Sanolabor

 

Šifra:

Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle ZAJČKI za starejše in osebe z demenco
    Za povečavo kliknite na sliko

Sestavljanka je namenjena kakovostnem preživljanju prostega časa starejših in oseb z demenco. Koščki sestavljanke so debelejši in brez zatičev, črno-bela ali barvna podlaga služita kot pomoč pri sestavljanju.

  Več>>

16,95 €
    V košarico

Dobavljivost: Na zalogi v spletni trgovini

Podroben opis

S sestavljanko želimo spodbuditi uporabnike, da kakovostno preživljajo svoj prosti čas čim dlje časa, ohranjajo svojo samostojnost in neodvisnost.  

Sestavljanka je narejena na podlagi praktičnih izkušenj dela s starejšimi s kognitivnim upadom in osebami z začetno ter rahlo napredovano demenco.

 • Pri oblikovanju sestavljank so bile upoštevane specifične potrebe oseb s kognitivnim upadom in demenco, saj se pri njih lahko pojavijo, poleg kognitivnih težav (spomin, mišljenje, logično sklepanje, pozornost itd.), tudi težave z motoriko, finomotoriko, koordinacijo oko roka in vidnimi zaznavami.
   
 • Kosi sestavljanke so prilagojeni tako, da omogočajo lažje, enostavno rokovanje (debelina, velikost delov, oblika).
   
 • Realistične fotografije v kontrastnih barvah omogočajo lažje prepoznavanje motivov in hitrejši priklic iz dolgotrajnega spomina, ki je pri demenci najdlje ohranjen.
   
 • Slikovni podlagi omogočata uporabo sestavljanke v dveh težavnostnih stopnjah (uporaba črno-bele ali barvne podlage, sestavljanje brez podlage), zato jo bodo osebe lahko uporabljale dlje časa; tako v obdobju začetne, zmerne kot tudi rahlo napredovane demence ali pri kognitivnem upadu.
   
 • Testiranja sestavljanke v domovih za starejše so pokazala, da jo osebe z zmerno demenco v povprečju sestavljajo približno 20 do 30 minut, s tem pa krepijo pozornost, koncentracijo in vztrajnost.
   
 • Aktivnost lahko tudi sprošča in umirja osebo, saj se med sestavljanjem osredotoča na nalogo in za trenutek pozabi na druge skrbi. Ko oseba ne zmore več opravljati vsakodnevnih aktivnosti tako kot nekoč, ji lahko sestavljanke pomagajo pri ohranjanju občutka kompetentnosti in zmožnosti.

Raziskave kažejo, da imajo različne kognitivne aktivnosti  ob redni uporabi pozitivne učinke na miselne sposobnosti, logično sklepanje, spomin, motorične, finomotorične in zaznavne zmožnosti osebe, pozornost, počutje ter komunikacijo.

Sestavljanka je primerna tudi za mlajše otroke in/ali za skupno sestavljanje vseh generacij, kar še posebej vpliva na krepitev in ohranjanje medsebojnih odnosov ter spodbujanje prijetne komunikacije. Prilagodljiv okvir za sestavljanje, črno bela in barvna podloga pa omogočajo, da lahko osebe sestavljajo tudi samostojno in/ali ob pomoči delovnih terapevtov, družinskih članov, prijateljev idr.

Navodila

Sestavljanko lahko sestavljamo samostojno, v paru ali ob pomoči svojcev, delovnih terapevtov in drugih.

Sestavljamo lahko na več težavnostnih stopnjah: 

 • samostojno, brez predloge z ali brez okvirja
 • ob barvni predlogi z ali brez okvirja
 • ob črno beli predlogi z ali brez okvirja

Velikost in oblika delov sestavljank je enostavna, nekoliko debelejši in večji delci omogočajo lažje rokovanje. Na začetku  sestavimo priložen okvir, da so deli sestavljanke stabilni in se lažje prostorsko orientiramo. Nato dele sestavljanke smiselno polagamo enega ob drugega, dokler ne sestavimo celote. Priložene fotografije se lahko uporabijo na dva načina: kot podlaga ali kot predloga. Če želimo težjo različico sestavljamo brez fotografij, za nekoliko lažje uporabimo črno belo, najlažja stopnja sestavljanja pa bo z uporabo barvne fotografije.

Sestava

 • Večji in debelejši koščki sestavljanke
 • Koščki nimajo zatičev, kar poenostavi sestavljanje
 • Črno-bela podloga z mrežo in prilagodljiv okvir sta v veliko pomoč pri sestavljanju
 • Majhno število kosov – 15 kos
 • Kontrastne barve
 • Realistični motivi, ki omogočajo lažji priklic dolgotrajnih spominov, ki so pri demenci najdlje ohranjeni
 • Primerno za starejše, osebe z zmerno do napredovano obliko demence in otroke

Sorodni izdelki

Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe z demenco
Sestavljanka/puzzle DEKLICA za starejše in osebe ...

Sestavljanka  je namenjena kakovostnem preživljanju prostega časa starejših in oseb z demenco. Koščki sestavljanke so debelejši in brez zatičev, črno-bela ali barvna podlaga služita kot pomoč pri sestavljanju.

16,95 €
 
Podloga iz frotirja, 200x90 cm
Podloga iz frotirja, 200x90 cm

Podloge so izdelane iz oslojenega frotirja, ki je pralen na 95°C in sušljiv v sušilnem stroju. 

40,00 €
 
Prijemalka za pobiranje 81 cm Drive
Prijemalka za pobiranje 81 cm Drive

Prijemalka, ki vam s svojimi posebnimi gumijastimi kleščami pomaga prijeti in pobrati celo najmanjši predmet. 

30,13 €
 
Volneni čepki Ohropax, 12 kom
Volneni čepki Ohropax, 12 kom

Ohropax volneni ušesni čepki omogočajo dobro zaščito pred vodo pri tuširanju in kopanju.

3,85 €
 
A-CERUMEN ušesna raztopina, 10x2 ml
A-CERUMEN ušesna raztopina, 10x2 ml

Raztopina v ampulah za odstranjevanje ostankov ušesnega masla in preprečevanje nastanka zamaškov. Učinkovito raztaplja tudi zamaške iz ušesnega masla.

10,10 €
 
Pametna ura Lunatel za starostnike
Pametna ura Lunatel za starostnike

Pametna ura Lunatel je namenjena predvsem nudenju varnosti in povečanju samostojnosti starostnikov, ter krepitvi njihove samozavesti. Prav tako pa je primerna za vse, ki so lahko ogroženi ali le potrebujejo občutek varnosti.

299,00 €