Sanolabor

 

Medicinske gobeŠport

Gobe v naravi rastejo na tri načine, in sicer kot gniloživke, zajedalke in soživke. Gniloživke so pomembne za razgradnjo kompleksnih organskih snovi, kot sta listni odpad in odmrli les. Primarni razgrajevalci so gobe, ki prve naselijo lesne in rastlinske ostanke, kot so gnijoča debla in drevesni štori. V to skupino spadajo užitni nazobčanec (šitake), ostrigarji in svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum). 

Zdravilne lastnosti gob

Skozi čas se je v različnih kulturah razvilo poznavanje užitnih in strupenih gob, določenim pa so pripisovali tudi zdravilne lastnosti. Z različnimi raziskavami so potrdili, da imajo gobe ugodno hranilno sestavo, saj imajo veliko vsebnost vlaknin (neprebavljive), majhno vsebnost maščob in visoko vsebnost beljakovin. Vsebujejo vse esencialne aminokisline in so odličen vir vitaminov. Poleg teh sestavin, se v gobah najdejo tudi zdravilne učinkovine kot so polisaharidi (ß – glukani), produkti sekundarnega metabolizma, terpenoidi in proteini. 

Uporaba gob v kitajskem zdravilstvu je opisana v najzgodnejših zapisih. Najbolj znane zdravilne gobe so: Svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), Poria cocos, bele drhtavke (Tremella fuciformis) in hrastove razvejanke (Dendropolyporus umbellatus). Učinki zdravilnih sestavin predvsem vplivajo na imunomodulatorno delovanje, srčno-žilni sistem, ravno tako delujejo protimikrobno, protivirusno kot tudi antioksidativno. 

Svetlikava pološčenka

Glavne učinkovine Ganoderme lucidum so: triterpenoidi, polisaharidi, nukleotidi, steroli, steroidi, maščobne kisline, peptidi in proteini. Triterpenoidi imajo adaptogene in antialergijske učinke in znižajo krvni tlak. Polisaharidi naj bi imeli protitumorne in imunostimulativne lastonsti. Uporabljajo jo predvsem pri zdravljenju bolezni jeter, kroničnega hepatitisa, vnetja ledvic, visokega krvnega tlaka, artritisa, živčne izčrpanosti, nespečnosti, bronhitisa, astme, čirov na želodcu, oslabljenosti zaradi dolgotrajne bolezni, slabosti, povišanega holesterola, anoreksije, srčnih bolezni, raka, bronhialnega kašlja pri starejših ljudeh. 

Rezultati raziskave so pokazali, da Ganoderma lucidum znatno zmanjša raven serumskih IL-6 in TNF-α ter poveča koncentracijo serumskih IL-2, IL-4 in IL-10 pri podganah, ki so bili tretirani z Ganodermo lucidium. Te ugotovitve kažejo, da polisaharidi Ganoderme lucidom lahko okrepijo imunost in antioksidativne aktivnosti (Pan in sod., 2013).

Med biološke aktivne sestavine G. lucidum uvrščajo polisaharide, proteoglikane, proteine in triterpenoide. Polisaharidi G. lucidum povečajo plazemsko koncentracijo inzulina in znižajo raven sladkorja v plazmi pri miših. Izvlečki G. lucidum so tako bili prepoznani kot alternativno adjuvantno zdravljenje za sladkorno bolezen. 

Užitni nazobčenec - šitake

Najpomembnejši biološko aktivni polisaharid je lentinan. Lentinan je ß-glukan z imunomodulatornim in s protitumornim delovanjem. Sposoben je povečati odpornost gostitelja na različne vrste raka, hkrati pa pripomore k povrnitvi imunske funkcije pri prizadetih posameznikih. Sodeluje pri aktivaciji limfocitov T, celic ubijalk, in makrofagov. Deluje sinergistično v kombinaciji z azidotimidinom in zavira razvoj virusa HIV.

Velika zraščenka

Velika zraščenka ima veliko vsebnost trehaloze, ki je prebiotik in ß-glukane. Trehalozo se uporablja predvsem za zdravljenje težav z vranico in s trebušnimi boleznimi, za pomirjanje živcev in zdravljenje hemeroidov. ß-glukani pa pripomorejo k zdravljenju prehladov, gripe, okužbe z virusom HIV, sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, povišanega holesterola in okužb urinskega trakta. 

Chaga

Rezultati raziskave so prikazali anti-alergijski učinek ekstrakta gobe Chage, vendar njihov mehanizem delovanja še vedno ni pojasnjen. Oralno uživanje ekstrakta gobe Chage je privedlo do znižanja ravni IgE protiteles in s tem zmanjšal možnost pojava anafilaktičnega šoka. Izvleček gobe Chaga bi se tako lahko uporabljalo kot anti alergijsko funkcionalno živilo. 

 

Besedilo nastalo v sodelovanju z Goba.

Pan K., Jiang Q., Miao X., Zhong D. 2013. Optimization extraction of Ganoderma lucidom polysaccharides and its immunity and antioxidant activites. International Journal of Biological Macromolecules, 55; 30-306 str.
Jesenak M., Banovcin P., Rennerova Z., Majtan J. 2014. ß-Glucans in the treatment and pervention of allergic diseases. Allergologia et Immunopathologia, 42 (2); 149-156
ML C., BF L. 2007. Effects of triterpenoid-rich extracts of Ganoderma tsugae on airway hyperreactivity and Th2 responses in vivo. Int Arch Allergy Immunol., 143 (1); 21-30 str.
Dudhgaonkar S., Thyagarajan A., Sliva D. 2009. Suppression of the inflammatory response by triterpenes isolated from the mushroom Ganoderma lucidum. International Immunopharmacology, 9; 1272-1280 str.
Kreft S., Kočevar Glavač N. 2013. Sodobna fitoterapija. Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013: 1-703.
Yoon TJ., Less SJ., Kim EY., Cho EH., Kang TB., Yu KW., Suh HJ.  2013. Inhibitory effect of chaga mushroom extract on compound 48/80-unduced anaphylactic shock and IgE production in mice. Int Immunopharmacol, 15:666-70.