Sanolabor

 

Prhljaju so sedaj šteti dneviNeprijeten bel posip po ramenih? Srbeče lasišče? Nadloga, s katero se srečuje do 20 odstotkov vseh odraslih: prhljaj! Prhljaj je ena najbolj pogostih kožnih težav, ki za prizadete predstavlja predvsem velik estetski problem. Mnogi zmotno menijo, da je prhljaj posledica slabe higiene in čeprav se lahko stanje poslabša, če lasišča ne negujemo primerno, to ni vzrok.


 
Koža se lušči zaradi naravnega procesa obnavljanja
Vsakdo ima prhljaj, le da ta običajno ni viden s prostim očesom. Proces obnavljanja kože poteka tako, da v globljih plasteh kože nastajajo nove kožne celice. Te zamenjujejo poroženele, odmrle celice, ki se nato odluščijo. Na ta način se naša koža vsake tri do štiri tedne v celoti obnovi. Isto velja za kožo lasišča. »Prhljaj« je torej naraven proces obnavljanja kože, vendar je v normalnih razmerah mikroskopsko majhen.

Različni dejavniki, kot so ogrevani prostori, sušenje las s prevročim zrakom, pretirana uporaba šamponov in drugih izdelkov za lase lahko porušijo naravno delovanje lasišča. Posledica tega je pospešen proces delitve kožnih celic. Te le nepopolno poroženijo in ne odpadejo posamično temveč v večjih skupkih, ki jih s prostim očesom opazimo kot prhljaj. Prav tako sta lahko stres in padec imunskega sistema bistvena dejavnika za nastanek prhljaja.

Cinkov pirition je preverjena učinkovina pri prhljaju
Poznanih je kar nekaj učinkovin, zelišč in receptur, ki pomagajo pri prhljaju. Med najbolj znanimi učinkovinami je prav gotovo cink, ki ga najdemo v številnih šamponih. Cink je protiglivična in antibiotična učinkovina, ki jo v dermatologiji uporabljajo že vrsto let za lajšanje prhljaja in seboroičnega dermatitisa, nahaja pa se tudi v pripravkih za nego kože pri luskavici, ekcemih, glivičnih okužbah, suhi koži, atopičnemu dermatitisu. Ker deluje kot antioksidant in uravnava proces motenega poroževanja oz. podaljšuje cikle celične delitve kože, učinkuje tudi pri številnih dejavnikih, ki povzročajo prhljaj.

Molekularno aktiviran cinkov pirition - prvak med učinkovinami
Špansko podjetje Catalysis je naredilo še korak naprej. Razvili so namreč poseben postopek molekularne aktivacije, ki molekulo cinkovega piritiona skozi pribitek elektronov dvigne na višji energetski nivo, s tem poveča njeno antioksidativno moč in posledično tudi njeno učinkovitost. Molekularno aktivirana učinkovina je na ta način za mnogokratnik uspešnejša pri boju proti prhljaju, naj bo zaradi suhe kože ali kot spremljujoči pojav pri raznih obolenjih lasišča.

Rešitev!
Molekularno aktiviran cinkov pirition je na voljo  v kozmetični liniji Blue Cap.
Linija obsega izdelke za nego celega telesa, predvsem šampon in sprej pa sta posebej namenjena težavam na lasišču in uspešno odpravljata tudi trdovraten prhljaj. 

Zgodba s srečnim koncem
Uporabnica izdelkov Blue Cap, Lea P. je svojo izkušnjo opisala tako:

»Močan prhljaj se mi je začel pojavljati že v srednji šoli, zaradi česar sem bila s strani sošolcev pogosto tarča zbadljivk in stigmatizirana kot 'zanemarjena'. Preizkusila sem ogromno stvari, ki naj bi pomagale, pa je bilo dejansko z vsakim preizkusom le še huje, saj me je vsak neuspeh še bolj potrl. Blue Cap mi je nato priporočila znanka. Blue Cap šampon ter sprej sta se izkazala kot dobitna kombinacija že po nekaj uporabah. Za mene prava sedmica v lotu. Počutim se, kot da sem na novo zaživela....« 


Preverite izdelke Blue Cap TUKAJ