Sanolabor

 

Šifra:

Bekunis zdravilni čaj, 80 g
Bekunis zdravilni čaj, 80 g
    Za povečavo kliknite na sliko

Bekunis je čaj je odvajalo rastlinskega izvora, ki učinkuje po 8 do 12 urah.  Več>>

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  • pdf
5,61 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

Namenjeno je kratkotrajni uporabi za spodbujanje odvajanja blata v primerih občasnega zaprtja, kot so na primer zaprtje zaradi spremenjenega načina prehranjevanja, na potovanjih, v stresnih obdobjih, pri zmanjšani fizični aktivnosti, pretežno sedečem delu in podobnih stanjih. Uporabljamo ga takrat, ko zaprtja ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano in vlakninskimi odvajali.

Navodila

Prelijte eno polno žličko čaja s skodelico vrele vode in pustite stati 5-20 minut. Poparek odcedite in srkajte v majhnih požirkih. Popijte eno skodelico zdravilnega čaja dnevno, najbolje po večernem obroku pred spanjem. 

Običajno zadostuje, da vzamete zdravilo 2 do 3 krat na teden. Odmerek lahko spremenite le po dogovoru z zdravnikom ali farmacevtom. Ne uporabljajte zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom. 

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Bekunis zdravilni čaj, kot bi smeli, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. 

Opozorila

Ne jemljite zdravila Bekunis zdravilni čaj:
- če ste preobčutljivi na zdravilne učinkovine;
- če imate črevesno zaporo (ileus), zožitev (stenozo) ali ohlapnost (atonijo) črevesa, vnetja slepiča (apendicitis), vnetno bolezen debelega črevesa (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis);
- če imate trebušne bolečine neznanega izvora;
- če imate hudo dehidracijo z izgubo vode in elektrolitov.
Zdravilnega čaja ne smejo uporabljati otroci, mlajši od 12 let.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Bekunis zdravilni čaj
- Ne uporabljajte zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom; če težave v tem času ne prenehajo ali pa se pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom!
- Kot vsa odvajala se tudi to zdravilo ne sme uporabljati pri bolnikih z zastojem blata v danki ter ob nepojasnjenih akutnih ali dolgotrajnih prebavnih motnjah (npr. pri trebušni bolečini, slabosti in bruhanju), razen po navodilu zdravnika; ti znaki so namreč lahko znak potencialne ali črevesne zapore.
- Če so odvajala potrebna vsakodnevno, treba raziskati vzrok zaprtja.
- Dolgotrajni uporabi odvajal se je treba izogibati; uporaba stimulativnih odvajal skozi daljše obdobje lahko poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter vodi v poslabšano delovanje oz. lenobnost črevesa in odvisnost od odvajal.
- Driska je lahko znak prevelikega odmerjanja.
- Zdravilo naj se uporablja le tedaj, ko zdravilnega učinka ni mogoče doseči s spremembo prehrane ali uporabo vlakninskih odvajal oz. odvajal, ki povečajo volumen blata.
- Ob uporabi zdravila pri odraslih bolnikih z inkotinenco naj se hlačne predloge menjajo pogosteje, da se prepreči podaljšan stik kože z blatom.
- Med uporabo zdravila se lahko pojavi tudi rumeno ali rdeče-rjavo obarvanje urina, ki nima za zdravje škodljivih posledic.
- Pri bolnikih z obolenji ledvic je večja verjetnost elektrolitskega neravnotežja.
- Uporaba antrakinonskih odvajal pri kroničnem zaprtju ne more nadomestiti sprememb v prehrani.
- Odvajala niso primerno sredstvo za hujšanje.

Jemanje drugih zdravil
V primeru dolgotrajne uporabe oz. zlorabe zdravila lahko pride do znižanja ravni kalija v krvi (hipokaliemija), posledica česar je okrepitev delovanja srčnih glikozidov in medsebojno delovanje z zdravili za zdravljenje motenj srčnega ritma. Sočasna uporaba z drugimi zdravili, ki znižujejo koncentracijo kalija v krvi (npr. zdravila, ki odvajajo vodo iz telesa (diuretiki), zdravila, ki imajo podobno delovanje kot hormoni skorje nadledvične žleze (kortikosteroidi) in korenina golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix), lahko vodi v povečano elektrolitsko neravnotežje. 

Če jemljete katero od navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Bekunis zdravilnega čaja posvetujte z zdravnikom. Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili na recept.

Nosečnost in dojenje
Uporabo v času nosečnosti in dojenja odsvetujemo.
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi imel Bekunis zdravilni čaj vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Če pa opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na 
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika
Center za zastrupitve 
Zaloška cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Faks: + 386 (0)1 434 76 46
Pošta: farmakovigilanca@kclj.si
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7-14 dneh, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sestava

Kaj vsebuje zdravilo Bekunis zdravilni čaj
100 g zdravilnega čaja vsebuje:
25 g lista sene (Cassia senna L., folium) in
75 g plodu sene (največ 50 g plodu ozkolistne sene (Cassia angustifolia Vahl, fructus) in največ 25 g plodu ostrolistne sene (Cassia senna L., fructus)).
Pomožnih snovi ni.

Navedba sestave na odmerno enoto:
1 polna čajna žlička (1 g) zdravilnega čaja vsebuje 0,25 g lista sene (Cassia senna L., folium) in 0,50 - 0,75 g plodu sene (največ 0,50 g plodu ozkolistne sene (Cassia angustifolia Vahl, fructus)
in največ 0,25 g plodu ostrolistne sene (Cassia senna L., fructus), tako da ustreza 22,5 -30,0 mg hidroksiantracenskih derivatov, izraženih kot senozid B.

Sorodni izdelki

Linex Linbi škatla z 10 vrečicami po 1,5 g praška
Linex Linbi škatla z 10 vrečicami po 1,5 g praška

Zdravilo Linex Linbi je probiotik, kar pomeni, da vsebuje mikroorganizme, ki v ustreznih
količinah koristijo zdravju. Zdravilo Linex Linbi vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki
pomagajo pri vzpostavljanju in vzdrževanju ravnovesja ter delovanju mikroorganizmov v
črevesju (črevesne mikroflore) predvsem pri dojenčkih in otrocih.

11,80 €
 
Linex, 32 kapsul
Linex, 32 kapsul

Zdravilo Linex je probiotik, kar pomeni, da vsebuje mikoroorganizme, ki v ustreznih količinah koristijo zdravju. Zdravilo Linex vsebuje tri vrste živih liofiliziranih mlečnokislinskih bakterij, ki uravnavajo fiziološko ravnovesje mikroorganizmov v črevesju (črevesne mikroflore) in so odporne proti določenim antibiotikom in kemoterapevtikom. 

13,78 €
 
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 20 tablet
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 20 tablet

Zdravilo deluje tako, da zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Zdravilo Rupurut spodbuja dejavnike, ki varujejo želodčno sluznico ter pospešuje celjenje poškodovane želodčne
sluznice.

 

6,14 €
 
Iberogast peroralne kapljice, raztopina 50 ml
Iberogast peroralne kapljice, raztopina 50 ml

Iberogast je zdravilo rastlinskega izvora.

14,73 €
 
Laksan zrnca, 70 g
Laksan zrnca, 70 g

Laksan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja (na primer zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali ob dolgotrajnejšem ležanju v postelji), kadar ustrezna fizična dejavnost, spremenjena prehrana in vlakninska odvajala ne zadoščajo. 

6,64 €
 
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 20 tablet
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 20 tablet

Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline: spahovanje kisline, zgaga, pekoča bolečina v želodcu, vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.

6,03 €