Sanolabor

 

Na pomoč, moj otrok je prehlajenŠport

Starši se lahko že pri novorojenčku kmalu srečajo z zamašenim noskom. Še večja verjetnost nastopi, kadar je starejši sorojenec v vrtcu. Tam je namreč že pregovorno postalo znano, da so otroci prehlajeni ves čas od jeseni pa do pomladi. V kolikor o tem samo beremo, se morda ob tem namuznemo, v realnosti pa prehladi pri majhnih otrocih korenito spremenijo ritem in ubranost celotne družine.

Zaradi zamašenega nosu in s tem oteženega dihanja se otroci praviloma zbujajo večkrat na noč, čiščenje nosu sredi noči pa predstavlja za starše pravi izziv in zbiranje moči, da neprijetno opravilo izpeljejo kar se da hitro in učinkovito.

Za viruse ni učinkovitega zdravljenja

Večino okužb dihal pri dojenčkih in otrocih povzročajo virusi, zato učinkovitega zdravljenja ni, pač pa jim lahko pomagamo prebroditi omenjene težave. Zelo pomembno je, da otroci pijejo zadostne količine tekočine, pri čemer sta najprimernejša voda ali nesladkan čaj (lahko je lipov ali bezgov, ki pospešujeta potenje), za dojene otroke pa je priporočljivo pogostejše dojenje. V primeru vročine nad 38,5 ̊C lahko starši dajo otroku zdravilo antipiretik za znižanje telesne  temperature - za otroke je to paracetamol v obliki svečk ali sirupov. 

Če otrok nima posebnih težav, prehitro zniževanje povišane telesne temperature ni priporočljivo, ker sodi vročina k naravnemu in potrebnemu obrambnemu mehanizmu telesa, da čim prej premaga bolezen.

Kako pravilno očistimo nos?

Naslednji pomemben ukrep je redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino, kajti otrok, ki je prehlajen, ne more niti normalno dihati skozi nos niti se dojiti oziroma pit. K čiščenju nosu lahko pristopimo na dva načina. Prvi je izsesavanje sluzi z aspiratorjem, tako da sesalko prislonimo na nosnico in s podtlakom izsesamo odvečno sluz. Pri tem je pomembno, da v primeru zasušene sluzi v obe nosnici najprej nakapamo nekaj kapljic fiziološke raztopine. Drugi način čiščenja je izpiranje nosnic s fiziološko raztopino. V ta namen je na tržišču na voljo fiziološka raztopina v ampulah različnih velikosti ter v obliki pršil, kot je medicinski pripomoček Nisita. Pršilo uporabljamo pri otrocih od drugega leta naprej in sicer po 2 vpiha v vsako nosnico, pri dojenčkih in mlajših od dveh let pa po en vpih v vsako nosnico. Pršilo ne vsebuje konzervansov in potisnega plina.

Inhalacije s fiziološko raztopino

Če otrok dražeče kašlja, so koristne inhalacije s fiziološko raztopino, ki jih lahko v primeru, da doma nimate inhalatorja, izvedete z malo iznajdljivosti tudi tako, da v loncu zavrete fiziološko raztopino ali slano vodo ter naredite »šotor« s kuhinjsko krpo, pod katero se bo otrok ob prepričljivi zgodbi staršev hkrati še zabaval. Poskrbeti je potrebno tudi za ustrezno vlago v prostoru, kjer otroci spijo, kar dosežemo s polaganjem mokrih brisač na radiatorje ali z električnimi vlažilci zraka. Inhaliranje eteričnih olj se za majhne otroke ne priporoča.

Ne pozabite na preventivo

Večina virusnih okužb dihal se pri otrocih pozdravi v roku dobrega tedna. Kljub vsemu pa opozorimo, da je v primeru visoke vročine (nad 40 o C) , ali vročine, ki traja več kot tri dni, če je otrok star manj kot 3 mesece in ima vročino nad 38  o C, če je otrok zmeden, se ne odziva na klice, ima krče, se duši, ne more do zraka, če otroku naraste vročina s hudo mrzlico, potreben obisk pri zdravniku. Prav tako morajo biti starši pozorni, kadar otrok ne spije dovolj tekočine in bi lahko dehidriral ter če opazijo pri otroku težko ali hitro dihanje. Na mestu je, da za zaključek spomnimo še na preventivo, ki vključuje pogosto umivanje rok in pravilno kašljanje v rokav. Pravi izziv bi bil, da starši poskusite to naučiti še svoje malčke!

Besedilo nastalo v sodelovanju s Farmedico