Sanolabor

 

Kaj moramo vedeti o naravnih statinih?Povečana vrednost holesterola je eden največjih dejavnikov tveganja za pojav srčne in možganske kapi. Zato je ozaveščanje o tem, kaj je lahko razlog za nastanek povišanega holesterola, bistvenega pomena. Ali prihodnost zniževanja holesterola pripada naravnim statinom?

Ko zaslišimo besedo holesterol, najprej ne pomislimo na prav nič dobrega. Ob tem pa pozabljamo na dobre, koristne, celo nujne strani holesterola. Je namreč ključna sestavina sleherne celice našega telesa, še posebej veliko ga je v živčnih celicah možganov in hrbtenjače ter ovojnicah živcev. Večina holesterola se neprestano tvori v jetrih, preostalega pa zaužijemo s hrano živalskega izvora. Če se količina holesterola v krvi poveča (hiperholesterolemija), so to začetni koraki invazije na naše notranje stene krvnih žil - ateroskleroze. Ob njej pa bi nas moral spreleteti srh! Največ holesterola je v lipoproteinih, ki so škodljivi.

Dobri in slabi holesterol
To so lipoproteini z majhno gostoto ali LDL in lipoproteini z zelo majhno gostoto ali VLDL. Povzročajo kopičenje holesterola v stenah žil. Obstaja tudi dober, koristen, varovalen holesterol. Veže se na koristne lipoproteine z veliko gostoto HDL, ki holesterol z žilnih sten odstranjujejo. Holesterol moramo tako stalno nadzorovati in ga, če je previsok (skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l, slabi oz. holesterol LDL: manj kot 3 mmol/l), čim prej znižati pod to mejo. Povišane vrednosti holesterola in trigliceridov povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, ki še vedno veljajo za najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji.Sintetična ali naravna rešitev
Da bi uravnali raven holesterola, nam zdravniki lahko predpišejo statine, a ti imajo številne stranske učinke. Najpogostejši so bolečine v mišicah in krči,  porast jetrnih encimov, pojav sladkorne bolezni tipa 2, izguba spomina in zmedenost. Vemo, da skoraj polovica ljudi, ki so jim zdravniki predpisali kemične statine, teh ne uživa zaradi negativnih stranskih učinkov. Zato je toliko pomembnejše, da obstaja tudi učinkovita naravna pomoč. Z naravnimi statini se lahko spretno izognemo številnim neželenim stranskim učinkom siceršnjih zdravil, zato je z njimi vredno poskusiti. Tako imenovani naravni oz. biostatini so snovi, ki nižajo nastanek holesterola v našem telesu, proizvajajo pa jih kvasovke, ki rastejo na rdečem rižu. Biostatini imajo pogosto dodane še druge snovi, ki podprejo njihovo delovanje na drugem področju. To so: hitozan, ki v želodcu nase veže maščobe in prepreči njihovo absorpcijo v kri; artičoka, ki z grenčinami podpre delovanje jeter in presnovo ter optimizira izločanje žolča in presnovo maščob;  bioflavonoidi in vitamin C, ki dodatno zaščitijo naše žilne stene in srce ter pripomorejo k njihovi prožnosti. Pomembno je, da se omenjene snovi uživajo skupaj, ker le tako dosežejo sinergijski in maksimalen učinek ter znižajo nivo holesterola in trigliceridov na želeno raven. 

Besedilo: Nina Mažar, farm. teh.

Sorodni artikli

Biostatine MED, 60 tablet
Biostatine MED, 60 tablet

Biostatine MED je medicinski pripomoček z mehanskim delovanjem na osnovi prečiščenega visoko zgoščenega hitozana. Znižuje holesterol v krvi in odpravlja motnje v presnovi maščob (displipidemijo).

19,99 €