Sanolabor

 

Najbolj inovativno živilo 2018: Ajdove testenine iz pšeničnih kalčkov MoleumAJDOVE testenine iz pšeničnih kalčkov Moleum so razglašene za Najbolj inovativno živilo leta 2018 v skupini testenine, ki ga vsako leto razpiše Inštitut za nutricionistiko. Testenine iz pšeničnih kalčkov Moleum so prve slovenske testenine izdelane iz pšeničnih kalčkov. V podjetju Moleum iz Ajdovščine iz suhih pšeničnih kalčkov s postopkom hladnega stiskanja najprej iztisnemo olje, tako imenovano oljno pogačo pa zmeljemo, presejemo in odpeljemo k Rotarjevim na Izlake, kjer pšeničnim kalčkom vmešajo domačo ajdovo moko in izdelajo testenine. Testenine iz pšeničnih kalčkov vsebujejo VISOKO VSEBNOST BELJAKOVIN z visoko biološko vrednostjo, ki je merilo uporabnosti beljakovin za organizem. Beljakovine testenin iz pšeničnih kalčkov prispevajo kar 30 % energijske vrednosti izdelka, kar je dvakrat več kot pri testeninah iz pšenične, pirine, ajdove ali kakšne druge moke, kjer ni dodanih pšeničnih kalčkov. Čeprav gre za kalčke od pšenice, le-ti vsebujejo zelo majhno količino glutena, poleg tega pa so pšenični kalčki tudi  eno redkih živil rastlinskega izvora, ki nam zagotavljajo vse esencialne aminokisline.  

Beljakovine so za človekovo telo zelo pomembne saj prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti. Pri otrocih in mladostnik je priporočen dnevni vnos beljakovin 0,9 – 1, 0 g / kg telesne mase. Pri bolnikih, rekonvalescentih in starostnikih pa je priporočen višji dnevni vnos beljakovin in sicer 1, 0 – 1,5 g / kg telesne mase. (Vir: OPKP- Odprta platforma za klinično prehrano)
Beljakovine opravljajo v telesu tudi številne funkcije: 
— delujejo kot kemični pufri, njihova funkcija pa je vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnovesja. 
— imajo obrambno vlogo; kot protitelesa sodelujejo pri zaščiti našega telesa pred tujki oz. tujimi substancami 
— delujejo kot prenašalci informacij. Veliko substanc, ki prenašajo sporočila iz ene celice v drugo, je beljakovin (npr. hormoni, kot je inzulin, ali nevrotransmiterji endorfini). 
— služijo kot strukturne beljakovine. Citoskelet, ki daje celicam specifično obliko, je sestavljen iz beljakovin. Elastičnost vezivnega tkiva je posledica beljakovin, kot sta kolagen in elastin itd. 
— so katalizatorji biokemičnih reakcij, znani pod imenom encimi. Encimi katalizirajo skoraj vse biološke reakcije v živih organizmih, od gradnje novih mišičnih vlaken do premika obrvi na obrazu. Katalizirajo tudi vse reakcije razgradnje maščob in ogljikovih hidratov za proizvodnjo energije. 
— imajo vlogo prenašalcev snovi v telesu (vlogo transporta). Veliko substanc se transportira v ali iz celic, v ali iz organelov v celicah ali iz enega mesta v telesu na drugo ipd. preko posebnih beljakovin. 
— skladiščijo določene celične substance. Feritin npr. shranjuje železo v telesu. 
— kot npr. kontraktilni proteini so ključni pri gibanju živih organizmov. Mišična kontrakcija je mogoča zaradi medsebojnega delovanja aktina in miozina. 
— služijo kot energijski vir. Razgradnja beljakovin (natančneje aminokislin) da 17 kJ, torej enako kot ogljikovi hidrati. Poudariti je treba, da ta funkcija beljakovin ni primarna in kljub temu da stalno poteka, ni močneje izražena, z izjemo, ko je telo prisiljeno uporabljati več telesnih beljakovin za pokritje energijskih potreb (predvsem kadar ni na razpolago dovolj ogljikovih hidratov). 
— gradijo novo tkivo. Nastanek novega tkiva v telesu je posledica sinteze beljakovin, ki jo povzročajo različni dejavniki: trening, poškodba tkiva, zlomi, opekline itd. 
— delujejo kot receptorji. Prenašalci informacij komunicirajo s celicami posredno, to je z vezavo na beljakovine, ki jih prepoznajo. Te beljakovine imenujemo receptorji in po vezavi prenašalca na njih spremenijo svojo obliko ter s tem biološko aktivnost. 
— delujejo kot druge nadzorne oziroma uravnalne beljakovine 

Poleg beljakovin so testenine iz pšeničnih kalčkov tudi bogat vir prehranskih vlaknin. K VISOKI VSEBNOSTI VLAKNIN v testeninah iz pšeničnih kalčkov pripomorejo tako pšenični kalčki, ki vsebujejo tudi delce pšeničnih otrobov, kot tudi polnozrnata ajdova moka. Vlaknina pšeničnih otrobov prispeva k pospeševanju prehajanja črevesne vsebine in povečani količini blata. S 100 g porcijo testenin iz pšeničnih kalčkov zaužijemo približno 30 % dnevno potrebnih vlaknin za povprečno odraslo osebo. ( Vir: OPKP- Odprta platforma za klinično prehrano). Prehranska vlaknina sodi med varovalne snovi in v zdravem obroku znižuje glikemični indeks, zmanjšuje energijsko gostoto hrane, upočasni praznjenje želodca, hkrati pa pospešuje prebavo v tankem in debelem črevesju. Ločimo topne vlaknine, kot so β-glukani, pektini, gume in delno hemiceluloza, ki se nahajajo v pečkatem sadju, pomarančah, grenivkah, grahu, leči, soji, zelenjavi. V ajdovih testeninah iz pšeničnih kalčkov pa so prisotne netopne vlaknine kot so celuloza, hemiceluloza in lignin.
Ajdove testenine iz pšeničnih kalčkov z naribanim sirom in solato iz sveže zelenjave so idealen obrok, ki ga priporočamo za zajtrk, dopoldansko malico ali kosilo. 

Poleg ajdovih testenin izdelujemo tudi JAJČNE in DURUM testenine. Glavna sestavina testenin so seveda pšenični kalčki, ki so tudi samostojno pakirani in vsebujejo še več beljakovin in vlaknin kot testenine. Pšenični kalčki, ki jih uživamo presne, imajo visoko vsebnost vitaminov B1, B2, B6 in folne kisline ter mineralov: cinka, fosforja, kalija, magnezija in železa. So pa tudi vir vitamina B3 in selena. 
 

Avtor: Nataša Marc, univ.dipl.inž.živilstva                                                     


 

Sorodni artikli

Testenine iz pšeničnih kalčkov jajčne Moleum, 500 g
Testenine iz pšeničnih kalčkov jajčne Moleum, 500 ...

Testenine iz pšeničnih kalčkov, pšeničnega zdroba durum in jajc. Dvakrat več beljakovin in tretjino manj ogljikovih hidratov kot običajne jajčne testenine. 

4,90 €
 
Testenine iz pšeničnih kalčkov durum Moleum, 500 g
Testenine iz pšeničnih kalčkov durum Moleum, 500 g

Testenine iz pšeničnih kalčkov in durum zdroba. Dvakrat več beljakovin in tretjino manj ogljikovih hidratov v primerjavi s klasičnimi durum testeninami. Za športnike in vegane.

4,90 €
 
Testenine iz pšeničnih kalčkov ajdove Moleum, 500 g
Testenine iz pšeničnih kalčkov ajdove Moleum, 500 ...

Testenine iz pšeničnih kalčkov in ajdove moke. Visoka vsebnost beljakovin in prehranskih vlaknin ter manj ogljikovih hidratov. Za športnike, diabetike, vegane, .... 

5,27 €
 
Razmaščeni pšenični kalčki Moleum, 300 g
Razmaščeni pšenični kalčki Moleum, 300 g

Grobo mleta moka, rumeno-rjave barve, prijetnega okusa z visoko vsebnostjo beljakovin, vlaknin, vitaminov B1, B2, B6, folne kisline ter cinka, fosforja, magnezija, kalija in železa. Za dobro počutje in urejeno prebavo. 

4,67 €
 
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 50 ml
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 50 ml

Olje z najvišjo vsebnostjo vitamina E (227 mg/100 ml) in rastlinskih sterolov (2,7 g/100ml), ter ugodnim razmerjem med esencialnima maščobnima kislinama.  

4,93 €
 
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 250 ml
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 250 ml

Olje za najvišjo vsebnostjo vitamina E (227 mg/100 ml) in rastlinskih sterolov (2,7 g/100 ml) ter ugodnim razmerjem med esencialnima maščobnima kislinama. 

16,43 €