Sanolabor

 

Spet v vrtec in šolo: kako okrepiti imunski sistem otrokaJe tudi vaš otrok jeseni, ko se vrne v vrtec ali šolo, neprestano bolan? Komaj se pozdravi, pa se že spet naleze druge bolezni? Preverite, kako ga zaščititi pred virusi in kako ravnati, da se okužbe ne bi ponavljale v nedogled.

Otroški imunski sistem je sicer podoben odraslemu, nekaj razlik med njima pa vendarle je. Kljub rednemu dojenju majhnega otroka je njegov obrambni sistem ob vstopu v vrtec še nesposoben za dobro obrambo v skupini z do 15 enako starimi in imunsko nezrelimi otroki. Do tretjega, včasih pa do petega leta starosti imunski sistem dozori in takrat otroci manj obolevajo. Številne okužbe dihal in prebavil so resda del naravne krepitve imunskega sistema, problem pa se pojavi, ko se začnejo bolezni ponavljati. Je takrat razlog za skrb? Zagotovo. Dobra novica pa je, da lahko s preventivo, ustrezno vzgojno spodbudo, oporo, izkušnjami in zgledi, ki naj jih bo vaš predšolski otrok deležen od svojega prvega dne, preprečite velik del kasnejših stisk, bojazni in dejanskih ogroženosti. Kako? Berite dalje.Vzpostavite rutino
Seriji otroških prehladnih obolenj, bolniški odsotnostih staršev, neprespanih noči in solz bolnega otroka se lahko izognete z vzpostavljeno dnevno rutino, prijaznim domačim okoljem in življenjskim slogom, ki je prilagojen celotni družini. Doslednost je ključ do uspeha, le tako bodo otroci pripravljeni na vsakodnevna nova doživetja in odkrivanje v vrtcu. Pomembno je, da otroke navadite organiziranosti, kar pomeni, da dneve začnete in končate vedno ob isti uri. 

Otroci od prvega do tretjega leta potrebujejo med 12 in 14 urami spanja, vključno z dopoldanskim in popoldanskim počitkom. Starejši med tretjim in šestim letom starosti pa naj spijo (vključno s popoldanskim spanjem) od 10 do 12 ur na dan.

Ker je večerni ritual skoraj pomembnejši od jutranjega, si izberite način, kako boste skupaj zaključili dan. Ključno je, da je vzdušje umirjeno, da se večerni ritual odvija vedno v istem prostoru in ob istem času (med 19. in 21. uro) ter da ga izvajate vsak dan. Če otrok ne mara spanja, mu lahko pripravite kopel, ki bo nanj delovala sproščujoče in blagodejno. Priprava je enostavna: dve jušni žlici timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite stati do 12 ur, nato vse skupaj segrejte do vrenja, precedite in pred kopanjem nalijete v banjico.

Igra je življenje
Z naspanim in spočitim otrokom bo tudi sprehod prijetnejši. Peljite malčke ven na svež zrak, kajti bojazni pred mrazom so odveč. Hladnejši zrak namreč za zdrave otroke ni škodljiv. Poleg tega igra na prostem dviguje stopnjo adrenalina v krvi, kar pomaga pri zdravljenju lažjih prehladov.

Uvajanje higiene
S slinjenjem igrač otrok raziskuje svet, vaša naloga pa je, da pazite na vse predmete, nakaterih bi se bakterije lahko ohranile. Zato igrače redno perite z milom in vodo, nato pa jih pustite, da se posušijo na zraku. Ključno je, da potencialne okužbe ustavite pri izvoru - poskrbite za preventivo, vzpostavite higienski režim: stalno čiščenje nosu, obraza, umivanje rok in preostalih delov telesa ter preoblačenje ob prihodu domov iz vrtca. Ste vedeli, da lahko virusi prehlada na igračah, kljukah vrat in drugih površinah preživijo do dva dni? Opozarjajte malčke, da se navadijo na redno umivanje rok pred obroki in po njih ter po obisku kopalnice. Preden popolnoma usvojijo to dnevno rutino, jim roke sami večkrat dnevno obrišite s čisto krpico in toplo vodo. 

Kaj pa prehrana in hidracija?
Hranilno uravnotežena prehrana otrok je eden izmed dejavnikov zdravega načina življenja. Prednost dajte kakovostnim ogljikohidratnim, beljakovinskim in dobrim maščobnim živilom, ki jih čez dan razporedite v pet obrokov.

Otroku ponudite vlaknine, ki jih najdete v sadju, zelenjavi, stročnicah, žitih, oreščkih, semenih, tako imenovanih superživilih, na primer semenih chia in baobabu. Ob okrnjeni črevesni flori otroku pripravite kislo zelje, kislo repo oziroma katero koli od frementiranih živil. Pogosto s prehrano otroci ne prejmejo vseh potrebnih hranilnih snovi in prehranska dopolnila so lahko takrat v pomoč. Pri krepitvi črevesne flore si lahko pomagate predvsem s probiotikom v prašku Bactoflor, ki vsebuje optimilano količino za dnevno oskrbo telesa s probiotičnimi kulturami v času otroštva. Žal je tako, da otroci pogostokrat zavračajo tudi zdravo sadje in zelenjavo, recimo špinačo in brokoli. V tem primeru najdite drug način - priporočen energijski vnos lahko dosežete tudi z multivitamini za otroke Terranova, ki v obliki kapsul zagotavlja uravnotežen vnos 13 vitaminov in mineralov. Mnogo otrok se upira pitju, toda bodite vztrajni. Ne le doma  sveže iztisnjene sadne sokove, ponudite jim tudi nesladkane čaje in vodo. Mlajši otroci (1-3 let) najbi spili okoli 100ml/kg tekočine na dan, starejši (3-6 let) pa okoli 50 ml/kg.Zamašeni noski in kašelj
Če opazite, da se je otroku zmanjšala odpornost, mu skuhajte zelenjavno juho, naj veliko pije, najbolje vodo, nesladkano limonado ali čaj. Če prehlad napreduje in se otroku zamaši nosek, zaradi česar ne more spati in se zbuja, povrhu vsega pa ga ne pustiti čistiti, se lahko povsem spremeni umirjen družinski ritem. Pomagajte otroku po spodnjih nasvetih.

Ko ima otrok zamašen nos, ga sčistite s fiziološko raztopino. To z nežnim stiskom iztisnete iz ampule v nosnici in malčku tako temeljtio očistite nosne prehode. Otrok naj ob tem glavo vseskozi ohranja v pokončnem položaju. Dokler si otrok še ne zna sam sčistiti nosu z izpihom sluzi, mu pri tem pomagajte z nosnim aspiratorjem. Očiščene in prehodne nosnice otroku omogočajo miren spanec in lažje hranjenje.

Pri daljših težavah z dihali oziroma kašljem otroka izpostavite inhalaciji s fiziološko raztopino (najbolje z inhalatorjem) in poskrbite zaustrezno vlažnost prostora z vlažilniki zraka. 

Težave z dihali in kašljem lahko omilite s toplimi obkladki, ki jih položite na prsni koš. Tople obkladke lahko pripravite iz cvetov kamilic ali čebule. Na olivnem olju prepražite kamilične cvetove, jih zavijte v laneno krpo in dajte v bližino otroka, da vdihuje hlapeča eterična olja. Čebulo pa sesekljajte, zavijte v krpo, položite v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Ogret obkladek položite na otrokove prsi (prej seveda preverite, da ni prevroč, da se otrok ne opeče). Za umiritev kašlja lahko otroka namažete po predelu prsi in hrbta. Lahko pa namesto tega otroku v prsni in hrbtni predel nežno vmasirate tudi balzamični gel.

Ljubezen in opora
Da bi otrok čim manjkrat zbolel in podlegel virusom, skrbimo vse leto. Temelji trdoživega imunskega sistema so sestavljeni predvsem iz kakovostne prehrane, spanja, hidracije in gibanja. Otroci, ki odraščajo v ljubečem okolju, se počutijo varne, zdrave in srečne, zato vsak dan skrbite za to, da bo vaš malček ostal zdrav.

Sorodni artikli

-10 %
Otroški mavrični kompleks, bio, 120 kapsul
Otroški mavrični kompleks, bio, 120 kapsul

Ekološko certificiran otroški mavrični kompleks je mešanica iz polnovrednih hranil, zasnovana posebej za potrebe otrok in izboljšanje njihovih prehranskih navad. Mešanica vsebuje fino mlet prah ekološkega sadja in zelenjave. Kapsule so posebej majhne, da ne povzročajo težav pri zaužitju.

21,51 € 23,90 €
 
Zaščitimo se!za otroke Soria Natural, 150 ml
Zaščitimo se!za otroke Soria Natural, 150 ml

Prehransko dopolnilo.ZAŠČITIMO SE! za otroke vsebuje vitamin C in cink, ki imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Naraven, brez dodanega sladkorja in zelo dobrega okusa.

10,95 €
 
BactoFlor za otroke do 12 let, 60 g
BactoFlor za otroke do 12 let, 60 g

Prehransko dopolnilo za otroke.

38,95 €
 
Inhalator za otroke tjulenj Sami Philips
Inhalator za otroke tjulenj Sami Philips

Kompresorski inhalator prilagojen uporabi za mlajše otroke.

93,09 €