Sanolabor

 

Zakaj potrebujemo silicij?Šport

Silicij je zelo pomemben mineral v sledovih in je esencialen za veliko biokemijskih reakcij v celicah. Ima vlogo pri normalni tvorbi kolagena, elastina in vezivnega tkiva. Koliko kolagena lahko tvorimo v našem telesu, je zelo pomembno, ker vpliva na prožnost tkiv, kože, ožilja in fleksibilnost sklepov. Silicij je pomemben tudi pri tvorbi kosti. Ugotovili so, da igra pomembno vlogo tudi pri izločanju težkih kovin iz telesa (predvsem aluminija).
 

Kaj je silicij in kje ga najdemo?
Silicij je mineral in je drugi najpogostejši element v Zemljini skorji, prispeva kar 25,7 % njene teže. V naravi ga ne najdemo samostojnega, nahaja se v zemlji in kamninah, ker ima močno afiniteto za vezavo z drugimi elementi, tvori tudi čudovite kompleksne strukture (ametist, opal,…).

Nekaj silicija lahko dobimo iz čiste izvirske vode. Nekaj ga najdemo tudi v rastlinskih živilih, predvsem v luščinah žit, vendar se s predelavo živil večina uniči. Za dobro absorpcijo je pomembno, da imamo popolnoma zdravo in funkcionalno črevesno floro. 

Zakaj niso vse oblike silicija enako učinkovite?
Silicijeve spojine praviloma težijo k tvorbi velikih molekularnih kompleksov, ki jih telo slabo absorbira, velik delež pa se izloči z urinom. Prav zato številna prehranska dopolnila s silicijem nimajo želene absorpcije. Učinkovitost in procent absorpcije sta odvisna od njegovih molekul. 

Veliko produktov na trgu vsebuje netopno obliko oksidiranega silicija. Tudi ekstrakti iz rastlin (bambus, kopriva) so za naše telo večinoma neuporabni, če niso pravilno obdelani. Ko namreč rastline pri rasti absorbirajo silicij iz zemlje, ga takoj kristalizirajo. Tudi ta oblika silicija je netopna (oksidirana) in jo naše telo zelo težko uporabi.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo silicijev dioksid ali koloidni silicij, imajo večinoma zelo slabo uporabi, ker vsebujejo oksidiran silicij, kljub temu da vsebujejo veliko silicija. Pri tem je potrebna še posebna previdnost tudi zaradi morebitne obremenitve ledvic, še posebej, če je v preparatu visoka koncentracija silicija.

Če imate silicij v tekoči obliki in proizvajalec priporoča, da ga pred uporabo premešate, najverjetneje vsebuje silicij v obliki skupkov, ki se usedejo na dno. Tako obliko silicija telo zelo slabo absorbira.

Kateri silicij naj izberem?
Primerna oblika silicija, ki zagotavlja visoko absorpcijo je monomerna kratkoverižna, ker ima le ta visok elektro-kemičen potencial in prečka celično membrano, ki je polimerne molekule ne morejo in ne kristalizira v telesu.

Taka oblika silicija je monometilsilanetriol (MMST). Večinoma je v tekoči obliki, je zelo stabilen, ne oksidira in ko vstopi v organizem se pretvori v ortosilicijevo kislino (OSA), ki telo hitro oskrbi s silicijem. Ta oblika silicija je varna za dolgotrajno jemanje, ker se odlično uporabi. 

Druga učinkovita oblika silicija je ortosilicijeva kislina, pod pogojem da je dobro stabilizirana, kar je težko zagotoviti. Tudi ta oblika silicija je varna za dolgotrajno jemanje.

Silicij G5 je razvil znanstvenik Loic Le Ribault po 50ih letih raziskav. Silicij v obliki monometilsilanetriola (MMST) se je izkazal za silicij z najvišjo stopnjo absorpcije, saj je njegova absorpcija za 4 do 10 krat višja od ostalih oblik.*

Avtor članka: Irena Rakuša, Univ. Dipl. Mikrobiologinja, prehranska svetovalka


Viri, reference:
1 Povzeto po: https://www.siliciumg5.com/en/blog/entrada/how-to-choose-an-effective-and-fast-effect-silica

2 https://sl.wikipedia.org/wiki/Silicij

3 Nra. Noemi Boque. Nutritional bioavailability comparative of three silica rich food complements. Centre Tecnologico de Nutricio I Salut. 2015

*V primerjavi s s holinom stabilizirano ortosilicijevo kislino, magnezijevim trisilikatom in koloidnim silicijem.

 

 

Sorodni artikli

Spirulina Pukka, 150 tablet
Spirulina Pukka, 150 tablet

Prehransko dopolnilo - Spirulina. Odličen vir vitaminov in mineralov.

 

20,71 €
 
Ashwagandha PlanetBIO, 180 kapsul
Ashwagandha PlanetBIO, 180 kapsul

PlanetBIO ekološko gojena ashwagandha.

Prehransko dopolnilo.

17,99 €
 
Camu camu v prahu PlanetBIO, 100 g
Camu camu v prahu PlanetBIO, 100 g

PlanetBIO camu camu v prahu je bogat vir vitamina C.

Prehransko dopolnilo.

17,99 €
 
Maca PlanetBIO, 200 kapsul
Maca PlanetBIO, 200 kapsul

Prehransko dopolnilo za vitalnost.

15,99 €
 
Spirulina v prahu PlanetBIO, 100 g
Spirulina v prahu PlanetBIO, 100 g

PlanetBIO spirulina v prahu je bogat vir beljakovin, vitamina A, vitaminov B1 in B2, železa in mangana. Gojena je v sladkovodnih bazenih  na Tajvanu, izpostavljena naravni sončni svetlobi, zaradi česar v sebi razvije kar največ klorofila in hranil.

12,99 €
 
Pšenična trava v prahu PlanetBIO, 100 g
Pšenična trava v prahu PlanetBIO, 100 g

PlanetBIO pšenična trava raste na evropskih tleh, na neokrnjenih ekoloških poljih. Ob prisotnosti naravne sončne svetlobe razvije v sebi kar največ klorofila in hranil. Bogata je z vlakninami, folno kislino, železom in vitaminom C, zato predstavlja odličen dodatek smutijem in sokovom

8,99 €