Sanolabor

 

Obolenja sklepovKoledar dogodkov

Sklepi so gibljive povezave, ki omogočajo, da se kosti lahko gibljejo. Gibljivost ni odvisna le od oblike sklepa, ampak tudi od struktur, ki ga obdajajo (mišic, vezi, ovojnice).

Sklepni hrustanec prekriva konce kosti in lahko zakrije morebitne nepravilnosti na površini sklepa. Hrustanec zaradi svoje gibljivosti pomaga ublažiti udarce, neprestano menjavanje  obremenitve in razbremenitve pa ga hrani in vzdržuje.

Bolečina v sklepu

Vztrajna in močna bolečina v sklepu je lahko prvi znak za osteoartritis (naravno obrabo sklepa). Bolečina v hladnem in vlažnem vremenu ter ob naporih postane še hujša.

Posebej boleče je, če na sklep pritisnemo z veliko silo. Pogosto se bolečina v sklepu pojavi, ko se začnemo gibati. Pri bolečih kolenih se pojavi, ko izstopamo iz avtomobila, ko smo dalj časa sedeli, itd. Z gibanjem se bolečina najprej zmanjša, nato pa se po daljšem času telesne aktivnosti spet vrne.

Ne odlašajte, da bo bolečina minila sama od sebe!

Bolečina, ki se pojavi po padcu, udarcu ali drugi nesreči, je lahko znak za izvin, izpah, poškodbo vezi ali zlom. Laikom je pogosto težko razložiti razliko med temi vrstami poškodb. Nekatere vrste zlomov ali poškodb vezi ne povzročajo skoraj nobenih simptomov, medtem ko so lahko “nedolžni” izvini zelo boleči. Nikar torej ne čakajte, da bo bolečina minila sama od sebe, ampak obiščite zdravnika. Zdravnik je edina oseba, ki se lahko odloči, če bo potrebno zdravljenje.

Izpah

Simptomi za izpah (luksacijo) so močna bolečina ob gibanju ali pritisku, oteklina, modrica (hematom), nepravilna postavitev sklepa in omejena možnost premikanja sklepa. Če sumite, da ste si izpahnili sklep, morate nemudoma k zdravniku, saj je pomembno, da se izpahnjen sklep naravna čim prej po nezgodi.

Izvin

O izvinu (distorziji) govorimo, ko se površine sklepa zaradi prevelike sile začasno ločijo. Deli, ki sestavljajo sklep, se premaknejo, a se nato vrnejo na svoje prvotno mesto. Kljub temu lahko zaradi te kratke in začasne prekinitve v sklepu pride do precejšnje poškodbe sklepne ovojnice in vezi – slednje se lahko celo pretrgajo.

Izvini gležnja so zelo pogosti pri nogometu in košarki, prav tako tudi pri teku in disciplinah, kjer se veliko skače po neravni podlagi. 

Ob izvinu občutimo bolečino, sklep oteče, pojavi se modrica, sklep je v nenormalnem položaju, pa tudi premikamo ga zelo težko. Ti simptomi se pojavijo ob vseh vrstah izvinov, ne glede na to, za kako hudo poškodbo gre. Od primera do primera pa je odvisno, kako močni bodo našteti simptomi.

Obraba sklepov

Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov, ki jo povzroča obraba sklepnega hrustanca. Začne se s poškodbami sklepnega hrustanca, ki so pogosto sprva prisotne v majhnem obsegu.

Nato se kost začne zadebeljevati, površina sklepa pa se uničuje. To nas boli, sklep je zatrdel in vse bolj deformiran. V kasnejši fazi sklepni hrustanec ni le poškodovan, ampak praktično izgine. Kosti v sklepu se zdaj neposredno drgneta ena ob drugo, v zadnji fazi pa lahko sklep popolnoma okosteni. Ta proces lahko upočasnimo z različnimi ukrepi, zadnja možnost pa je operacija, s katero sklep zamenjamo z umetnim.

Vnetje sklepov

Izraz artritis označuje dražeča in vnetna stanja enega ali več sklepov. Vnetje v sklepu je boleče, bolečino pa spremljajo tudi oteklina, vročina v predelu sklepa in omejena mobilnost. Artritis se lahko pojavi povsem nenadno (akutni artritis) ali pa se razvija postopoma (kronični artritis) in vztraja dalj časa.

Artritis je mogoče pozdraviti le v primerih, če do artritisa pride zaradi infekcije ali akutne obremenitve sklepa. Pri revmatoidnem artritisu, najbolj razširjeni obliki artritisa, pa z zdravljenjem lahko le omilimo simptome. Obiščite zdravnika takoj, ko opazite prve znake bolezni.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je najpogostejša oblika vnetja sklepov. Gre za vnetje več sklepov in sčasoma ti lahko postanejo deformirani ali celo popolnoma otrdeli.

 

Tekst: v sodelovanju s podjetjem Mitral.