Sanolabor

 

Zobna gnilobaŠport

Čeprav so zobne obloge oziroma bakterije v njih vzrok tako za zobno gnilobo (karies) kot za vnetje dlesni (gingivitis), je zanimivo vedeti, da teh stanj ne povzročajo iste bakterije. V naših ustih je več kot 700 vrst mikroorganizmov. Niso vsi škodljivi za naše zdravje, pa še tisti, ki nam lahko povzročijo težave, nam jo zagodejo takrat, ko se preveč razmnožijo.

Razmerja med posameznimi mikroorganizmi v zobnih oblogah so odvisna od več dejavnikov. Zanimiv je podatek, da je zobna gniloba morda glavna težava do 30. leta, potem pa začne strmo naraščati vnetje obzobnih tkiv. Če bomo otroke naučili temeljite ustne higiene, jih torej ne bomo obvarovali samo pred zobno gnilobo, temveč bo ta dobra navada prispevala še k preprečevanju vnetja dlesni. 

Vedno očistite vse zobne površine vsakega zoba

Med rastjo in razvojem se otrokova usta zelo spreminjajo. Od brezzobosti, mlečnih zob, manjkajočih zob do mešanega zobovja (mlečni in stalni zobje) pa vse do vseh izraslih stalnih zob. Vodilo temeljite higiene je seveda ves čas enako – očistiti vse zobne površine vsakega zoba. Se pa v tem obdobju sprememb spreminja tudi pot do tega rezultata.

Prvi stik z zobno ščetko naj bo prijeten

Zelo pomembno je, kakšen bo otrokov prvi stik z zobno ščetko. Če bo neprijeten ali celo boleč, smo si naredili medvedjo uslugo. Ob prijetni izkušnji bo navajanje na to vsakodnevno opravilo precej enostavnejše.

Ščetka z več tisoč tankimi vlakni je nežna do otroških zob in dlesni, hkrati pa je zaradi velikega števila tankih ščetin zelo učinkovita pri odstranjevanju zobnih oblog tudi s težje dostopnih mest. Da bi preprečili zobno gnilobo v griznih površinah kočnikov (fisurah), si lahko pomagamo s čopasto zobno ščetko. To ščetko s pridom uporabimo tudi na mestih, ki so običajni zobni ščetki težje dostopna. Za preprečevanje zobne gnilobe med zobmi si pomagamo z zobnimi nitkami za enostavno uporabo ali z nežnimi tankimi medzobnimi ščetkami.


Besedilo je nastalo v sodelovanju s Flegis.