Sanolabor

 

Olje pšeničnih kalčkov je nujni del uravnotežene prehrane diabetikovSte diabetik, imate hipotiroidozo, jemljete oralne kontraceptive, imate ledvične ali gastrointestinalne motnje? Priporočamo vam uživanje olja pšeničnih kalčkov!

Študije so pokazale, da je pri razvoju ateroskleroze in srčno žilnih bolezni najpomembnejši LDL holesterol. Njegova podvrsta sdLDL je tako majhna, da iz krvne plazme prestopi v intimalno žilno steno, ob oksidaciji pa iz nje ne more več.  Oksidiran LDL sproži verižno vnetno reakcijo, zaradi katere se na notranji (intimalni) plasti žilne stene začno nabirati gladke mišične celice, te povzroče nastanek arterijske lehe, ki lahko poči in sproži različne srčno žilne dogodke. (1) Vzroke motenj metabolizma lipidov delimo na primarne in sekundarne. Primarni vzroki izvirajo iz genetskih napak, sekundarni vzroki pa so pridobljeni in so posledica:

- endokrinih motenj:  
a) ljudje z neurejeno sladkorno boleznijo imajo v krvni plazmi višje vsebnosti najnevarnejših sdLDL delcev,
b) ljudje z hipotiroidozo imajo zmanjšano aktivnost LDL receptorjev, zato se v plazmi kopičijo LDL delci,
c) oralni kontraceptivi imajo različni učinek na lipoproteine. Odvisno je od kombinacije estrogenov in gestagenov.

- ledvičnih motenj:          
povišana tvorba LDL holesterola je značilna za nefrotski sindrom, kronična ledvična odpoved pa zniža vrednosti HDL. 

- gastrointestinalnih motenj: 
primarna biliarna ciroza jeter povzroča izrazite motnje metabolizna lipidov.

- drugih vzrokov: motnje metabolizma lipidov so posledica tudi številnih zdravil in interakcij med različnimi zdravili.

Olje pšeničnih kalčkov je rastlinsko olje z najvišjo vsebnostjo vitamina E (227 mg/100 ml) in rastlinskih sterolov (2,7 g/100ml), ima visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin (7,4 g ALA/100 ml), visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin (72,4 g/100 ml) in ugodno razmerje med esencialnima maščobnima kislinama (linolna : alfa-linolenska = 6,5)  

S čajno žličko (5 ml) olja pšeničnih kalčkov dnevno zaužijemo:
- 11 mg vitamina E, kar je 92% PDV za odraslo osebo
- 3,6 g nenasičenih maščobnih kislin, od tega:  2,6 g linolne kisline, kar je približno 43% PDV za odraslo osebo in 0,4 g alfa-linolenske kisline, kar je približno 27 % PDV za odraslo osebo
- 130 mg rastlinskih sterolov, kar je približno 30 % zaužitih fitosterolov za povprečnega odraslega Evropejca 

Vitamin E ima vlogo zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Je antioksidant topen v maščobi in zato še bolj učinkovit pri preprečevanju oksidacije lipidov, tudi sdLDL delcev, ki so že vstopili v intimalne plasti žilnih sten. Nadomestitev nasičenih maščob z nenasičenimi maščobami v prehrani, kot tudi alfa-linolenska in linolna maščobna kislina ter rastlinski steroli pa prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. (2) 

Literatura: 
1  Voh (Olup) E., Porušeno ravnovesje lipidov v serumu v povezavi s srčnim infarktom. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, DN 2011  
2 Uredba EU št. 432/2012 o seznamu dovoljenih zdravstvenih trditev na živilih… 
 
 
Avtor: Nataša Marc, univ.dipl.inž.živilstva 

Sorodni artikli

Testenine iz pšeničnih kalčkov jajčne Moleum, 500 g
Testenine iz pšeničnih kalčkov jajčne Moleum, 500 ...

Testenine iz pšeničnih kalčkov, pšeničnega zdroba durum in jajc. Dvakrat več beljakovin in tretjino manj ogljikovih hidratov kot običajne jajčne testenine. 

4,90 €
 
Testenine iz pšeničnih kalčkov durum Moleum, 500 g
Testenine iz pšeničnih kalčkov durum Moleum, 500 g

Testenine iz pšeničnih kalčkov in durum zdroba. Dvakrat več beljakovin in tretjino manj ogljikovih hidratov v primerjavi s klasičnimi durum testeninami. Za športnike in vegane.

4,90 €
 
Testenine iz pšeničnih kalčkov ajdove Moleum, 500 g
Testenine iz pšeničnih kalčkov ajdove Moleum, 500 ...

Testenine iz pšeničnih kalčkov in ajdove moke. Visoka vsebnost beljakovin in prehranskih vlaknin ter manj ogljikovih hidratov. Za športnike, diabetike, vegane, .... 

5,27 €
 
Razmaščeni pšenični kalčki Moleum, 300 g
Razmaščeni pšenični kalčki Moleum, 300 g

Grobo mleta moka, rumeno-rjave barve, prijetnega okusa z visoko vsebnostjo beljakovin, vlaknin, vitaminov B1, B2, B6, folne kisline ter cinka, fosforja, magnezija, kalija in železa. Za dobro počutje in urejeno prebavo. 

4,67 €
 
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 50 ml
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 50 ml

Olje z najvišjo vsebnostjo vitamina E (227 mg/100 ml) in rastlinskih sterolov (2,7 g/100ml), ter ugodnim razmerjem med esencialnima maščobnima kislinama.  

4,93 €
 
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 250 ml
Olje pšeničnih kalčkov Moleum, 250 ml

Olje za najvišjo vsebnostjo vitamina E (227 mg/100 ml) in rastlinskih sterolov (2,7 g/100 ml) ter ugodnim razmerjem med esencialnima maščobnima kislinama. 

16,43 €