Sanolabor

 

Šifra:

Začimba kumin, celi bio Sonnentor, 40 g
Začimba kumin, celi bio Sonnentor, 40 g
    Za povečavo kliknite na sliko

Kumin je nepogrešljiv  v indijski, bližnjevzhodnih, azijskih, mehiški in drugih latinskoameriških kuhinjah. V Severni Afriki ga dodajajo kuskusu in klobasam "merguez", v številnih bližnjevzhodnih deželah kebabu, v Turčiji mletemu mesu ter zelenjavnim jedem. Več>>

2,31 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

V Indiji ga najdemo v karijih, kruhu, čatnijih in različnih regionalnih jedeh. Brez njega ni ##panch phorona## in garam masale, pomešan s koriandrom pa je v ##dhana jeeri##. Na Portugalskem ga dajejo v svinjske klobase, na Nizozemskem v sire, v Alzaciji v preste, v Španiji pa je pomembna začimba mavrskega nabodala (##pinchitos morunos##).

Kumin so plodovi (kulinarično semena) nizke zelnate kobulnice s prvotno domovino v dolini Nila v Egiptu. Njegova kulinarična zgodovina sega v 5. tisočletje pr. n. št., omenjan je tudi v Stari in Novi zavezi. Stari Rimljani so ga uporabljali tako kot uporabljamo danes poper, priljubljen pa je bil tudi v srednjeveški Evropi. Španski osvajalci so ga zanesli v Latinsko Ameriko, kjer je danes ena najbolj priljubljenih začimb. Njegova aroma se okrepi, če semena na suho prepražimo in šele potem zmeljemo.

Navodila

Hraniti v hladnem in suhem prostoru.

Sestava

 kuminova semena*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave.

Trenutno je izdelek na zalogi v prodajalnah:

Izdelka ni na zalogi.

Sorodni izdelki

Začimba za kavo aladdin bio Sonnentor, 25 g
Začimba za kavo aladdin bio Sonnentor, 25 g

Ali si je Aladin začinjal kavo s posebno mešanico začimb? Verjetno. V arabskih deželah tudi danes radi začinjajo kavo s kardamomom.

3,35 €
 
Začimba galgant mleti bio Sonnentor, 35 g
Začimba galgant mleti bio Sonnentor, 35 g

Galgant ali galanga je ingverju podobna začimba. Gorska galanga, doma v Indoneziji je večja,  navadna galanga iz južne Kitajske pa je manjša. Svežo koreniko uporabljajo po vsej jugovzhodni Aziji za pripravo karijev in enolončnic, omak in začimbnih omak (sambal).

2,44 €
 
Bio začimba piment celi, 35 g
Bio začimba piment celi, 35 g


Piment (Pimenta dioica, Pimenta officinalis) je začimba s Karibov, ki jo je opazil že Krištof Kolumb, a je menil, da je našel poper. Od tod tudi znanstveno ime Pimenta, kar v španščini pomeni ‘poper’.

2,44 €
 
Začimba vanilija v prahu bio Sonnentor, 10 g
Začimba vanilija v prahu bio Sonnentor, 10 g


Dišeča vanilja ("Vanilla planifolia" Andrews) so plodovi srednjeameriške trajne prirasliške vzpenjalke iz družine kukavičevk ("Orchidaceae").

14,78 €
 
Začimba klinčki, mleti bio Sonnentor, 35 g
Začimba klinčki, mleti bio Sonnentor, 35 g

Klinčki ali nageljnove žbice so cvetni popki dišečega klinčevca, ki je doma na Molukih, ognjeniškem otočju vzhodne Indonezije.

2,73 €
 
Kardamom celi bio Sonnentor, 30 g
Kardamom celi bio Sonnentor, 30 g

Kardamom je tropski grm iz družine ingverjevk, doma v južni Indiji in Šrilanki. Za žafranom in vaniljo je pravi (zeleni) kardamom tretja najdražja začimba na svetu.

3,63 €