Sanolabor

 

Kako pravilno izmeriti krvni tlak?Šport

Povišan krvni tlak je eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, zato je pomembno, da poznamo vrednost svojega krvnega tlaka. 

Merjenje krvnega tlaka je na prvi pogled zelo preprosto, toda, če želite točne meritve svojega krvnega tlaka, pri vsakem merjenju krvnega tlaka dosledno upoštevajte naslednje nasvete:

- izmerite vedno ob istem času in redno (zjutraj in zvečer),
- najmanj 30 minut pred merjenjem ne zaužijte obroka, ne pijte kave, alkohola in ne kadite,
- ne merite takoj po fizičnem naporu ali po zaužitju zdravil,
- pred meritvijo opravite potrebo, tiščanje na vodo zvišuje krvni tlak,
- pred merjenjem se sprostite in sedite udobno in zravnano,
- stopala naj bodo na tleh, noge naj ne bodo prekrižane,
- manšeto namestite na ustrezno mesto na nadlakti ali podlakti, meritev vedno izvajajte na isti roki,
- pri merilnikih z manšeto na nadlakti naj povezovalna cevka izhaja iz manšete na notranji strani komolca,
- med merjenjem imejte manšeto v višini srca,
- med merjenjem mirujte in ne govorite,
- med zaporednimi merjenji naj preteče najmanj minuta,
- izmerjene vrednosti si zapisujte in vrednosti pokažite osebnemu zdravniku,
- uporabljajte preizkušene naprave za kontrolo krvnega tlaka in preverite, če je manšeta ustrezne velikosti za vaš obseg roke.

Nadlaktni merilniki krvnega tlaka

V Sanolaborjevih prodajalnah in spletni trgovini so na voljo vrhunski merilniki krvnega tlaka proizvajalca Beurer. Merilniki tlaka Beurer so modernega designa in ustrezajo CE standardom in standardom za medicinske pripomočke in so tudi klinično testirani. 

Merilniki krvnega tlaka na nadlakti se uporabljajo za merjenje in kontroliranje vrednosti arterijskega krvnega tlaka pri odraslih. Z merilnikom lahko hitro in enostavno izmerite svoj krvni tlak, shranite izmerjene vrednosti, si ogledate njihovo povprečno vrednost ter kako so se izmerjene vrednost spreminjale. Nekateri modeli omogočajo prenos shranjenih vrednosti prek USB vrat v vaš osebni računalnik, kjer jih enostavno statistično pregledate s priloženim programom. Za še lažje shranjevanje pa lahko izberete model z samodejnim prenosom podatkov prek WiFi. Tako shranjene podatke lahko pregledujete z računalnikom, tablico ali celo mobilnim telefonom.

Naprednejši modeli merilnikov krvnega tlaka so opremljeni z vgrajenim prikazovalnikom hemodinamične stabilnosti, kar lahko imenujemo tudi indikator mirovanja. Ta prikaže, ali je med merjenjem krvnega tlaka krvni obtok dovolj umirjen. Le tako izvedena meritev krvnega tlaka odgovarja vašemu tlaku v mirovanju.

Ne pozabite na zdrav življenjski slog

Za ljudi z visokim krvnim tlakom se sicer priporoča redno merjenje krvnega tlaka in upoštevanje priporočil zdravnika. Življenjski slog mora vključevati redno fizično telesno aktivnost in zdrav način prehranjevanja ter opustitev kajenja in prekomernega pitja alkoholnih pijač.