Sanolabor

 

Šifra:

Kakavovo maslo PlanetBIO, 300 g
Kakavovo maslo PlanetBIO, 300 g
Kakavovo maslo PlanetBIO, 300 g
Kakavovo maslo PlanetBIO, 300 g
    Za povečavo kliknite na sliko

PlanetBIO kakavovo maslo se pridobiva iz ekoloških kakavovih zrn sorte criollo. Ima bogato čokoladno aromo. Več>>

12,00 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

Zakaj PlanetBIO kakavovo maslo?

Sorta criollo. PlanetBIO kakavovomaslo izvira iz kakavovca sorte criollo, ki velja za najboljšo in najbolj cenjeno sorto kakava na planetu. Odlikuje jo bogata kompleksna aroma, polna subtilnih okusov, ki kar trajajo in jih ceni vsak ljubitelj dobre čokolade. V primerjavi z drugimi sortami kakava je criollo zahteven za gojenje in ima manjši letni donos, zato predstavlja le manj kot 5 % svetovne proizvodnje kakava. Ker zahteva njegovo gojenje več znanja in nege, so criollo kakavovi izdelki dražji, a zato toliko bolj kakovostni, okusni in hranljivi.

Obisk dobaviteljev v Peruju. Leta 2012 smo obiskali naše dobavitelje kakava iz Peruja. Na lastne oči smo preverili pogoje, v katerih raste PlanetBIO kakav in bili navdušeni nad neokrnjenostjo južnoameriške džungle, od koder izvira kakavovec.

Ekološki certifikat & gojenje po načelih permakulture. Vsi PlanetBIO kakavovi izdelki imajo ekološki certifikat, ki ga podeljuje Evropska komisija, hkrati pa so gojeni po še veliko strožjih načelih. Naši pridelovalci namreč sledijo načelom permakulture, saj je to dolgoročno najbolj učinkovit način za trajnostno gojenje kakava. Kakavovce sadijo v senco višjih dreves, kjer najlepše uspevajo, namesto umetnih gnojil uporabljajo naravni kompost iz bananinih listov in drugega rastlinskega odpada, pri pridelavi pa seveda ne uporabljajo nobenih insekticidov ali fungicidov.

Optimalno ohranjanje hranil. Pri PlanetBIO se trudimo, da naši izdelki v sebi ohranijo kar največ prvotnih hranil in so minimalno obdelani. Naša kakavova zrna niso pražena in zato v sebi ohranijo kar največ mineralov in ostalih hranil. PlanetBIO zdrobljena kakavova zrna so presna, medtem ko se kakav v prahu in kakavovo maslo med mletjem v pasto segrevata na nekoliko višje temperature (okrog 60°C), zato tehnično gledano nista presna, še vedno pa vsebujeta občutno več hranil od konvencionalnih kakavovih izdelkov, pri katerih so kakavova zrna pražena.   

PlanetBIO kakavovo maslo se pridobiva iz ekoloških kakavovih zrn, ki rastejo na criollo kakavovcih. Kakavovec (Theobroma cacao) je nizko zimzeleno drevo, ki izvira iz tropskih območij Srednje in Južne Amerike. S svojimi nežnimi svetlečimi listi in lepimi belimi cvetovi je zanimiv že sam po sebi, a ga poznamo predvsem zaradi kakavovih zrn. Cenili so jih že Maji in Azteki, ki so jih uporabljali kot denarno valuto in za pripravo grenkih, a hranljivih napitkov. Na kakavovcu se preko celega leta razvijajo in zorijo veliki, do 30 cm dolgi stroki. V njih se skriva med 20 in 60 semen, ki jih obdaja bela pulpa sočnega in osvežilnega okusa. Iz sveže pulpe stiskajo sok, iz kakavovih zrn pa stiskajo kakavovo maslo.

PRIDELAVA

Kakavova zrna sorte criollo najprej naravno fermentirajo na svežem zraku in s tem izgubijo del prvotne grenčine. Nato jih posušijo in zmeljejo v gosto pasto, iz katere se pri temperaturah okrog 60°C izloči maščoba – PlanetBIO kakavovo maslo. To je sprva tekoče, kasneje pa se strdi in se na sobni temperature nahaja v trdni obliki. Iz trde snovi, ki ostane po stikanju kakavovega masla, se pridobiva PlanetBIO kakav v prahu.

Navodila

PlanetBIO kakavovo maslo se na temperaturah do 35 °C nahaja v trdnem stanju. Če ga želimo uporabiti v receptih, ga moramo običajno najprej staliti. To najlažje storimo tako, da trde delce kakavovega masla stopimo v skodelici nad vodno kopeljo, ali pa posodico s kakavovim maslom postavimo v dehidrator ali rahlo ogreto pečico.
Tekoče PlanetBIO kakavovo maslo lahko nato dodajamo v čokoladne smutije ali tople napitke, v granole, energijske ploščice, čokoladne kreme, sladke namaze ali v testo za piškote. Zaradi njegove lastnosti, da se na sobni temperaturi nahaja v trdnem stanju, je odličen za strjevanje čokolad, presnih tort, energijskih ploščic, čokoladnih namazov, krem in pudingov.

Uporabite ga lahko tudi za izdelavo masažne ploščice,  kot sredstvo za nego kože in strij, saj kožo vlaži in ščiti

Izdelava je enostavna - na vodni kopeli stopite kakavovo maslo, ga vlijete v priložen modelček in shranite v hladilniku, da se strdi. V kombinaciji z eteričnimi olji, kot sta sivka in geranija, je kakavovo maslo odlično za nego kože po sončenju. Vaša koža bo hvaležna, saj ji bo kakavovo maslo vrnilo svežino in prožnost ter jo nahranilo z vitaminom E, ki ščiti celice pred škodljivim vplivom prostih radikalov.

Odlična vpojnost bo segla v globlje plasti kože, zato bo negovalna ploščica nepogrešljiva pri masažah, vzljubile ga bodo tudi nosečnice in mamice, saj prispeva k blaženju strij, odlična nega pa je tudi za nežno otroško kožo.

Kakavovov maslo se najbolje absorbira v vlažno kožo, po kopanju (tuširanju).

Opozorila

Uživanje živila priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Sestava

Ekološko kakavovo maslo iz zrn kakavovca (Theobroma cacao) varieteta criollo.

Sorodni izdelki

Kakavovo maslo PlanetBIO, 150 g
Kakavovo maslo PlanetBIO, 150 g

Kakavovo maslo je maščoba, pridobljena iz zrn kakavovca.

6,99 €
 
Bio presni kakav criollo v prahu Uhtco, 200 g
Bio presni kakav criollo v prahu Uhtco, 200 g

Presna »criollo« kakavova zrna iz Peruja so tamkaj domača, posebej dragocena sorta.

9,86 €
 
Zdrobljena kakavova zrna PlanetBIO, 300 g
Zdrobljena kakavova zrna PlanetBIO, 300 g

Prehransko dopolnilo z ekološko zdrobljenimi kakavovimi zrni kakavovca.

10,99 €
 
Ječmenova trava v prahu PlanetBIO, 100 g
Ječmenova trava v prahu PlanetBIO, 100 g

Prehransko dopolnilo za raztrupljanje telesa.

8,99 €
 
Maca PlanetBIO, 200 kapsul
Maca PlanetBIO, 200 kapsul

Prehransko dopolnilo za vitalnost.

15,99 €
 
Klorela v prahu PlanetBIO, 100 g
Klorela v prahu PlanetBIO, 100 g

Ekološka PlanetBIO klorela je enocelična zelena alga. Je bogat vir beljakovin, vitaminov A, B1, B2, B3, B6 in B12, železa, mangana in bakra. Gojena je v sladkovodnih bazenih na Tajvanu, izpostavljena naravni sončni svetlobi, zaradi česar v sebi razvije kar največ klorofila in hranil. 

13,99 €