Sanolabor

 

Ortopedski vzglavniki za lajšanje tegobŠport

Kakovosten spanec je osnova zdravega življenja. Spočit organizem lažje prenaša vsakodnevne obremenitve in napore.

Na trgu so na voljo posebni ortopedski vzglavniki, namenjeni ljudem s bolečinami v vratu ali hrbtenici ter ljudem, ki trpijo zaradi migren ali pogostih glavobolov.

Posebnost vzglavnikov švicarskega proizvajalca Witschi Kissen, so posebni "kalupi" za namestitev glave in 2 ušesna kalupa. Vzglavnik je na voljo v različnih velikostih, saj so kalupi prilagojeni različnim konfekcijskim številkam. Na ta način res dobimo vzglavnik, prilagojen našim telesnim meram.

Koliko časa boste potrebovali, da se navadite na vzglavnik?
Iz izkušenj izhaja, da običajno traja 2-3 noči, v posameznih primerih pa lahko tudi 1-2 tedna. V kolikor se pojavijo težave s prilagodljivostjo je pomembno, da ne obupate že po prvi noči uporabe. Z uporabo je potrebno vztrajati, dokler po nekaj tednih opazite, da je vaše počutje iz dneva v dan boljše.

Kaj storiti v primeru, če se pojavi več nelagodja?
V tem primeru ni razloga za skrb - nasprotno - saj uporaba ortopedskega vzglavnika Witschi kaže na intenzivno vadbo in raztezalno terapijo hrbta med spanjem. Mišične bolečine v vratu in ramenih postopoma ponehajo po nekaj nočeh. Z okrevanjem pa se nelagodje odpravi.

Kako se pravilno uporablja vzglavnik Witschi?
Višjo stranico vzglavnika se namesti proti ramenom, nižja stranica je nameščena proti robu postelje.

Ležeči položaj: Višjo stranico vzglavnika namestite ob ramena tako, da je glava dobro podprta v "kalupu" za namestitev glave.
Bočni položaj: Glavo namestite na levo ali desno stran ležalnika. V tem položaju boste začutili "ušesni kalup", ki prijetno sprosti moteč pritisk na ušesa. Poleg tega je prazen prostor med glavo in rameni v tem položaju pravilno podprt, kar omogoča mišičnemu sistemu vratu in hrbta udobno sprostitev. Takšen položaj sprošča in razteza hrbtenico.

Besedilo: Witschi Kissen