Sanolabor

 

Nasveti za okrepitev imunskega sistema otrokKoledar dogodkov

Ob začetku novega šolskega leta in pred novo sezono prehladov, viroz in gripe se starši sprašujejo, kako dobro poskrbeti za dober imunski sistem svojih predšolskih in šolskih otrok. 

Zdrava hrana, gibanje, igra in spanje
Zagotovo je najpomembnejši ukrep preventiva, ki vključuje vsakodnevno svežo zdravo hrano, gibanje na svežem zraku, prosto igro in dovolj spanja. Ob vseh obveznostih, ki jih starši imajo, je to včasih težka naloga, toda prav s preventivnim delovanjem dolgoročno okrepijo imunski sistem otroka in tako celi družini prihranijo marsikatero neprespano noč in bolniško odsotnost. 

Imunski sistem in dobra prebava sta neločljivo povezani
Prebavila in obrambne celice so neločljivo povezani. Hrana, ki jo zaužijejo otroci, konča v prebavilih in od njih je odvisno, koliko hranil bodo iz nje absorbirali. Zdrava črevesna flora je osnovni pogoj, da se pomembna hranila vsrkajo v krvni obtok. 

Otroci naj uživajo vlaknine
Za zdravo in čisto črevesje lahko največ naredimo z uživanjem dovolj vlaknin. Te se nahajajo v vsej polnovredni hrani rastlinskega izvora, torej v sadju, zelenjavi, stročnicah, žitih, oreščkih in semenih. Tudi vsa superživila vsebujejo veliko vlaknin, še posebej pa po bogastvu vlaknin izstopajo chia semena in baobab. Če je črevesna flora že močno okrnjena (na primer zaradi uporabe antibiotikov v preteklosti), si je priporočljivo pomagati s probiotičnimi kulturami, ki jih lahko kupimo v kapsulah, ali pa jih zaužijemo v obliki kislega zelja, kisle repe in drugih fermentiranih živil. 

Z zdravimi prebavili se bo okrepil tudi imunski sistem otrok, saj bo telo lahko izkoristilo več antioksidantov in protivnetno delujočih snovi iz hrane. Seveda je pomembno, da se te snovi nahajajo že v hrani, ki jo jedo, zato naj jejo raznoliko, polnovredno hrano predvsem rastlinskega izvora. 

Vitamin C je močan antioksidant
Za močan imunski sistem je zelo pomemben vitamin C, ki deluje kot močan antioksidant, najdemo pa ga v večini sadja in zelenolistne zelenjave. Med superživili so z vitaminom C izjemno bogate jagode camu camu ter baobab. Ta poleg vitamina C vsebuje tudi ogromno vlaknin, kar je idealna kombinacija, če želimo hkrati izboljšati prebavo in se zavarovati pred sezonskimi obolenji.
 

Prehranska dopolnila za otroke 
Pogosto s prehrano otroci ne prejmejo vseh potrebnih hranilnih snovi in prehranska dopolnila so takrat v pomoč. Zdaj je pravi čas, da poskrbite za vašega otroka. S preventivo in tudi prehranskimi dopolnili lahko največ naredite pred prvim valom prehladnih in virusnih obolenj in se tako pripravite na zdravo jesen in zimo brez obolenj.

Predstavljamo nekaj prehranskih dopolnil za otroke:MULTIVITAMINI ZA OTROKE TERRANOVA
13 vitaminov, 10 mineralov, DHA in sinergijska polnovredna živila, za otroke od 4. leta dalje
Multivitamini za otroke so učinkovito prvovrstno prehransko dopolnilo, ki zagotovi uravnotežen vnos 13 vitaminov in 10 mineralov, DHA in sinergijska polnovredna živila. Dopolnjeni so z živili iz polnovrednih rastlin z veliko izjemnimi sestavinami rastlinskega izvora, ki odlično vplivajo na počutje otrok, a jih ti največkrat zavračajo: špinača, kalčki brokolija, regrat, vodna kreša, robide, sok rdeče pese, stabilizirani riževi otrobi in spirulina.BARNE-TRAN, NORVEŠKO POLENOVKINO OLJE 
250 ml, za otroke  od 1. leta dalje
Omega-3 iz morskih rib (polenovka) v tekočini (olju) za otroke s kremasto konsistenco, svežega in odličnega naravnega okusa po limoni. Norveško polenovkino olje vsebuje visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin, vitamine A, D in E ter z dodanim naravnim antioksidantom –izvleček rožmarina, ki ohranja svežino olja. Že 1 čajna žlička (5 ml) vsebuje visoke vsebnosti, kar 1.100 mg omega-3 , 10 mcg vitamina D in tudi A in E vitamina.
EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca, koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK. DHK ima vlogo pri delovanju možganov, ohranjanju vida, koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.
Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema, k normalni absorpciji in ravni kalcija v krvi, k ohranjanju zdravih kosti in zob ter ima vlogo pri delitvi celic. Vitamin A ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri ohranjanju vida ter prispeva k ohranjanju zdrave kože in zdravih sluznic. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.BACTOFLOR ZA OTROKE DO 12 LET,  60 g 

Naselitev površine črevesja z bakterijami se začne šele ob porodu in se nadaljuje z dojenjem ob stiku novorojenčka z bakterijami iz materinega mleka.

Zaradi razvoja in sprememb tekom življenja se do obdobja odraslosti izoblikuje kompleksen sistem z okoli 500 različnimi vrstami bakterij, dobrimi in slabimi, od katerih imajo nekatere pozitivne, druge pa negativne učinke na prebavo. Te kolonije sestavlja povprečno do 100.000 milijard bakterij. Ustrezno odmerjanje določenega probiotičnega izdelka je potrebno zato, da črevesju zagotovite točno tiste kulture bakterij, ki jih v trenutni razvojni fazi potrebuje.

BactoFlor® za otroke je sestavljen iz devetih probiotičnih kultur, ki z laktobacili dosežejo tanko, z bifidobakterijami pa debelo črevo.
PUKKA BEZGOV SIRUP, 100 ml
Okusen in blažilen sirup odlično podpira sezonsko počutje otrok (od 2. leta dalje) in tudi celotne družine.
Sirup iz jagod črnega bezga, manuka medu z močno antibakterijsko aktivnostjo, kar 14+, ingverjem in timijanom, se že vrsto let uporablja za podporo sezonskemu zdravju. Uporabljamo ga lahko kot preventivo za ojačanje odpornosti ali pa za blažitev simptomov pri prehladih, gripi in vseh oblikah kašlja in ostalih težavah z dihali. Ingver, črni poper in podolgovati poper (pipali), skupaj v ajurvedski medicini uporabljajo za ohranjanje zdravega respiratornega sistema ter za zmanjševanje pojavnosti prehladov in zamašenega nosu. Sirup ima izvrstni okus in vsebuje le ekološka zelišča najboljše kakovosti, brez umetnih aditivov oz. konzervansov.