@kclj.si.

S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7-14 dneh, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sestava

Kaj vsebuje zdravilo Bekunis gastrorezistentne tablete
1 gastrorezistentna tabelta vsebuje naslednjo zdravilno učinkovino:
150 do 220 mg suhega ekstrakta plodu ozkolistne sene (Cassia angustifolia Vahl, fructus), tako da ustreza 20 mg hidroksiantracenskih derivatov, izraženih kot senozid B. Ekstrakcijsko topilo: voda.
Pomožne snovi: mikrokristalna celuloza; magnezijev stearat; smukec; titanov dioksid (E171); natrijev karmelozat; želatina; polisorbat 80; makrogol 6000; brezvodna laktoza; saharoza; 30 odstotna disperzija kopolimera metakrilne kisline in etilakrilata 1:1; arabski gumi, pripravljenz razprševalnim sušenjem; kalcijev karbonat (E 170); tekoča glukoza; stearinska kislina; metiliran silicijev dioksid; montanglikolni vosek.

Izgled zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete in vsebina pakiranja
Bekunis gastrorezistentne tablete so enotne, bele do belkasto-sive tablete, izobčene na obeh straneh, rahlo svetleče površine, obložene s sladkorjem.
Vsebina pakiranja je škatla s polipropilenskim vsebinikom s 45 gastrorezistentnimi tabletami.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Bekunis gastrorezistentne tablete

Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev (imate intoleranco za nekatere sladkorje), se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

Sorodni izdelki

Timijan in slez Bronchostop peroralna raztopina, 150 ml
Timijan in slez Bronchostop peroralna raztopina, ...

Zdravilo Timijan in slez Bronchostop peroralna raztopina se uporablja za pomirjanje razdraženega žrela in lažje izkašljevanje pri prehladnih obolenjih s kašljem. 

6,31 €
 
Iberogast peroralne kapljice, raztopina 20 ml
Iberogast peroralne kapljice, raztopina 20 ml

Iberogast je zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno zdravljenju funkcionalnih in z gibanjem črevesja povezanih želodčno-črevesnih motenj, ki se izražajo kot blage bolečine v želodcu, občutek polnosti, napihnjenosti, blagi želodčno-črevesni krči, slabost in zgaga.

8,83 €
 
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 tablet
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 tablet

Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline: spahovanje kisline, zgaga, pekoča bolečina v želodcu, vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.

12,05 €
 
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 50 tablet
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 50 tablet

Zdravilo deluje tako, da zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Zdravilo Rupurut spodbuja dejavnike, ki varujejo želodčno sluznico ter pospešuje celjenje poškodovane želodčne sluznice.

12,14 €
 
Verolax Senna 15 mg filmsko obložene tablete, 20 tablet
Verolax Senna 15 mg filmsko obložene tablete, 20 ...

Zdravilo Verolax Senna je rastlinskega izvora, ki ga priporočamo:
- pri občasnem zaprtju, ki nastopi zaradi spremembe okolja, hrane ali stresa,
- pri zaprtju zaradi dolgotrajnejšega ležanja v postelji oziroma zmanjšanega gibanja.

5,20 €
 
Rennie 680 mg/80 mg, 24 žvečljivih tablet
Rennie 680 mg/80 mg, 24 žvečljivih tablet


Rennie je zdravilo, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka. 

6,04 €