Sanolabor

 

Razstrupljanje in posebna zelena molekulaŠport

V mnogih pogledih narava kar sama poskrbi za posamezne učinkovine, ki nam priskočijo na pomoč pri marsikateri težavi. Ena od teh je prav zagotovo posebna molekula, ki daje zelenim rastlinam njihovo barvo in jim z absorbcijo sončne svetlobe omogoča pridobivanje energije, torej dihanje – to je klorofil.

Toksini - podlaga za bolezni
Toksična obremenitev hrane, vode in zraka vedno povzroči zastrupljenost krvi, tkiv in celičnih tekočin. Te strupene razmere postanejo podlaga za bolezni in propadanje. Nobeno zdravilo ali operacija ne more rešiti težave, saj vzroki niso mikrobi ali prirojene napake, zastrupljeni so kri in tkiva človeškega telesa – s tujko povedano pride do toksemije. Edina rešitev je odstranitev resničnega vzroka, in sicer tako, da iz telesa počistimo strupe, ki onesnažujejo kri in tkiva. To je osnovna in ključna preventiva tudi pred rakavimi obolenji. Iskanje naravne učinkovine, ki bi bila sposobna vezave, nevtralizacije ter sistemskega odstranjevanja tujkov in strupov iz telesa, je dandanes pomembno področje raziskav. V dvojno slepi raziskavi med posamezniki s povečanim tveganjem za razvojem raka na jetrih zaradi izpostavljenosti aflatoksinom (pogostim mikotoksinom v hrani), se je izkazalo, da klorofilin (aktivna učinkovina v tekočem klorofilu), zmanjša poškodbe DNK zaradi vpliva aflatoksina. Mehanizem klorofilina, ki to podpira, je zmanjšanje absorbcije toksina v črevesju, sistemska vezava toksina in aktivacija procesov razstrupljanja v jetrih. Vsi ti procesi zmanjšajo škodo oksidativnega stresa v celicah ter pospešijo izločanje strupenih snovi iz telesa. 

Celice potrebujejo kisik 
Že od majhnega so nam govorili, da moramo jesti veliko zelenjave, če želimo zrasti in imeti veliko moči. To seveda ni daleč od resnice in veliko zaslug za to moč rastlin gre pripisati prav klorofilu. Po svoji kemijski strukturi je namreč skoraj identičen molekuli hemoglobina v rdečih krvnih telescih, ki omogoča oskrbo naših celic, tkiv in organov s kisikom. Razlikuje se le v tem, da ima klorofil v centru magnezijev atom, hemoglobin pa železo. Podobno strukturo imajo le še mioglobin (mišice), citokromi (encimi) in določene fotosintetske bakterije. Vsi so v tesni povezavi s kisikom, brez katerega vemo, da življenje ne bi obstajalo. Z vnosom klorofila, pa naj bo to s svežo zelenjavo, še bolje pa v koncentrirani obliki s tekočim klorofilom, skrbimo za zdravje in obnovo rdečih krvnih celic, čistimo kri, podpiramo svoj energijski metabolizem ter celovito regeneracijo organizma, praktično na celičnem in molekularnem nivoju. 

Izjemno naravno učinkovino, ki s klorofilom deluje praktično z roko v roki, predstavlja tudi silimarin, aktivna učinkovina v pegastem badlju.  Je pravzaprav zmes flavonoidov, močnih antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe jetrnih celic zaradi snovi, ki pri presnovi v jetrih povzročajo nastanek prostih radikalov. Klinične raziskave navajajo, da silimarin zmanjša oksidacijski stres jetrnih celic ter jih ščiti pred vdorom toksinov s stabilizacijo celičnih membran. Tak učinek lahko zagotavlja le standardiziran izvleček pegastega badlja, z vsaj 80 % vsebnostjo silimarina, in sicer po priporočilih strokovnjakov v dnevnih odmerkih 200-400 mg, v določenih terapijah (npr. pri okužbi z virusom hepatitisa C), pa se pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi višji odmerki, 600-1200 mg. 

Izkoristimo torej učinkovine, ki nam jih je podarila narava. Moč razstrupljanja in revitalizacije, oskrba celic s kisikom ter močan antioksidativni učinek, so le ozko področje njihovega vpliva na zdravje. Njihovi učinki pri zmanjšanju vnetij, protibakterijskemu in protiglivičnemu delovanju, prevenciji raka ter zmanjšanju stresa, odpirajo v prihodnosti zelo pomembno okno pri zdravljenju vse večjih obremenitev organizma.

Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane

Sorodni artikli

Spirulina v tabletah PlanetBIO, 180 tablet
Spirulina v tabletah PlanetBIO, 180 tablet

PlanetBIO spirulina v tabletah je bogat vir beljakovin, vitamina A, vitaminov B1, B2 in B12, železa in mangana. Gojena je v sladkovodnih bazenih na Tajvanu, izpostavljena naravni sončni svetlobi, zaradi česar v sebi razvije kar največ klorofila in hranil. 

 

12,99 €
 
Kakavovo maslo PlanetBIO, 300 g
Kakavovo maslo PlanetBIO, 300 g

PlanetBIO kakavovo maslo se pridobiva iz ekoloških kakavovih zrn sorte criollo. Ima bogato čokoladno aromo.

12,00 €
 
MSM rastlinskega izvora v prahu PlanetBIO, 300 g
MSM rastlinskega izvora v prahu PlanetBIO, 300 g

Prehransko dopolnilo PlanetBIO MSM je naravni vir žvepla, ki ga moramo v telo vnesti s prehrano in je sestavni del beljakovin v laseh, koži in nohtih. 

21,99 €
 
Acai v prahu PlanetBIO, 100 g
Acai v prahu PlanetBIO, 100 g

PlanetBIO acai v prahu so bogat vir vlaknin, vsebujejo malo sladkorjev in imajo visoko vsebnost (enkrat) nenasičenih maščobnih kislin. So tudi vir železa, magnezija, kalcija in kalija.

19,99 €
 
Goji jagode PlanetBIO, 150 g
Goji jagode PlanetBIO, 150 g

PlanetBIO goji jagode prihajajo iz redko poseljene kitajske province Quinghai, ki je znana po svoji neokrnjenosti in odmaknjenosti od industrije ter naselij. Gojene so po strogih načelih ekološke pridelave, brez uporabe škodljivih insekticidov in fungicidov.

Goji jagode so naravni vir železa, vitamina c in vitamina B2.

7,99 €