Sanolabor

 

Suhost nožnice je resen, a rešljiv problemŠport

Kar polovica žensk v obdobju po menopavzi toži zaradi upada spolne želje in manjše spolne dejavnosti tudi zaradi bolečih spolnih odnosov.

Prizadeta so tudi sečila

Po menopavzi se raven ženskega hormona estrogena zniža, kar posledično vodi do suhosti nožnične sluznice. Sledijo pekoče ali žgoče bolečine nožnice, srbenje zunanjega spolovila in občutek neprijetnega pritiska. Suha nožnična sluznica je bolj dovzetna za poškodbe ob spolnem odnosu. Poleg tega se v nožnici zmanjša število koristnih laktobacilov in s tem se razvijejo ugodne razmere za rast patogenih mikroorganizmov in ponavljajoče se okužbe. Prizadeta so lahko tudi sečila, kar se kaže kot pogosto in neprijetno odvajanje urina.

Suhost nožnice pa ne sodi zgolj v domeno klimakterija. Pojavi se lahko pri ženskah, ki dojijo ali imajo sladkorno bolezen, lahko nastane kot posledica uporabe kontracepcijskih tablet, uživanja antidepresivov ali pri terapijah z obsevanjem nožničnega predela.

Kako si lahko pomagate same?

Atrofija nožnice, za katero je značilno tanjšanje nožničnega tkiva, izguba čvrstosti in elastičnosti ter suhost nožnice, lahko močno negativno vpliva na kakovost življenja ženske.

Za lajšanje neprijetnih simptomov, vključno s suhostjo nožnice, lahko veliko storite same s prilagoditvijo življenjskih navad:
•    Pazite na uravnoteženo prehrano. Izogibajte se zelo mastnim in sladkim jedem.
•    V svoj vsakdan vključite dovolj gibanja.
•    Če ste kadilka, razmislite o prenehanju kajenja.
•    Redna spolna aktivnost je pomembna za vzdrževanje zdravja nožnice, saj omogoča boljšo prekrvitev organov v trebušni votlini. 
•    Za vlaženje nožnične sluznice uporabite kvalitetno vlažilno sredstvo. Odlična izbira so izdelki s hialuronsko kislino, ki poleg vlaženja omogočajo tudi celjenje nožnične sluznice. Lahko jih uporabljate dolgotrajno, saj ne vsebujejo hormonov. Pri redni uporabi močno ublažijo simptome, kot so srbenje nožnice, draženje zunanjega spolovila in boleč spolni odnos. 

Vaginalna vlažila 

Kanadsko združenje ginekologov je l. 2004 podalo naslednje priporočilo: vaginalna vlažila so pri redni uporabi ekvivalentno učinkovita kot lokalni hormonski nadomestki za zdravljenje lokalnih urogenitalnih simptomov, npr. srbenje vagine, izsušenost, vnetja in boleč spolni odnos. Potrebno bi jih bilo ponuditi ženskam, ki se želijo izogniti nadomestni hormonski terapiji*.

Če se vaše počutje ne izboljša, se posvetujete s svojim zdravnikom glede drugih možnosti zdravljenja.

 

V spletni trgovini na voljo:

CICATRIDINA vaginalne ovule

 

*  J Obstet Gynaecol Can 2004; 26 (5): 503-8. The detection and Management of Vaginal Atrophy.

 

Besedilo in fotografija v sodelovanju z Dr. Gorkič, d.o.o.