Sanolabor

 

Šifra:

Bekunis zdravilni čaj, 80 g
Bekunis zdravilni čaj, 80 g
    Za povečavo kliknite na sliko

Bekunis je čaj je odvajalo rastlinskega izvora, ki učinkuje po 8 do 12 urah.  Več>>

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  • pdf
5,89 €
    V košarico

Izdelka ni na zalogi v spletni trgovini.
Dobava: predvidoma 1 teden.

Podroben opis

Namenjeno je kratkotrajni uporabi za spodbujanje odvajanja blata v primerih občasnega zaprtja, kot so na primer zaprtje zaradi spremenjenega načina prehranjevanja, na potovanjih, v stresnih obdobjih, pri zmanjšani fizični aktivnosti, pretežno sedečem delu in podobnih stanjih. Uporabljamo ga takrat, ko zaprtja ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano in vlakninskimi odvajali.

Navodila

Prelijte eno polno žličko čaja s skodelico vrele vode in pustite stati 5-20 minut. Poparek odcedite in srkajte v majhnih požirkih. Popijte eno skodelico zdravilnega čaja dnevno, najbolje po večernem obroku pred spanjem. 

Običajno zadostuje, da vzamete zdravilo 2 do 3 krat na teden. Odmerek lahko spremenite le po dogovoru z zdravnikom ali farmacevtom. Ne uporabljajte zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom. 

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Bekunis zdravilni čaj, kot bi smeli, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. 

Opozorila

Ne jemljite zdravila Bekunis zdravilni čaj:
- če ste preobčutljivi na zdravilne učinkovine;
- če imate črevesno zaporo (ileus), zožitev (stenozo) ali ohlapnost (atonijo) črevesa, vnetja slepiča (apendicitis), vnetno bolezen debelega črevesa (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis);
- če imate trebušne bolečine neznanega izvora;
- če imate hudo dehidracijo z izgubo vode in elektrolitov.
Zdravilnega čaja ne smejo uporabljati otroci, mlajši od 12 let.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Bekunis zdravilni čaj
- Ne uporabljajte zdravila dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom; če težave v tem času ne prenehajo ali pa se pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom!
- Kot vsa odvajala se tudi to zdravilo ne sme uporabljati pri bolnikih z zastojem blata v danki ter ob nepojasnjenih akutnih ali dolgotrajnih prebavnih motnjah (npr. pri trebušni bolečini, slabosti in bruhanju), razen po navodilu zdravnika; ti znaki so namreč lahko znak potencialne ali črevesne zapore.
- Če so odvajala potrebna vsakodnevno, treba raziskati vzrok zaprtja.
- Dolgotrajni uporabi odvajal se je treba izogibati; uporaba stimulativnih odvajal skozi daljše obdobje lahko poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter vodi v poslabšano delovanje oz. lenobnost črevesa in odvisnost od odvajal.
- Driska je lahko znak prevelikega odmerjanja.
- Zdravilo naj se uporablja le tedaj, ko zdravilnega učinka ni mogoče doseči s spremembo prehrane ali uporabo vlakninskih odvajal oz. odvajal, ki povečajo volumen blata.
- Ob uporabi zdravila pri odraslih bolnikih z inkotinenco naj se hlačne predloge menjajo pogosteje, da se prepreči podaljšan stik kože z blatom.
- Med uporabo zdravila se lahko pojavi tudi rumeno ali rdeče-rjavo obarvanje urina, ki nima za zdravje škodljivih posledic.
- Pri bolnikih z obolenji ledvic je večja verjetnost elektrolitskega neravnotežja.
- Uporaba antrakinonskih odvajal pri kroničnem zaprtju ne more nadomestiti sprememb v prehrani.
- Odvajala niso primerno sredstvo za hujšanje.

Jemanje drugih zdravil
V primeru dolgotrajne uporabe oz. zlorabe zdravila lahko pride do znižanja ravni kalija v krvi (hipokaliemija), posledica česar je okrepitev delovanja srčnih glikozidov in medsebojno delovanje z zdravili za zdravljenje motenj srčnega ritma. Sočasna uporaba z drugimi zdravili, ki znižujejo koncentracijo kalija v krvi (npr. zdravila, ki odvajajo vodo iz telesa (diuretiki), zdravila, ki imajo podobno delovanje kot hormoni skorje nadledvične žleze (kortikosteroidi) in korenina golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix), lahko vodi v povečano elektrolitsko neravnotežje. 

Če jemljete katero od navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Bekunis zdravilnega čaja posvetujte z zdravnikom. Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili na recept.

Nosečnost in dojenje
Uporabo v času nosečnosti in dojenja odsvetujemo.
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi imel Bekunis zdravilni čaj vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Če pa opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na 
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika
Center za zastrupitve 
Zaloška cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Faks: + 386 (0)1 434 76 46
Pošta: farmakovigilanca@kclj.si
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7-14 dneh, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sestava

Kaj vsebuje zdravilo Bekunis zdravilni čaj
100 g zdravilnega čaja vsebuje:
25 g lista sene (Cassia senna L., folium) in
75 g plodu sene (največ 50 g plodu ozkolistne sene (Cassia angustifolia Vahl, fructus) in največ 25 g plodu ostrolistne sene (Cassia senna L., fructus)).
Pomožnih snovi ni.

Navedba sestave na odmerno enoto:
1 polna čajna žlička (1 g) zdravilnega čaja vsebuje 0,25 g lista sene (Cassia senna L., folium) in 0,50 - 0,75 g plodu sene (največ 0,50 g plodu ozkolistne sene (Cassia angustifolia Vahl, fructus)
in največ 0,25 g plodu ostrolistne sene (Cassia senna L., fructus), tako da ustreza 22,5 -30,0 mg hidroksiantracenskih derivatov, izraženih kot senozid B.

Sorodni izdelki

Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 20 tablet
Rupurut 500 mg žvečljive tablete, 20 tablet

Zdravilo deluje tako, da zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Zdravilo Rupurut spodbuja dejavnike, ki varujejo želodčno sluznico ter pospešuje celjenje poškodovane želodčne
sluznice.

 

6,14 €
 
Rennie 680 mg/80 mg, 24 žvečljivih tablet
Rennie 680 mg/80 mg, 24 žvečljivih tablet


Rennie je zdravilo, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka. 

6,04 €
 
Bekunis gastrorezistentne tablete, 45 tablet
Bekunis gastrorezistentne tablete, 45 tablet

Bekunis gastrorezistentne tablete so odvajalo rastlinskega izvora, ki učinkuje po 8 do 12 urah.

5,47 €
 
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 tablet
Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 tablet

Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline: spahovanje kisline, zgaga, pekoča bolečina v želodcu, vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.

12,05 €
 
Timijan in slez Bronchostop peroralna raztopina, 150 ml
Timijan in slez Bronchostop peroralna raztopina, ...

Zdravilo Timijan in slez Bronchostop peroralna raztopina se uporablja za pomirjanje razdraženega žrela in lažje izkašljevanje pri prehladnih obolenjih s kašljem. 

6,31 €
 
B-complex obložene tablete, 60 obloženih tablet
B-complex obložene tablete, 60 obloženih tablet

Zdravilo B-complex vsebuje vitamine skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. 

9,11 €