Sanolabor

 

MACA - Čudežna rastlina iz visokih Andov

Maca je rastlina iz Andov, ena redkih, ki so se na nadmorski višini več kot 4400 m uspele prilagoditi težkim razmeram. Perujski Indijanci jo že stoletja cenijo zaradi njenega podzemnega koreninskega dela, ki upravičeno nosi ime "čudežna korenina", vendar pa je bila do nedavnega za preostali svet večinoma skrita in neprepoznavna.Kakšne učinke ima torej na človeško telo?
Ima pomembno vlogo pri povečevanju odpornosti, dovajanju energije in preprečevanju stresa. Tesno vpliva na hormonski sistem, ta pa posredno vpliva na praktično vse ostalo: metabolizem, energijsko stanje organizma, rast, spolno moč in splošno počutje.
 
Kje gojijo PlanetBIO maco?
Ker je maca korenina in zato raste neposredno v zemlji je še toliko bolj pomembno, da izberemo ekološko. Visokokakovostno maca običajno gojijo v Peruju, od koder izvira tudi PlanetBIO maca. Druge stvari, na katere morate biti pozorni, ko kupujete maco: v idealnem primeru želite, da se vaša maca goji trajnostno brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov, topil, sevanja ali visoke toplote in ročno pobere. Vedno hranite maco v hladilniku oz. v dobro zaprti embalaži - lahko oksidira, ko je izpostavljena zraku, vročini in vlagi.Ekipa PlanetBIO, če je le možno, obiščemo naše dobavitelje in se sami prepričamo o pogojih pridelave. Tako smo obiskali pridelovalce PlanetBIO mace v Perujskih Andih, v okolici jezera Junin. To je edino območje, kjer je bila maca gojena do 80. let prejšnjega stoletja, danes pa jo zaradi velikega povpraševanja pridelujejo tudi drugje v Peruju in celo Boliviji.

Močni vetrovi, ledeno hladne noči in revna prst ne ustrezajo prav veliko rastlinam, maca pa ravno v takšnih razmerah v sebi razvije kar največ hranil. Že tako revno prst, v kateri raste, maca še dodatno izčrpa, zato je pri pridelavi PlanetBIO ekološke mace pomembno kolobarjenje. Po vsaki letini pustijo njivo počivati kar 5 let, da si prst v celoti opomore.<Podjetje, s katerim sodelujemo, združuje lokalno indijansko skupnost, ki pod vodstvom usposobljenega agronoma, specializiranega za ekološko kmetijstvo, z veseljem in ljubeznijo goji našo maco. Pobiranje zrelih gomoljev je družaben dogodek, ki se ga v pisanih oblačilih udeleži cela vas.

PlanetBIO maca je mešanica rdeče, rumene in črne mace, kar močno poveča spekter njenega delovanja. Čeprav se pri nas srečujemo le z njenimi gomolji, pa maca tudi nad zemljo razvije bujno zelenje. Ker je naša maca gojena po načelih permakulture, lahko listi služijo kot zastirka.Domačini gomolje mace uživajo sveže – njihov okus in tekstura spominjata na redkvico. Uporabljajo jih tudi kuhane in pečene, včasih pa posušene zmeljejo v moko, ki jo dodajajo palačinkam in kruhu.

Gomolji mace so po nabiranju skrbno očiščeni in prebrani, nato pa jih razprostrejo, da se na zraku suši več tednov. Šele ko so gomolji popolnoma suhi, jih zmeljejo v fin prah, ki nato pristane v naših smutijih, sokovih, čokoladi ali drugih presnih receptih. Njen intenziven okus odlično prekrije svež pomarančni sok - kje jo imate pa vi najraje?

Našo maco imamo radi, ker je gojena ekološko, po načelih permakulture in z ljubeznijo, na njo pa nas vežejo tudi krasni spomini na ljudi, ki se z njo ukvarjajo.
 RECEPTI Z MACOTOPEL ČOKOLADNI NAPITEK Z MACO

Sestavine za dve osebi: 
-    3 dcl rastlinskega napitka po želji
-    200 ml polnomastnega kokosovega mleka
-    2 žlici PlanetBIO kokosovega sladkorja
-    2 žlici PlanetBIO kakava v prahu
-    1 žlica mandljevega masla
-    1 žlica PlanetBIO mace v prahu
-    ½ žličke vanilije v prahu
Vse sestavine zmešajte v mešalniku in po želji pogrejte, da dobite topel napitek in se okusi lepo povežejo v okusen napitek.“HORMONSKO URAVNOTEŽEN” JAGODNI MACA SMOOTHIE

Sestavine za 2 osebi:
-    3 dcl kokosove vode ali nesladkanega mandljevega mleka
-    1 banana
-    1-2 skodelici špinače
-    200 g zamrznjenih (ali svežih) jagod
-    1-2 žlici PlanetBIO mace v prahu
-    ščepec vanilije v prahu
Dodatki (po želji):
-    1 žlica lanenih semen
-    1 žlica PlanetBIO chia semen
-    1 žlica PlanetBIO kokosovega olja ali arašidovega ali mandljevega masla
-    Javorjev, agavin sirup ali PlanetBIO kokosov sladkor

Vse sestavine, vključno z dodatki po želji zmešajte v mešalcu in nalijte v kozarce.

Dober tek!
 

Sorodni artikli

Maca PlanetBIO, 200 kapsul
Maca PlanetBIO, 200 kapsul

Prehransko dopolnilo za vitalnost.

15,99 €
 
Maca v prahu PlanetBIO, 150 g
Maca v prahu PlanetBIO, 150 g

PlanetBIO maca v prahu je mešanice rdeče, rumene in črne mace, zato ima širok spekter delovanja. Pridelana je visoko v Andih po načelih permakulture in petletnega kolobarjenja. 

6,99 €