Sanolabor

 

Šifra:

Elevit Pronatal, 30 filmsko obloženih tablet
Elevit Pronatal, 30 filmsko obloženih tablet
    Za povečavo kliknite na sliko

Filmsko obložene tablete Elevit Pronatal so bile izdelane posebej za nosečnice in ženske, ki dojijo. Več>>

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  • pdf
16,54 €
    V košarico

Izdelka ni na zalogi v spletni trgovini.
Dobava: predvidoma 1 teden.

Podroben opis

Elevit Pronatal se uporablja za preprečevanje ali izboljšanje motenj zaradi porušenega ravnovesja ali pomanjkanja vitaminov ali mineralov, med nosečnostjo in dojenjem. Vitamini, minerali in elementi v sledeh so nujno potrebna hranila. Telo jih samo ne more proizvajati, zato jih mora dobiti s hrano. Te snovi so nujno potrebne za življenje (dihanje, prebava, proizvajanje energije, razmnoževanje, rast), hkrati pa so tudi sestavni del številnih tkiv in organov.

Nosečnice in ženske, ki dojijo, potrebujejo znatno več vitaminov, mineralov in elementov v sledeh kot ženske, ki niso noseče, saj morajo noseče ženske zagotoviti hrano ne samo za svoje telo, ampak tudi za otroka.

Nosečnice in ženske, ki dojijo in ne kadijo ter ne uživajo alkohola, z uravnoteženo prehrano običajno dobijo dovolj vitaminov, mineralov in elementov v sledeh. Kljub temu pa jim med nosečnostjo in dojenjem teh snovi lahko začne primanjkovati. Pogosto bruhanje na začetku nosečnosti je na primer lahko vzrok za pomanjkanje nujno potrebnih hranil. Posledice pomanjkanja so lahko: anemija in utrujenost pri materi, pri otroku pa počasnejša rast ter spremembe na koži in sluznici.

Filmsko obložene tablete Elevit Pronatal so bile izdelane posebej za nosečnice in ženske, ki dojijo. Vsebujejo nujno potrebna hranila, ki so potrebna med nosečnostjo in dojenjem, ter tako preprečujejo primanjkljaj teh snovi pri materi in otroku. Folna kislina pomaga preprečevati malformacije pri otroku.

Navodila

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika, farmacevta ali medicinske sestre. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro. Priporočeni odmerek je ena tableta dnevno, ki jo pogoltnite celo s kozarcem vode, najbolje ob obroku. V primeru jutranje slabosti priporočamo, da tableto vzamete opoldne ali zvečer.

Zareza na tableti je namenjena lažji delitvi tablete na dva dela, če ne morete pogoltniti cele tablete naenkrat.

Priporočljivo je, da zdravilo Elevit Pronatal jemljete en mesec, preden zanosite (oziroma ko nameravate zanositi), ves čas med nosečnostjo in dokler ne nehate dojiti.

Če menite, da je učinek zdravila Elevit Pronatal premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Uporaba pri mladostnikih
Zdravilo Elevit Pronatal lahko uporabljajo mladostnice, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali dojijo. Odmerjanje je enako kot za odrasle ženske.
Bolniki z boleznijo ledvic: Zdravilo Elevit Pronatal je kontraindicirano pri bolnikih s hudo okvarjenim delovanjem ledvic (glejte poglavje 2).
Bolniki z boleznijo jeter: Zdravilo Elevit Pronatal je pri bolnikih z okvarjenim delovanjem jeter treba uporabljati previdno in pod zdravniškim nadzorom.
Starejši bolniki: Zdravilo Elevit Pronatal je indicirano pri ženskah v rodni dobi. Pri starejših bolnicah uporaba zdravila Elevit Pronatal ni smiselna.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila ELEVIT PRONATAL, kot bi smeli
Akutno ali dolgoročno prekomerno odmerjanje lahko povzroči hipervitaminoze A in D in hiperkalcemijo kot tudi toksičnost železa in bakra.
Neznačilni začetni znaki, kot so: nenadni pojav glavobola, zmedenost, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, zaprtje, driska, utrujenost, razdražljivost, anoreksija, eritem, srbenje, žeja, povečan občutek žeje ali povečano izločanje urina, lahko pomenijo akutno zastrupitev. Če se takšni simptomi pojavijo, je treba zdravljenje prekiniti in se posvetovati z zdravnikom.
Dnevno zaužitje velikih odmerkov vitaminov A in D3 lahko škoduje nerojenemu otroku (glejte poglavje Nosečnost in dojenje).

Če ste pozabili vzeti zdravilo ELEVIT PRONATAL
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Nadaljujte z dnevnim odmerkom. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

Opozorila

Ne jemljite zdravila ELEVIT PRONATAL:
• če ste alergični na zdravilne učinkovine ali katero koli sestavino tega zdravila,
• če že imate hipervitaminozo (preveliko količino) vitamina A in/ali D,
• če se sočasno zdravite z vitaminom A ali s sintetičnimi izomeri izotretinoinom in etretinatom. Beta karoten se smatra kot vir dodajanja vitamina A.
• če imate hude motnje pri delovanju ledvic,
• če imate hiperkalciemijo (zvečane koncentracije kalcija v krvi) ali hudo hiperkalciurijo (zvečano izločanje kalcija s sečem),
• če imate moteno presnovo železa in/ali bakra.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Elevit Pronatal se posvetujte s svojim zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro. Priporočenega odmerka (1 tableta) ne smete preseči. Zelo veliki odmerki nekaterih pomožnih snovi, zlasti vitamina A, vitamina D, železa in bakra, so lahko zdravju škodljivi. Če prejemate druge posamične vitamine ali multivitaminske preparate, katerakoli druga zdravila ali če ste v zdravniški oskrbi, se pred jemanjem zdravila Elevit Pronatal posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Zdravilo Elevit Pronatal je treba jemati pazljivo s katerimi koli drugimi produkti, vključno s prehranskimi dopolnili in/ali obogateno hrano/pijačo, ki vsebuje vitamin A ali beta-karoten, saj so večji odmerki omenjenih snovi škodljivi zarodku in lahko povzročijo hipervitaminozo A. Zdravilo Elevit Pronatal je treba jemati pazljivo s katerimi koli drugimi produkti, vključno s prehranskimi dopolnili in/ali obogateno hrano/pijačo, ki vsebuje vitamin D, saj lahko večji dnevni odmerki povzročijo hipervitaminozo D.
Ker kalcij, askorbinska kislina in vitamin D lahko vplivajo na nastanek kamnov, morajo biti bolniki s kamni v ledvicah ali sečilih pri jemanju vitaminskih dopolnil previdni.
To zdravilo ne vsebuje joda. Zagotoviti je treba ustrezen dodatek joda.
Če zdravilo ne učinkuje v skladu s pričakovanji, morate obiskati zdravnika.

Druga zdravila in zdravilo ELEVIT PRONATAL
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Interakcije so se pojavile z naslednjimi zdravili:
- levodopo (zdravilo za zdravljenje Parkinsonove bolezni),
- bifosfonati (zdravila za zdravljenje osteoporoze),
- tiroksinom in levotiroksinom (zdravili za zdravljenje zmanjšanega delovanja ščitnice),
- digitalisom (zdravilo za zdravljenje srčnih bolezni)
- fluorokinoloni in tetraciklini (nekateri antibiotiki),
- penicilaminom (zdravilo za zdravljenje npr. revmatoidnega artritisa in Wilsonove bolezni),
- tiazidi (zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka)
- antacidi (zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline)
- trientinom (zdravilo za zdravljenje Wilsonove bolezni)
- protivirusnimi zdravili.
Posvetujte se z zdravnikom, če jemljete katerokoli od navedenih zdravil.
Če je potrebna sočasna uporaba katerega koli od teh zdravil, jih je treba jemati v razmaku 2 do 3 ur.
Holestiramin in holestipol (zdravili za zdravljenje zvišanih ravni maščob v krvi) lahko zmanjšata absorpcijo v maščobah topnih vitaminov. Če je uporaba teh dveh zdravil med nosečnostjo in med dojenjem potrebna, je treba pozorno spremljati ali jemanje zdravila Elevit Pronatal zadostuje za preprečitev pomanjkanja vitaminov A, D in E pri materi in plodu / dojenčku.

Zdravilo Elevit Pronatal skupaj s hrano in pijačo
Ker lahko oksalna kislina (najdemo jo v špinači in rabarbari) in fitinska kislina (najdemo jo v polnovrednih žitaricah) zavirata absorpcijo kalcija, ni priporočljivo jemanje tega zdravila do dve uri po obroku, ki vsebuje veliko koncentracijo oksalne ali fitinske kisline.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Zdravilo Elevit Pronatal je izdelano posebej za nosečnice in ženske, ki dojijo. Vseeno se priporočenega odmerka na sme preseči. Med nosečnostjo in dojenjem dnevni vnos ne sme presegati 2500 mg kalcija, 4000 i.e. (100 μg) vitamina D in 3000 μg (10000 i.e.) vitamina A. Upoštevati je treba vnos hrane bogate z vitaminom A (npr. jeter in jetrnih izdelkov) in/ali vitamina D ter vnos obogatenih živil in pijač, ki lahko vsebujejo visoke vrednosti teh vitaminov.
Odmerki vitamina A, večji od 10000 i.e. dnevno, so lahko teratogeni, če se uporabljajo v prvem trimesečju nosečnnosti. To zdravilo jemljite posebno previdno skupaj z drugimi dodatki in/ali obogateno hrano / pijačo, ki vsebujejo vitamin A ali beta-karoten, saj so večje količine omenjenih snovi lahko škodljive za zarodek. Kronično prekomerno odmerjanje vitamina D je lahko škodljivo zarodku. Trajno prekomerno odmerjanje vitamina D je lahko škodljivo za novorojenčka. Vitamini in minerali v tem preparatu se izločajo v materino mleko. To upoštevajte, če dojenček prejema še kakšne dodatke.
Institute of Medicine (ZDA) je za nosečnice postavil zgornje meje tolerance vnosa (UL) vitamina D 100 μg (4000 i.e.) na dan, kar se smatra kot varno. Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje 500 i.e. na tableto (12,5 μg na tableto).

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Elevit Pronatal ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje laktozo in sojino olje
Ena filmsko obložena tableta Elevit Pronatal vsebuje 45,78 mg laktoze monohidrata. To morajo upoštevati bolniki s sladkorno boleznijo.
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden vzamete zdravilo Elevit Pronatal.
Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje sojino olje. Če ste alergični na arašide ali sojo, ne uporabljajte tega zdravila.

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

V redkih primerih (pojavijo se lahko pri največ 1 od 1000 ljudi) se lahko pojavijo alergijske reakcije. Simptomi so lahko: otekanje obraza, piskajoče / oteženo dihanje, učinki na koži (izpuščaj, srbenje, pordelost ali mehurji) ali šibak ali hiter srčni utrip. Če imate katerega od teh simptomov, prenehajte jemati zdravilo ELEVIT PRONATAL in se posvetujte z zdravnikom.

O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika
Center za zastrupitve
Zaloška cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Faks: + 386 (0)1 434 76 46
e-pošta: farmakovigilanca@kclj.si.
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Takšni ukrepi pomagajo varovati okolje.
Če zdravilo ne učinkuje v skladu s pričakovanji, morate obiskati zdravnika.

Sestava

Kaj vsebuje zdravilo Elevit Pronatal
Zdravilne učinkovine so:
12 vitaminov:
vitamin A      3600 i.e.
vitamin B1                   1,55 mg
vitamin B2                   1,8 mg
vitamin B6                   2,6 mg
vitamin B12                 4,0 μg
vitamin C                     100,0 mg
vitamin D3                   500 i.e.
vitamin E                     15 i.e.
kalcijev pantotenat      10,0 mg
biotin                            0,2 mg
folna kislina                  0,8 mg
nikotinamid                  19,0 mg
7 mineralov in elementov v sledeh:
železo                          60,0 mg
kalcij                            125,0 mg
baker                           1,0 mg
magnezij                      100,0 mg
mangan                       1,0 mg
fosfor                           125,0 mg
cink                              7,5 mg
Druge pomožne snovi so:
jedro tablete: laktoza monohidrat, manitol, makrogol 400, glicerildistearat, želatina, mikrokristalna celuloza, etilceluloza, natrijev karboksimetilškrob, magnezijev stearat, povidon K90, povidon K30;
filmska obloga: hipromeloza, vodna disperzija etilceluloze (etilceluloza, natrijev lavrilsulfat, cetilni alkohol), makrogol 6000, smukec, titanov dioksid (E171), rumeni železov oksid (E172).

Izgled zdravila ELEVIT PRONATAL in vsebina pakiranja
Zdravilo Elevit Pronatal so rumene, na obeh straneh izbočene, podolgovate filmsko obložene tablete z razdelilno zarezo.

Zdravilo Elevit Pronatal je na voljo v pakiranju po 30 oziroma 100 filmsko obloženih tablet.

Trenutno je izdelek na zalogi v prodajalnah:

Izdelka ni na zalogi.

Sorodni izdelki

B-complex obložene tablete, 60 obloženih tablet
B-complex obložene tablete, 60 obloženih tablet

Zdravilo B-complex vsebuje vitamine skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. 

9,11 €
 
Plivit C 500 mg tablete, 20 tablet
Plivit C 500 mg tablete, 20 tablet

Zdravilo Plivit C vsebuje zdravilno učinkovino askorbinsko kislino (vitamin C).

3,50 €
 
Magnesol 150 mg, 20 šumečih tablet
Magnesol 150 mg, 20 šumečih tablet

Zdravilo Magnesol vsebujejo magnezij v obliki magnezijevega citrata. V telesu ima magnezij pomembno vlogo; nahaja se v skeletu in mehkih tkivih ter je nujno potreben za pravilno delovanje vsake celice. Sodeluje pri presnovi beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in nukleinskih kislin. Aktivira več kot 300 encimov in sodeluje pri sintezi beljakovin in presnovi ogljikovih hidratov.

6,31 €
 
Pikovit sirup, 150 ml
Pikovit sirup, 150 ml

S sirupom Pikovit je namenjen predvsem otrokom in z njim zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih in nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo.

 

5,89 €
 
Pikovit, 30 obloženih tablet
Pikovit, 30 obloženih tablet


Z obloženimi tabletami Pikovit, ki so namenjene predvsem otrokom, zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih, kalciju in fosforju ter nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo.

4,91 €
 
Pikovit forte, 30 obloženih tablet
Pikovit forte, 30 obloženih tablet

Obložene tablete Pikovit forte vsebujejo 11 najpomembnejših vitaminov v količini, ki ustreza priporočeni dnevni potrebi otrok od 7. leta naprej.

5,61 €