Sanolabor

 

Šifra:

Laksan zrnca, 70 g
Zadnji kosi
Laksan zrnca, 70 g
    Za povečavo kliknite na sliko

Laksan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja (na primer zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali ob dolgotrajnejšem ležanju v postelji), kadar ustrezna fizična dejavnost, spremenjena prehrana in vlakninska odvajala ne zadoščajo.  Več>>

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  • pdf
6,64 €
    V košarico

Izdelka ni na zalogi v spletni trgovini.
Dobava: predvidoma 1 teden.

Blagovna znamka:

A. Vogel

A. Vogel

Navodila

Laksan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja (na primer zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali ob dolgotrajnejšem ležanju v postelji), kadar ustrezna fizična dejavnost, spremenjena prehrana in vlakninska odvajala ne zadoščajo.

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek
Odrasli in mladostniki nad 12 let: ena merilna žlička (4,1 g) zrnc enkrat dnevno (zvečer).

Uporaba pri otrocih
Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.

Pomembno
Zdravilo je primerno samo za peroralno uporabo (za zaužitje skozi usta). Zdravilo morate vzeti v pokončnem položaju s kozarcem vode (vsaj 150 ml) ali druge tekočine in tudi po jemanju zdravila uživati dovolj tekočin. Če se po jemanju zdravila pojavi bolečina v
prsih, bruhanje ali težave s požiranjem ali dihanjem, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Odmerek zdravila Laksan lahko po potrebi tudi zmanjšate. Najustreznejši odmerek za vas je najmanjša količina zdravila, ki še zagotavlja primerno mehkost blata.

Odvajalni učinek se pojavi približno 6 do 12 ur po zaužitju zdravila. Zato je najustreznejši čas jemanja zdravila zvečer, s čimer dosežemo želeni učinek v jutranjem času. Običajno zadostuje jemanje zdravila dva- do trikrat tedensko.

Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Uporabo zdravila Laksan, daljšo od 1 do 2 tednov, mora nadzorovati zdravnik.

Če menite, da je učinek zdravila Laksan premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Laksan kot bi smeli
Če se po prevelikem odmerku pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom. Najizrazitejši znaki prevelikega odmerjanja so krčevite bolečine v trebuhu in huda driska, zaradi česar izgubljate tekočine in elektrolite, ki jih je treba nadomestiti.

Driska lahko povzroči predvsem pomanjkanje kalija, zaradi česar lahko pride do težav s srcem in izgubo mišične moči, še posebej če sočasno jemljete srčne glikozide, diuretike (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroide (zdravila, ki močno zavirajo
vnetje ali uravnavajo količino elektrolitov v telesu) ali zdravila s korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.).

V primeru prevelikega odmerka zdravila Laksan morate zaužiti večje količine tekočine. Vaš zdravnik mora nadzirati raven elektrolitov, še posebej kalija. To je zlasti pomembno pri starejših bolnikih.

Če uživate prevelike odmerke zdravila Laksan daljši čas, lahko pride do hude okvare jeter (toksičnega hepatitisa).

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Laksan
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Nadaljujte zdravljenje po predpisani shemi.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Opozorila

Ne uporabljajte zdravila Laksan
- če ste alergični (preobčutljivi) na zdravilne učinkovine ali katerokoli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
- če ste alergični (preobčutljivi) na rastline iz družin metuljnic (latinsko Fabaceae), krhlikovk (latinsko Rhamnaceae) ali lanovk (latinsko Linaceae),
- če občutite nenadne spremembe pri odvajanju blata, ki trajajo več kot 2 tedna,
- če opazite črno obarvano blato zaradi krvavitve v prebavilih,
- če imate krvavitev iz zadnjika, ki je še ni obravnaval zdravnik,
- če ste že uporabili druga odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala), vendar se zaprtje ni izboljšalo,
- če imate zoženja v prebavnem traktu, povezana z boleznimi požiralnika ali prehoda med požiralnikom in želodcem,
- če težko požirate,
- če imate bolečine v trebuhu neznanega izvora,
- če imate morebitno ali dejansko črevesno zaporo (ileus) ali zoženje (stenozo) črevesja,
- če imate oslabljene mišice črevesja (atonijo),
- če imate vnetje slepiča ali vnetne bolezni črevesja (na primer Chronova bolezen in ulcerozni kolitis),
- če imate hudo pomanjkanje vode (dehidracijo) ali elektrolitov,
- pri otrocih, mlajših od 12 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
- Dolgotrajna uporaba zdravila Laksan lahko povzroči pomanjkanje kalija v telesu, zaradi česar se lahko pojavi tveganje za povečanje učinka določenih zdravil za srce. To so srčni glikozidi, antiaritmiki (zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT (določen del srčnega ritma).
- Sočasno jemanje zdravila Laksan z drugimi zdravili, ki povzročajo pomanjkanje kalija v telesu, lahko poveča neravnovesje elektrolitov. To so: diuretiki (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroidi (zdravila, ki močno zavirajo vnetje ali uravnavajo količino elektrolitov v telesu) in zdravila, ki vsebujejo korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.). Če jemljete ta zdravila, se pred jemanjem zdravila Laksan posvetujte z zdravnikom.
- Če imate zastoj blata v črevesju (fekalno impakcijo) ali trenutne oziroma dalj časa trajajoče želodčno-črevesne težave (na primer bolečine v trebuhu, slabost ali bruhanje), ki še niso bile raziskane, ne smete jemati zdravila Laksan, razen če vam je to dovolil
zdravnik. Ti znaki lahko kažejo na morebitno ali dejansko črevesno zaporo (ileus).
- Če odvajala potrebujete vsakodnevno, je treba raziskati vzrok zaprtja. Dolgotrajni uporabi odvajal se je treba izogniti.
- Če jemljete odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala) dlje kot le kratek čas, se lahko pojavi poslabšano delovanje črevesja in odvisnost od odvajal. Zdravilo Laksan jemljite le če prebave ne morete uravnati s spremembo prehrane, ustreznim gibanjem ali uporabo vlakninskih odvajal.
- Pri bolnikih z okvarjenim delovanjem ledvic lahko pride do neravnovesja elektrolitov.
- Če se pojavijo bolečine v trebuhu ali nepravilnosti pri odvajanju, prenehajte z uporabo zdravila Laksan in se posvetujte z zdravnikom.
- Če imate inkontinenco (nezmožnost zadrževanja urina ali blata) in uporabljate hlačne predloge, je ob uporabi zdravila Laksan te treba menjati pogosteje, da se prepreči daljši stik kože z blatom.
- Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
- Zdravilo Laksan morate vzeti v pokončnem položaju z vsaj 150 ml vode ali druge tekočine. Če boste vzeli zdravilo s premajhno količino tekočine, lahko zdravilo nabreka v žrelu ali požiralniku in ovira njuno prehodnost, zaradi česar je dihanje lahko ovirano. Jemanje zdravila s premajhno količino tekočine lahko povzroči tudi zaporo črevesja. Če se po jemanju zdravila Laksan pojavi bolečina v prsih, bruhanje ali težave s požiranjem ali dihanjem, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.
- Če ste oslabeli ali starejši, mora biti vaše zdravljenje z zdravilom Laksan nadzorovano.
- Presnovki zdravila Laksan lahko urin obarvajo rdeče-rjavo. Ta pojav nima škodljivega vpliva na vaše zdravje.

Otroci
Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.

Druga zdravila in zdravilo Laksan
- Odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala), lahko zmanjšajo čas prehoda črevesne vsebine in vplivajo na vsrkanje drugih zdravil, ki jih zaužijete sočasno. To velja na primer pri odmerkih zdravila Laksan, ki sprožijo drisko.
- Zdravilo Laksan poveča prostornino blata, kar lahko upočasni vsrkanje drugih zdravil iz prebavil. Zato vzemite zdravilo Laksan pol do eno uro pred ali po jemanju drugih zdravil.
- Pomanjkanje kalija, ki nastane zaradi dolgotrajne uporabe odvajal, poveča učinek srčnih glikozidov in poveča medsebojno delovanje z nekaterimi drugimi zdravili za srce. To so zdravila, ki povzročajo ponovno vzpostavitev pravilnega ritma bitja srca
(na primer kinidin) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT (določen del srčnega ritma).
- Sočasno jemanje zdravila Laksan z drugimi zdravili, ki povzročajo pomanjkanje kalija v telesu, lahko poveča neravnovesje elektrolitov. To so: diuretiki (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroidi (zdravila, ki močno zavirajo vnetje ali
uravnavajo količino elektrolitov v telesu) in zdravila, ki vsebujejo korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.).
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katerokoli drugo zdravilo.

Zdravilo Laksan skupaj s hrano in pijačo
Ni znano, da bi hrana in pijača vplivali na zdravilo Laksan.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
O varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato uporaba v tem obdobju ni priporočljiva.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Laksan
To zdravilo vsebuje saharozo (480 mg v enem odmerku). Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na 
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika 
Center za zastrupitve 
Zaloška cesta 2 
SI-1000 Ljubljana 
Faks: + 386 (0)1 434 76 46 
e pošta: farmakovigilanca@kclj.si. 
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte s svojim zdravnikom.  

 

Sestava

Kaj vsebuje zdravilo Laksan
1 odmerek (4,1 g zrnc oziroma 1 polna merilna žlička) vsebuje naslednje zdravilne učinkovine:
- od 0,43 g do 0,70 g zdrobljenih listov sene (Cassia senna L., folium in/ali Cassia angustifolia Vahl, folium),
- od 0,36 g do 0,58 g zdrobljene skorje navadne krhlike (Rhamnus frangula L., cortex),
- 1,76 g celih semen navadnega lana (Linum usitatissimum L., semen), tako da ustreza 20,5 mg hidroksiantracenskih derivatov, izraženih kot senozid B.
Druge sestavine zdravila (pomožne snovi): smukec, saharoza, lahki kalcijev karbonat, arabski gumi, rdeči železov oksid, kalcijev laktat pentahidrat, črni železov oksid, vanilin, eterično olje ingverja.

Izgled zdravila Laksan in vsebina pakiranja
Zrnca so svetleča, temno rjava, z vonjem po vaniliji in sladkim okusom. Zdravilo je pakirano v kartonsko embalažo, v kateri je 70 g (210 ml) zrnc. Zdravilu je priložena merilna žlička, ki ima odtisnjeno prostorninsko lestvico.

 

Trenutno je izdelek na zalogi v prodajalnah:

Izdelka ni na zalogi.

Sorodni izdelki

Artroforce filmsko obložene tablete, 60 tablet
Artroforce filmsko obložene tablete, 60 tablet

Artroforce je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje blagih bolečin v sklepih.

16,58 €
 
Linex, 32 kapsul
Linex, 32 kapsul

Zdravilo Linex je probiotik, kar pomeni, da vsebuje mikoroorganizme, ki v ustreznih količinah koristijo zdravju. Zdravilo Linex vsebuje tri vrste živih liofiliziranih mlečnokislinskih bakterij, ki uravnavajo fiziološko ravnovesje mikroorganizmov v črevesju (črevesne mikroflore) in so odporne proti določenim antibiotikom in kemoterapevtikom. 

13,78 €
 
B-complex obložene tablete, 60 obloženih tablet
B-complex obložene tablete, 60 obloženih tablet

Zdravilo B-complex vsebuje vitamine skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. 

9,11 €
 
Verolax Senna 15 mg filmsko obložene tablete, 20 tablet
Verolax Senna 15 mg filmsko obložene tablete, 20 ...

Zdravilo Verolax Senna je rastlinskega izvora, ki ga priporočamo:
- pri občasnem zaprtju, ki nastopi zaradi spremembe okolja, hrane ali stresa,
- pri zaprtju zaradi dolgotrajnejšega ležanja v postelji oziroma zmanjšanega gibanja.

5,20 €
 
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 tablet
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 tablet

Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline: spahovanje kisline, zgaga, pekoča bolečina v želodcu, vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.

12,05 €
 
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 50 tablet
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 50 tablet

Zdravilo deluje tako, da zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Zdravilo Rupurut spodbuja dejavnike, ki varujejo želodčno sluznico ter pospešuje celjenje poškodovane želodčne sluznice.

12,14 €