Sanolabor

 

Zakaj pri virozi izbrati liposomski vitamin C?Današnja hrana je zaradi industrializiranega načina pridelave žal vse bolj osiromašena dejanskih hranil, zato niti z uživanjem raznolike hrane, velikokrat ne dobimo vseh hranil v zadostni količini. Tudi hrana, ki je pridelana ekološko, raste iz osiromašenih tal. Naše okolje je onesnaženo in obremenjeno z različnimi sevanji. Še vedno je domača ali ekološko pridelana hrana boljša izbira, vendar se moramo zavedati, da bomo tudi iz te težko dobili vse, kar potrebujemo za optimalno zdravje.Eden izmed dokazov za to je vitamin C, ki je izjemno pomemben prav za naš imunski sistem in ga je, predvsem v primeru bolezni, težko dobiti dovolj samo iz prehrane. V primeru okužbe ga naše celice potrebujejo velike količine za ključne procese v boju proti škodljivim mikrobom, kot je na primer fagocitoza. To je proces, ko bele krvne celice, med njimi najbolj nevtrofilci, prebavijo in uničujejo škodljive tuje delce, bakterije, stare in poškodovane celice. Nevtrofilci, ki so najbolj številni med belimi krvničkami, so prvi odgovor na bakterijska ali glivična vnetja. Če vitamina C v celicah ni dovolj, ti procesi ne morejo potekati optimalno. Vitamin C je tudi zelo močen antioksidant. V boju proti bakterijam in virusom nastane tudi zelo veliko prostih radikalov, ki jih je potrebno nevtralizirati, in tudi tukaj nam, v času okrevanja, pomaga vitamin C. 

Študije kažejo, da se običajne oblike vitamina C (prašek, kapsule, tablete) v črevesju absorbirajo slabo (tudi do le 15-odstotno). Absorpcija nam pove, kolikšen delež vitamina dejansko pride v krvni obtok in je v telesu na voljo za delovanje. Količina, ki dejansko prispe do celic, pa je še dodatno nižja, zato so v času bolezni te oblike manj učinkovite. Pri visokih odmerkih lahko zaradi draženja črevesja povzročijo drisko.

Kako se lahko odpravijo te pomanjkljivosti? 

Te pomanjkljivosti lahko reši uporaba liposomske tehnologije - liposomov.  Njihova prednost je, da je vitamin C obdan z maščobnim mehurčkom (iz fosfolipidov), ki je iz iste snovi kot celične membrane. Takšen vitamin C se nemoteno absorbira prek stene tankega črevesja naravnost v limfo. Liposomi ne potujejo najprej v jetra, ampak direktno do srca in organov, ter tako hitro in učinkovito dostavijo vitamin C direktno celicam. Ko pride do celice, se mehurček iz fosfolipidov zlije s celično steno in v celico odda C vitamin. Za liposomski vitamin C  velja, da dobri izdelki zagotavljajo tudi več kot 90-odstotno absorpcijo. 

Pri nakupu moramo biti previdni. Zato je dobro prebrati nekaj več o izdelku in proizvajalcu, da bomo izbrali kakovosten, predvsem pa učinkovit izdelek. Na tržišču so tudi dopolnila, ki se imenujejo liposomska, pa to v resnici niso. Izkušnje kažejo, da ima kakovosten liposomski izdelek jasno navedeno količino fosfolipidov in nutrienta, ki morata biti vsaj v enakem razmerju. Le tako se lahko zagotovi, da je fosfolipidov dovolj, da lahko vso količino nutrienta obdajo v mehurčke. Naslednja ključna stvar je, kolikšen delež nutrienta je dejansko obdan z fosfolipidi (enkapsuliran). Le za ta del lahko namreč trdimo, da nutrient nedotaknjen pride do celične stene. Veliko je namreč izdelkov, ki spominjajo na emulzijo, kjer je nutrient emulgiran in ne enkapsuliran. Nenazadnje je potrebno vedeti, da so liposomi občutljivi za svetlobo in kisik. Tako da ste lahko, samo za tiste izdelke, ki so pakirani v odmerke za enkratno uporabo, prepričani, da pri njih ni prišlo do oksidacije in poškodbe liposomov zaradi večkratnega odpiranja embalaže.


Avtor: Olga Čanžek, dr. med.