Sanolabor

 

Šifra:

Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe z demenco
    Za povečavo kliknite na sliko

Sestavljanka  je namenjena kakovostnem preživljanju prostega časa starejših in oseb z demenco. Koščki sestavljanke so debelejši in brez zatičev, črno-bela ali barvna podlaga služita kot pomoč pri sestavljanju. Več>>

16,95 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

S sestavljanko želimo spodbuditi uporabnike, da kakovostno preživljajo svoj prosti čas čim dlje časa, ohranjajo svojo samostojnost in neodvisnost.  

Sestavljanka je narejena na podlagi praktičnih izkušenj dela s starejšimi s kognitivnim upadom in osebami z začetno ter rahlo napredovano demenco.

 • Pri oblikovanju sestavljank so bile upoštevane specifične potrebe oseb s kognitivnim upadom in demenco, saj se pri njih lahko pojavijo, poleg kognitivnih težav (spomin, mišljenje, logično sklepanje, pozornost itd.), tudi težave z motoriko, finomotoriko, koordinacijo oko roka in vidnimi zaznavami.
   
 • Kosi sestavljanke so prilagojeni tako, da omogočajo lažje, enostavno rokovanje (debelina, velikost delov, oblika).
   
 • Realistične fotografije v kontrastnih barvah omogočajo lažje prepoznavanje motivov in hitrejši priklic iz dolgotrajnega spomina, ki je pri demenci najdlje ohranjen.
   
 • Slikovni podlagi omogočata uporabo sestavljanke v dveh težavnostnih stopnjah (uporaba črno-bele ali barvne podlage, sestavljanje brez podlage), zato jo bodo osebe lahko uporabljale dlje časa; tako v obdobju začetne, zmerne kot tudi rahlo napredovane demence ali pri kognitivnem upadu.
   
 • Testiranja sestavljanke v domovih za starejše so pokazala, da jo osebe z zmerno demenco v povprečju sestavljajo približno 20 do 30 minut, s tem pa krepijo pozornost, koncentracijo in vztrajnost.
   
 • Aktivnost lahko tudi sprošča in umirja osebo, saj se med sestavljanjem osredotoča na nalogo in za trenutek pozabi na druge skrbi. Ko oseba ne zmore več opravljati vsakodnevnih aktivnosti tako kot nekoč, ji lahko sestavljanke pomagajo pri ohranjanju občutka kompetentnosti in zmožnosti.

Raziskave kažejo, da imajo različne kognitivne aktivnosti  ob redni uporabi pozitivne učinke na miselne sposobnosti, logično sklepanje, spomin, motorične, finomotorične in zaznavne zmožnosti osebe, pozornost, počutje ter komunikacijo.

Sestavljanka je primerna tudi za mlajše otroke in/ali za skupno sestavljanje vseh generacij, kar še posebej vpliva na krepitev in ohranjanje medsebojnih odnosov ter spodbujanje prijetne komunikacije. Prilagodljiv okvir za sestavljanje, črno bela in barvna podloga pa omogočajo, da lahko osebe sestavljajo tudi samostojno in/ali ob pomoči delovnih terapevtov, družinskih članov, prijateljev idr.

Navodila

Sestavljanko lahko sestavljamo samostojno, v paru ali ob pomoči svojcev, delovnih terapevtov in drugih.

Sestavljamo lahko na več težavnostnih stopnjah: 

 • samostojno, brez predloge z ali brez okvirja
 • ob barvni predlogi z ali brez okvirja
 • ob črno beli predlogi z ali brez okvirja

Velikost in oblika delov sestavljank je enostavna, nekoliko debelejši in večji delci omogočajo lažje rokovanje. Na začetku  sestavimo priložen okvir, da so deli sestavljanke stabilni in se lažje prostorsko orientiramo. Nato dele sestavljanke smiselno polagamo enega ob drugega, dokler ne sestavimo celote. Priložene fotografije se lahko uporabijo na dva načina: kot podlaga ali kot predloga. Če želimo težjo različico sestavljamo brez fotografij, za nekoliko lažje uporabimo črno belo, najlažja stopnja sestavljanja pa bo z uporabo barvne fotografije.

 

 

Sestava

Sestavine ali materiali ali tehnične podrobnosti artikla:*

 • Večji in debelejši koščki sestavljanke
 • Koščki nimajo zatičev, kar poenostavi sestavljanje
 • Črno-bela podloga z mrežo in prilagodljiv okvir sta v veliko pomoč pri sestavljanju
 • Majhno število kosov – 15 kos
 • Kontrastne barve
 • Realistični motivi, ki omogočajo lažji priklic dolgotrajnih spominov, ki so pri demenci najdlje ohranjeni
 • Primerno za starejše, osebe z zmerno do napredovano obliko demence in otroke

Sorodni izdelki

Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z ...

Sestavljanka je namenjena kakovostnem preživljanju prostega časa starejših in oseb z demenco. Koščki sestavljanke so debelejši in brez zatičev, črno-bela ali barvna podlaga služita kot pomoč pri sestavljanju.

 

16,95 €
 
Podloga iz frotirja, 150x100 cm
Podloga iz frotirja, 150x100 cm

Podloge so izdelane iz oslojenega frotirja, ki je pralen na 95°C in sušljiv v sušilnem stroju. 

29,69 €
 
Deska za presedanje Aquatec Trans
Deska za presedanje Aquatec Trans

Deska za pomoč pri presedanju z invalidskega vozička na posteljo in obratno, kakor tudi pri presedanju z invalidskega vozička v avtomobil in obratno ali pri presedanju pri opravilih v kopalnici.

 

149,33 €
 
Podloga iz frotirja, 60x90 cm
Podloga iz frotirja, 60x90 cm

Podloge so izdelane iz oslojenega frotirja, ki je pralen na 95°C in sušljiv v sušilnem stroju. 

14,02 €
 
Dozator/škatlica za zdravila - dnevni 1x4
Dozator/škatlica za zdravila - dnevni 1x4

Dnevni dozator za zdravila 1x4 vam omogoča pripravo dnevnih odmerkov kapsul in tablet.
Odmerke lahko razdelite na štiri dnevne termine - zjutraj, opoldan, zvečer in ponoči.

2,38 €
 
Spalna maska in ušesni zamaški, črna
Spalna maska in ušesni zamaški, črna

Spalna maska Dreamweaver je oblikovana po konturah obraza in se obrazu udobno in tesno prilega. V kombinaciji z brezplačnim parom ušesnih zamaškov Mack's omogoča brezskrben dnevni počitek in spanec.

11,09 €