Sanolaborjevi nasveti

Poletje in prebavne težave

23. 06. 2022

Pred nami je najtoplejši del leta, prav poletni meseci pa predstavljajo ogromno priložnosti za še več dejavnosti v naravi in najrazličnejše izlete ter potovanja v bližnje in malo bolj oddaljene kraje. Ravno poleti pa vam jo lahko zagodejo gastrointestinalne težave in vam tako lahko pokvarijo načrte. Lepo in toplo vreme že zgodaj odpre sezono piknikov, kjer se družimo ob hrani z žara, mrzli pijači ter sladkih ali slanih prigrizkih. Praviloma je to težko prebavljiva in mastna hrana, ki nam lahko obleži v želodcu in povzroči slabost, zgago, vetrove, napihnjenost in v hujših primerih tudi bruhanje ter drisko.

Deli

Tem težavam se najlažje izognemo ali pa jih učinkovito zmanjšamo z uživanjem manjših in uravnoteženih obrokov, ki manj obremenijo naš želodec in jih lažje prebavimo. Na našem krožniku naj se znajde manj mastne in hitro pripravljene hrane ter več zelenjave, v kozarcu pa naj sladke in alkoholne pijače nadomesti voda.

Če se težave vseeno pojavijo, pa jih v Sanolaborju znamo enostavno premagati. Antacidi hitro pogasijo zgago, ki se praviloma pojavi po večjih obrokih, in učinkovito nevtralizirajo odvečno želodčno kislino, ki povzroča pekoč občutek v želodcu in višje po požiralniku. Določeni antacidi so primerni tudi za nosečnice in doječe matere. Povprašajte nas in znali vam bomo strokovno svetovati. 

Vetrove, napihnjenost in drisko najhitreje ublažimo s probiotiki. To so koristne bakterije, ki nam pomagajo urediti in normalizirati prebavo. Ob jemanju probiotikov se priporoča sočasno jemanje prebiotikov, ki delujejo kot hrana za te koristne bakterije, da nam kar najhitreje in najlažje pomagajo urediti našo prebavo. Pozorni pa morate biti, če jemljete antibiotike. V tem primeru jih morate jemati z vsaj triurnim zamikom glede na probiotik, saj drugače ta ne bo imel učinka, ker ga antibiotik uniči. 

Probiotiki pomagajo tudi pri slabosti, učinkovit pa je tudi ingver. Pripravki z ingverjem namreč dokazano blažijo slabost, ki jo povzroča vožnja, t. i. potovalno slabost. Tisti, ki prisegate na naravno in vas pogosto muči potovalna slabost ali pa imate zgolj težek želodec, enostavno morate imeti bonbone z ingverjem. Dodatna prednost ingverja je, da je primeren tudi za nosečnice in doječe matere. Najmlajši in tudi tisti malo starejši, ki težko pogoltnejo tableto, pa lahko uporabijo zapestnice, ki pomagajo preprečevati slabost.

Poleg potovalne slabosti sta glavna neželena spremljevalca potovanja driska in bruhanje. Predvsem pri potovanju v bolj eksotične kraje, kjer sta higiena in kultura pri pripravi hrane vprašljivi, se lahko pojavi zastrupitev s hrano. Dobro se je izogibati predvsem termično neobdelani hrani. Uporaba aktivnega oglja ali gela s silicijem hitro pomagata pri zastrupitvi s hrano. Nase vežeta tako toksine kot tudi bakterije ali viruse, ki povzročajo bruhanje in drisko, ter jih odstranjujeta iz prebavnega trakta. A bodite pozorni, če jemljete kakršnakoli zdravila na recept ali brez recepta. Oglje in silicij se morata jemati z vsaj triurnim zamikom glede na zdravila, saj drugače ta ne bodo dosegla svojega namena, saj se bodo izločila skupaj s povzročitelji prebavnih težav. Tako pri driski kot pri bruhanju pa je najpomembnejše nadomeščanje izgubljene tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru pride do dehidracije. V tem primeru se svetuje pitje rehidracijskih pripravkov, ki vsebujejo optimalno količino elektrolitov in glukoze, da si organizem kar najhitreje opomore. V primeru bruhanja je dobro piti počasi in po požirkih, da ne obremenimo že tako razdraženega želodca. Pri driski se priporoča tudi čaj iz suhih borovnic. 

Sprememba okolja med potovanjem lahko povzroči tudi povsem obratno težavo: zaprtje. Tu si lahko pomagamo z različnimi pripomočki, kot so tablete, sirupi, praški ali svečke. Tablete so primernejše za odrasle, sirupe, praške in svečke pa lahko uporabljajo tudi otroci. Priporočata se uporaba topnih prehranskih vlaknin ter uživanje dovolj velikih količin tekočine (najboljše vode), sadja in zelenjave. Vlaknine ob stiku z vodo to vežejo in nabreknejo ter tako mehčajo blato in omogočajo lažje izločanje. Zaprtje olajša tudi naravni sok, pripravljen iz suhih sliv. Za težje primere zaprtja pa se lahko poseže po pripravkih iz sene , mikroklizem ali svečkah. Predvsem pri uporabi sene je treba biti previden, saj se lahko uporablja le določen čas. 

Če ste se morda že srečali s katero od opisanih težav ali se želite nanjo le pripraviti, se obrnite na nas. Strokovni delavci v naših poslovalnicah vam bomo znali pomagati in vam svetovati o izdelkih, namenjenih vašim težavam in željam. Naš nabor izdelkov za podporo prebavi je zelo velik in raznolik, zato smo prepričani, da bomo skupaj z vami našli takega, ki vam bo ustrezal.

Svetuje Slavica Hercog, poslovodja prodajalne Sanolabor Maribor – Europark.