Sanolabor

Obveščamo vas, da so zaradi zaostrovanja ukrepov spremenjeni tudi odpiralni časi v nekaterih prodajalnah Sanolabor. Delovne čase si lahko ogledate tukaj.
 


* Fotografija vijola torbice je simbolična, torbica ni v prodaji. Vsi ostali izdelki na fotografiji, ki so spodaj v članku tudi navedeni, so v prodaji.


Priprave na dopust: nikamor brez potovalne lekarne
 

Namen potovalne lekarne je ponuditi učinkovito prvo pomoč pri najpogostejših težavah, na katere lahko naletimo med dopustom oz. potovanjem. Vaša osebna lekarna iz vašega dopustniškega kovčka vam na poti ponudi tudi občutek varnosti, da lahko brezskrbno uživate v poletnih dogodivščinah.

S pametno in dobro opremljeno osebno lekarno se izognete neprijetnim situacijam. Na primer, ko v neznanem tujem mestu iščete farmacevtsko pomoč in se s težavami orientirate med vam neznanimi izdelki ali pa ko na sicer dobro znanih krajih ob nedeljah zaman iščete odprto lekarno, vi pa prav v tistemu trenutku nujno potrebujete rešitev za vaše zdravstvene tegobe.


Torbico z zdravili hranite na sobni temperaturi tudi v času potovanja

Zdravila in medicinske pripomočke shranite skupaj na eno mesto. Idealna je priročna, toplotno izolirana torbica, ki zdravila zaščiti pred visokimi temperaturami  in svetlobo. Torbico hranite na sobni temperaturi, ne višji od 25 stopinj Celzija. Vedno jo shranite na dobro dostopno mesto, nedosegljivo otrokom. Pri potovanju z letalom, vlakom ali na ladji imejte torbico z zdravili v osebni prtljagi. Zdravila zapakirajte v torbico v originalni embalaži skupaj z navodili za uporabo. 


Sestavimo seznam potovalne lekarne

Vsako leto se pred dopustom ponovi ista zgodba: vsako leto znova se od začetka  lotimo pisanja seznama zdravil, prehranskih dopolnil, zaščitnih sredstev  in drugih medicinskih pripomočkov, torej vsega, za kar mislimo, da bomo potrebovali za brezskrben dopust. Pri izboru zdravil in medicinskih  pripomočkov nikakor ne pretiravajte. Vedno razmislite, kam greste, za koliko dni, kdo z vami potuje in kakšne so lahko morebitne težave glede na aktivnosti, ki jih boste med izletom ali počitnikovanjem izvajali.  Seznam potovalne lekarne si je smiselno shraniti na mobilni telefon ali računalnik, tako, lahko po vsakem dopustu samo izbrišete tiste stvari, ki se morda niso obnesle in dodate tiste, ki bi jih nujno potrebovali, pa z njimi niste bili založeni. Tako seznama ne sestavljate od začetka vsako leto.

Seznam potovalne lekarne sestavimo glede na to, ali se odpravljamo na daljši ali krajši dopust (vikend ali le enodnevni izlet). Pri obeh je osnova enaka, pri daljšem potovanju pa potrebujemo nekaj pripomočkov in zdravil več.
 

 

Lekarna za daljši dopust (5 dni in več)

Daljše potovanje v oddaljene kraje zahteva tudi bolje opremljeno potovalno lekarno. Na seznamu ne smejo manjkati:

 NATISNI seznam za daljši dopust

 

Družina z otroci naj k osnovni lekarni doda še:
 

 NATISNI seznam za otroke

 

Za potovanje v oddaljene/tropske kraje dodajte še:
 

 NATISNI seznam za tropske kraje

 

Lekarna za aktivni enodnevni izlet v naravo

Morda se vam zdi, da se v primeru enodnevnega izleta niti ne splača pogovarjati o potovalni lekarni. Toda, če se odločimo za fizično aktiven izlet, npr. kolesarjenje, pohodništvo, hoja v hribe, lahko že majhna nezgoda v naravi povzroči večje nevšečnosti. Zato bodite tudi na kratkih izletih pripravljeni in opremljeni z osnovno lekarno, ki ji dodajte še nekaj koristnih malenkosti:

 NATISNI seznam za enodnevni izletNajpogostejše poletne nevarnosti

Sončne opekline

Izpostavljenost soncu spada med največje poletne nevarnosti. Redne poškodbe kože s strani sončnih žarkov lahko vodijo do rakavih obolenj, zato je zaščita nujna tudi v času, ko sonce ni najmočnejše. Pri izbiri sončnih krem je poleg stopnje zaščite pomembna še sestava kreme. Ta namreč lahko vsebuje kemikalije, ki so za kožo prav tako nevarne, posebej pri otrocih. Zato izbirajte med zaščitnimi sredstvi z ekološkim certifikatom, na primer iz linij Biosolis, Frais Monde ali Aloedermal Solar.

Vedno je priporočljivo negovati kožo tudi po sončenju, najbolje z naravnimi geli Aloe Vera.

Piki insektov in klopi

Komarji in druge žuželke lahko prenašajo bolezni, prav tako klopi, ki jih je v naši naravi vse več okuženih. Nevarnost grozi vam in otrokom tudi takrat, ko ste ali so cepljeni proti posameznim boleznim. Ravnajte preudarno in se vedno pred odhodom v naravo ali izletom zaščitite z naravnimi sredstvi proti komarjem in klopom. 

Če vas ali otroka komar vseeno ulovi, ublažite reakcijo na pik z nego po pikih. Pri roki pa imejte tudi pinceto za klope, da se vsiljivca varno znebite čim prej.

Žulji

Še tako udobna in varna pohodniška obutev ne prepreči vedno nastanek žuljev pri daljših pohodnih izletih. Žulj ne samo boli, ampak lahko povzroči tudi večje težave. V zaprti obutvi se lahko hitro vname ali predre in v rano lahko vdre okužba. Na pešpoti se tako vedno odpravite z obliži za večje in manjše žulje.  

Rane in odrgnine

Padcem, zdrsom in udarcem se v veliki meri izognemo s previdnostjo in poznavanjem terena. A še vedno se lahko zgodi kaj nepričakovanega. Vsako nastalo rano je potrebno čim prej oskrbeti, zmanjšati bolečino in dezinficirati. Za to so primerni spreji ali geli. Večje rane zaščitite s povoji, pri dogodivščinah ob vodi najbolje vodoodpornimi. 

Hitrejšemu lajšanju bolečin pri udarcih ali zvinih pa pomagajo tudi toplo-hladni obkladki

Slabost med vožnjo

Bolečine v predelu trebuha med vožnjo z avtom, avtobusom ali ladjo so kar pogosta težava, ki pesti predvsem najmlajše. Običajno ne pomeni večje nevarnosti za zdravje, je pa zelo neprijetna, sploh če potujete na daljše razdalje. Ne prepustite se neprijetnostim in jih preprečite  vnaprej s posebnim trakom proti slabosti ali pa se posladkajte z liziko proti slabosti.

Prebavne motnje

Problemi s prebavo niso poleti nobena izjema. Kriva je predvsem prehrana, ki je poleti izpostavljena višji temperaturi, voda iz oporečnih virov ali pa sama vročina. Zato se na daljša potovanja nikoli ne odpravite brez ustreznih sredstev za pomiritev prebave, na primer v obliki kapljic ali napitkov v prahu. 

Če prebavne motnje spremljata še driska ali bruhanje, je v toplem poletnem vremenu izredno pomembno vzdrževati tudi hidratacijo organizma. 

Izčrpanost

Na dolgih sprehodih ali pri kolesarjenju na dolge razdalje nas lahko preseneti izčrpanost. Ta ni nujno povezana z našo kondicijo, na stanje vpliva na primer tudi vreme oz. temperatura.  Pri aktivnih izletih se torej vedno splača imeti na zalogi magnezij za neposredno uživanje.

Mišični krči

Dolgotrajne in intenzivne športne aktivnosti lahko vodijo do utrujenosti, do mišičnih krčev in posledično tudi do hujših poškodb. Da jih preprečite, ne pretiravajte z aktivnostmi oz. si vzemite redne premore in mišice oskrbite  s pomočjo masažnih in hladilnih gelov.

Preobremenjeni sklepi

Pri aktivnostih v naravi trpijo poleg mišic tudi sklepi, ne glede na vašo starost. Imejte v mislih, da vas lahko poškodovani sklep naredi nemobilne, kar je na krajih, daleč od civilizacije, znaten problem. Svoji potovalni lekarni zato dodajte še obliže za sklepe in poseben trak za fiksiranje kolena.


NA POT S SANOLABORJEM

Pri pripravi vaše potovalne lekarne vam bomo z veseljem pomagali. Obiščite katero od naših 28 poslovalnic in se posvetujte z našim osebjem. Če imate dovolj informacij, pobrskajte po naši spletni trgovini in varno naročite vse, kar vam manjka.
 

Poščite najbližjo
poslovalnico sanolabor
pobrskajte po naši
spletni trgovini